Az amerikai elnökjelölt megfenyegette a futballszövetséget

Pert vesztett Megan Rapinoe és az Egyesült Államok világbajnok női labdarúgó-válogatottjának a többi tagja hazájuk szövetsége ellen. A tét 66 millió dollár, a játékosok ennyit követelnek, mert szerintük nem egyenlő a díjazásuk a férfiakéval. A bíróság ezt másként látta, de Joe Biden demokrata elnökjelölt a harc folytatására buzdítja a hölgyeket, a szövetséget pedig megfenyegette.

2020. 05. 03. 16:50
Rapinoe, Megan
Décines-Charpieu, 2019. július 8. Az amerikai Megan Rapinoe gólöröme a nõi labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Hollandia - Egyesült Államok mérkõzésen a Lyon melletti Décines-Charpieu-ben 2019. július 7-én. A címvédõ amerikai együttes 2-0 arányú gyõzelmével negyedszer nyerte meg a nõi labdarúgó-világbajnokságot. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes támogatóra lelt Megan Rapinoe, a világ legjobb női labdarúgója. A tavalyi világbajnokságon győztes Egyesült Államok válogatottjának csapatkapitánya közszereplőként is roppant aktív. Fehérként rendszeresen felszólal a rasszizmus ellen, a politikában sem rejti véka alá, hogy a demokraták támogatója, és emellett aktív melegjogi aktivista is. Utóbbiban érintett, élete párja Shu Bird, a négyszer olimpiai és világbajnok kosárlabdázó.

Megan Rapinoe 28 társával együtt a világbajnokság után pert indított az amerikai labdarúgó-szövetség ellen, mert szerintük ők kevesebb pénzt kaptak a vb-aranyért, mint korábban a honfitárs férfiak a világbajnoki szereplésért. A hétvégén született meg az ítélet: R. Gary Klausner szövetségi bíró úgy döntött, hogy a női együttes tagjai mérkőzésenkénti bontásban, illetve összességében is több pénzt kaptak a sérelmezett időszakban, mint a férfiválogatott játékosai. A bíró ugyanakkor azt is megállapította, hogy a labdarúgók orvosi, utazási és edzéskörülményei nem azonosak a két nem esetében, így ebben az ügyben június 16-ra meghallgatást rendelt el. Természetesen Molly Levinson, a női játékosok sajtósa azonnal jelezte, fellebbeznek a bírósági döntés ellen.

– Sokkot kaptunk és nagyon csalódottak vagyunk. Nem fogjuk feladni az azonos fizetés kiharcolásáért folyó kemény munkánkat – jelentette ki Levinson, aki szerint továbbra is biztosak az igazukban és állhatatosan fognak harcolni a női labdarúgók egyenjogúságáért.

Az amerikai szövetség közleményben reagált a bírósági döntésre, amelyben leszögezte, továbbra is együttműködésre törekszik a női játékosokkal a pályán és azon kívül is, hiszen hosszú ideje ők a világ legjobbjai. Megan Rapinoe a közösségi oldalán annyit írt, soha nem fogják feladni az egyenlő bánásmódért vívott harcot.

És ebben talált érdekes, egyben új támogatóra, aki nem más, mint Joe Biden, a novemberi elnökválasztás demokrata jelöltje. A 77 éves politikus a közösségi oldalán arra biztatta a hölgyeket, hogy ne adják fel a harcot, majd lényegében megfenyegette a szövetséget, hogyha nem teljesíti a nők követeléseit – ez éppen 66 millió dollár! –, akkor amennyiben elnök lesz, megvonja a támogatást a 2026-os, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó közös rendezésű férfi világbajnokság szervezőitől. Egész pontosan ezt írta: „Egyenlő fizetés, most. Másként mehetsz máshova a vb finanszírozásáért, ha elnök leszek.”

Joe Biden állásfoglalása tulajdonképpen viszonzás. A női válogatott kapitányaként Megan Rapinoe már a világbajnoki döntő előtt megüzente Donald Trump elnöknek, hogyha meglesz az aranyérem, nem látogatnak el a Fehér Házba, a múlt hét elején pedig felajánlotta a szolgálatait a demokrata jelöltnek, aki korábban megpendítette, hogy nőt kér majd fel alelnöknek. Joe Biden a feleségével, Jillel együtt beszélgetett a labdarúgóval az Instagram Live-on, és utóbbi kijelentette, ha a politikusnak tényleg szüksége van alelnökjelöltre, akkor ő készen áll egy alaposabb interjúra, amelyen a részletekről is tárgyalhatnak. Igaz, azt is mondta, hogy 34 évesen ő még szívesen futballozna, ettől persze az elnökjelölt még felveheti a listájára, de nincs nyomás, ha mégsem teszi, nincs harag.

A politikus megjegyezte, hogy a váltás jelentős fizetéscsökkentéssel járna Rapinoe számára, és elismerését fejezte ki azért, mert csapatkapitányként ennyire kiáll a magáért és a társaiért. Az ügynek ez a része ezzel bizonyosan le is zárul. Ami pedig a pert illeti, a játékosok fellebbeznek, jöhet a következő kör a bíróságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.