Áttörésre készül az ifjú nemzedék

A vasárnap a görög Sztefanosz Cicipasz győzelmével véget ért ATP-világbajnokság után ismét napirendre került a közelgő, sőt elkerülhetetlen őrségváltás a férfiteniszben. Azzal a különbséggel, hogy nemcsak korábbi nagyságok és szakírók, hanem maguk az új generáció képviselői állítják határozottan: jövőre új bajnokot, bajnokokat avatnak a Grand Slam-tornákon, azaz véget ért Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics durván másfél évtizedes uralkodása.

2019. 11. 20. 12:42
ATP Finals
Az egykezes fonák Sztefanosz Cicipasz egyik fegyvere Fotó: Tony O'Brien Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő évben új bajnokot ünneplünk a Grand Slam-tornákon. Meglátjuk, ki lesz az, mindenesetre a fiatalok hihetetlenül jól teniszeznek. Ez lehet Danyiil (mármint Medvegyev – a szerk.), lehet Sztefanosz (Cicipasz) és lehet Dominic (Thiem). És remélem, én is közéjük tartozom. Mondom, majd meglátjuk, mit hoz az új év, de izgalmas idény elébe nézünk – nyilatkozta még a vasárnapi döntő előtt a német Alexander Zverev, aki többek között a világelső legyőzésével hívta fel magára a figyelmet Londonban.

Hasonló értelemben fürkészte a jövőt az osztrák Dominic Thiem, aki szoros csatában, 6:7, 6:2, 7:6-ra vesztette el a döntőt Cicipasz ellen. Először is, ahogy illik, méltatta a legyőzőjét.

– Szenzációsan játszott, és nemcsak ellenem, hanem az egész tornán. Száz százalékig megérdemli a győzelmet. Sztefanosz nem csak jól játszik, gyönyörű a technikája, látványos a játéka: egy kézzel üti a fonákot és sokat jön fel a hálóhoz. Nagyszerű, hogy a csúcsra jutott, biztos vagyok benne, hogy további nagy címekért küzd majd a jövőben – mondta Thiem, majd az őrségváltásról sem hallgatta el a véleményét: – Jövőre alaposan megnehezíthetjük a nagy trió, Federer, Nadal és Djokovics dolgát. Sascha, Sztefanosz, én és még néhány srác nagyon jól játszik. Egészen biztos vagyok abban, hogy jövőre új és fiatal Grand Slam-győzteseket ünnepelhetünk.

Az egykezes fonák Sztefanosz Cicipasz egyik fegyvere
Fotó: Reuters

Thiem a maga 26 évével kicsit kilóg a többi feltörekvő, a 21 éves Cicipasz, a 22 éves Zverev és a 23 éves Medvegyev közül. Igaz, sokáig egyértelműen salakspecialistának tartották, idén azonban már kemény borításon is feljött a legjobbak közé, három tornát is megnyert ezen a borításon, s döntőt játszott a vb-n.

– Egy hónapja még azt is nehezen hittem el, hogy bekerültem a legjobb nyolc közé, s ott lehetek Londonban. Ehhez képest megnyertem a világbajnokságot, amiről néhány éve még csak álmodoztam, 2016-ban mint tehetséges ifjú, edzőpartner lehettem ott a vb-n. Telis-tele vagyok érzelmekkel – lelkendezett Cicipasz. S persze ő sem kerülhette ki a kérdést: mi gondol a generációváltásról?

– Úgy érzem, folyamatosan javul a játékom, s közel vagyok ahhoz, hogy Grand Slam-tornán is megkoronázzanak. Tudom, ezek erős szavak, de sokat dolgozom ezért, és azt gondolom, mostantól én is az esélyesek közé tartozom – felelte a görög tehetség.

Ambiciózus szavak mindhárom trónkövetelőtől. Könnyen lehet, hogy 2020-tól valóban új szelek fújnak majd a férfiteniszben. De azért ne vegyünk mérget erre. Az idei vb-n nem jött ki a lépés a nagy hármasnak, de a világranglista első három helyezettje továbbra is Nadal, Djokovics és Federer. Továbbá a világbajnoki cím hangzatos, de nem vethető össze a négy nagy viadal egyikével sem. Tavaly például Zverev nyert, előtte pedig Dimitrov, Nadal történetesen egyszer sem. A Grand Slam-tornákon más a helyzet. Federer vezet 20 címmel, Nadal és Djokovics követi 19-cel és 16-tal. Még kifejezőbb, ha azt tekintjük, hogy a 2004 óta eltelt 16 év alatt 64 Grand Slam-versenyt rendeztek, s ebből Federer, Nadal és Djokovics csupán kilencet engedett át másnak (egyet-egyet Gaudiónak, Del Potrónak és Čilićnek, hármat-hármat Wawrinkának és Murray-nek).

Élesedik a küzdelem, de még ne temessük a legendákat.

Köves a görögre tenne

– A vb nem jött össze a nagy triónak, de Melbourne-ben és Wimbledonban Djokovics, Párizsban és New Yorkban pedig Nadal győzött. S a teniszben szinte csak ez számít – mondta érdeklődésünkre Köves Gábor, a magyar Davis-kupa-csapat kapitánya. – Federer már 38 éves, ebben a korban egészen ritka és kivételes, hogy valaki ilyen magas szinten játsszon. Azt gondolom, legfeljebb még egy-két évig tarthatja ezt a nívót. Nadal ugyan csak 33 éves, de többször műtötték a térdét. Djokovics 32 éves, ő még akár négy-öt évig a csúcson lehet, az ő esetében az a kérdés, talál-e még motivációt. Köves Gábor a feltörekvő nemzedékből Cicipasznak jósol fényes jövőt. – Thiem már 26 éves, Zverev fejben nem elég erős, s bizony teljesen más inger egy kéthetes Grand Slam-torna, ahol három nyert szettre mennek a meccsek, mint bármelyik másik verseny. Cicipasz fejlődése egyenletes, ráadásul szerintem az ő játéka a legsokoldalúbb a fiatalok közül. Biztosan nehezebb lesz az öregek helyzete, de drasztikus változásra azért nem számítok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.