Az állatorvosi ló szerepében a Bundesliga

Németországban – leszámítva természetesen a szünetet sem tartó Fehéroroszországot – az európai országok közül elsőként indulhat újra a labdarúgó-bajnokság. Hogy pontosan mikor, arról a liga vezetői csütörtökön döntenek. Az Origo terjedelmes összeállításban járta körbe a német helyzetet.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 04. 21. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban május 4-én megkezdődik a tanítás az általános iskolákban, egyértelmű jeleként annak, hogy az élet visszatér a normális medrébe. Ez alól a labdarúgás sem lehet kivétel – írja az Origo. A Bundesliga csapatai már Húsvét előtt kivétel nélkül mind edzésbe álltak, de egyelőre a nálunk is ismert biztonsági szabályok betartásával, kis csoportokban, a testi kontaktust kerülve tréningeznek. Mielőtt folytatódna a bajnokság, természetesen ezt a korlátozást hetekkel korábban fel kell oldani.

Az azonban még vitatott, hogy a mérkőzéseket milyen módon játsszák majd le: nézők előtt, vagy zárt kapuk mögött. Utóbbi megoldás mellett érvel Fritz Keller, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke is, aki ugyanakkor megérti a szurkolók szempontjait. A kérdés azzal eldőlni látszik, hogy a német kormány a tömegrendezvényekre kiadott tiltást augusztus 31-ig meghosszabbította.

A Bundesliga két osztályában, illetve egész Németországban legutóbb március 9-én rendeztek mérkőzéseket, jóval az előtt, hogy a kormány március 22-én hivatalosan is országos tilalmat rendelt el a tömegrendezvényekre az egyre gyorsabb ütemben terjedő koronavírus-járvány miatt.

A német futball-liga (DFL) csütörtökön, április 23-án ül össze, hogy meghozza a döntését, és jelenleg az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy élve a kormány döntése adta lehetőségekkel újrakezdődik a bajnokság. A DFL az újraindulással ugyanis – legalább részben – teljesíteni tudja a tévéknek tett vállalásait, azaz legalább onnan számíthatnak pénzre a csapatok, még ha a meccsnapi bevételekről (a jegyeladásból, és a szurkolók által a stadionban elköltött pénzekről) le is kell mondaniuk.

A Bundesliga ezzel mintegy magára vállalja, hogy az európai szövetség, azaz az UEFA állatorvosi lova legyen. Aleksandar Ceferin, az UEFA elnöke már nyilvánvalóvá tette, az elsődleges cél az, hogy mindenhol befejezzék a bajnokságokat, hivatalos végeredményt hirdessenek, és ezek alapján álljon össze a következő európai kupaidény mezőnye úgy a Bajnokok Ligájában, mint az Európa-ligában.

A listavezető és bajnoki címvédő Bayern München a kényszerű holtidényben sem tétlenkedett, április 3-án 2023-ig meghosszabbította a szezon közben kirúgott Niko Kovac helyére leültetett addigi másodedző, Hansi Flick szerződését. A kihagyás nyertese lehet az RB Leipzg – és hát a magyar válogatott – is, hiszen egy hetet immár is edzésbe állt, s ott lehet a csapatban az újrainduláskor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.