Az októberi nap, amely megváltoztatta Liverpoolt

2015. október 8. óta semmi sem olyan Liverpoolban, mint annak előtte. Négy és fél éve ezen a napon írta alá szerződését Jürgen Klopp, akinek a nevét ma már egy napon emlegetik a Mersey partján a nagy elődökével: Bill Shanklyével, Bob Paisleyével, Kenny Dalglishével, Rafa Benítezével. A varázslatos 56 hónap krónikája.

Ch. Gáll András
2020. 06. 26. 8:48
Jürgen Klopp, Manchester United, Liverpool
epa08506885 Liverpool's head coach Juergen Klopp reacts prior to the English Premier League match between Liverpool FC and Crystal Palace in Liverpool, Britain, 24 June 2020. EPA/Shaun Botterill/NMC/Pool EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: Shaun Botterill/NMC/Pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi nap tényleg megváltoztatta a világot Liverpoolban.

Akkor már 25 éve nem ünnepelhettek angol bajnoki címet a Mersey partján, és ez a hosszú, hosszú böjt elviselhetetlen volt azoknak a fanatikusoknak, akik például 1972 és 1991 között összesen egy olyan évet éltek át, amikor nem volt legalább a második a csapatuk a pontvadászatban, és 19 év alatt 11 bajnoki címet szerzett.

Amikor 2015. október 8-án, egy átlagos őszi napon Klopp a patinás Hope Street Hotelben aláírta első nekifutásra hároméves szerződését, a klub történetének legjobban fizetett menedzsere lett az évi ötmillió fontos alapfizetésével, amely a különféle bónuszokkal együtt hétmilliósra emelkedhetett. Négy nappal korábban rúgták ki a nem túl népszerű elődöt, Brendan Rodgerst, aki pedig 2014-ben karnyújtásnyira vitte a csapatot első Premier League-elsőségéhez. Április 27-ét írtuk, már csak három forduló volt hátra, élen állt a csapat, 16 meccses veretlenségi sorozatot cipelt magával, benne a Manchester City elleni 3-2-es győzelemmel, utolsó 11 meccsüket megnyerték, öt pont volt az előnyük, éppen a Chelsea-vel játszottak.

És akkor, az első félidő végén, döntetlen állásnál, Steven Gerrard elcsúszott.

A labda Demba Bához került, aki végigmasírozott a Liverpool térfelén, és senkitől sem zavartatva a hálóba lőtt.

Később Willian is betalált, 2-0-ra győzött a Chelsea az Anfielden. De még így is maradt két pont előny az utolsó két forduló előtt, de a lendület már megtört. A Crystal Palace-meccset 3-0-ás vezetésről 3-3-ra rontották, majd a végén a Newcastle Unitedet ugyan megverték, de két ponttal Manuel Pellegrini Manchester Cityje mögött végeztek. (A Citynek volt még egy elmaradt meccse is.)

Akkor úgy tűnt, azt az elcsúszást már sohasem heveri ki a Liverpool csapata és a város.

A Normális

De 2015. október 8-án megérkezett A Normális. (Klopp nevezte önmagát The Normal One-nak, utalva José Mourinho emlékezetes Special One-jára...) És csapatépítésbe fogott. „Kételkedőkből hívőkké kell válnunk – mondta Klopp szűzbeszédében. – Hinni kell abban, hogy ennek a klubnak semmi sem elérhetetlen.”

A tizedik helyen vette át a csapatot Rodgerstől, de ilyesmi – mármint, hogy a tizedik helyen álljon a 'Pool – azóta egyszer sem fordult elő. A szezonvégi helyezések így követték egymást a Klopp-érában: negyedik, negyedik, második, és most már visszavonhatatlanul első.

Intelligens húzások a transzferpiacon a világ legerősebb csapatának a felépítéséhez vezettek. Mohamed Szalah-t és Sadio Manét megvásárolta Roberto Firmino mellé (utóbbi még Rodgers igazolása volt), kialakítva napjaink legfélelmetesebb támadó trióját; ők hárman együtt 211 gólt szereztek Liverpoolban kevesebb mint három szezon alatt: Szalah 92-t, Mané 65-öt, Firmino 54-et.

Hozzájuk jött a világ egyik legmagabiztosabb kapusa Alisson személyében, a védelembe beillesztette előbb Andy Robertsont, akiből vitán felül a világ legklasszabb balhátvédje lett, és főleg Virgil van Dijkot, a centerhalfok hibázni képtelen királyát. De nem csak igazolások voltak itt, kérem. csapatkapitány, a fiatal és még a veterán James Milner – aki négy hónappal Klopp előtt érkezett meg a Manchester Citytől – eszméletlenül sokat fejlődött a szemüveges menedzser alatt.

Szóval, a csapat kész volt már tavaly, meglett a klub hatodik BEK/BL-győzelme, de hiába gyűjtött 97 pontot a bajnokságban, Pep Guardiola nagyszerű Cityje 98 pontnál állt meg. Második helyezettnek még soha az életben nem volt ilyen sok pontja, de ez nem vigasztalta Kloppot. Helyette felpaprikázta.

És olyan 2019-2020-as idényt produkált, ami a történelemkönyvekbe kínálkozik.

A bajnoki szezon legemlékezetesebb pillanatai:

Soha korábban nem fordult elő, hogy valaki már hét fordulóval a befejezés előtt bajnok legyen Angliában. Eddig 31 fordulóból 28 győzelem, két döntetlen és csak egy vereség. Egy adott ponton 25 ponttal vezettek a City előtt (most is 23 a differencia), ekkora különbség még sohasem volt az első és a második között a PL-ben. November 10-én az Anfielden 3-1-re megverték a Cityt, ha valakinek kétsége lenne afelől, ki az úr a háznál. Egy rakás rekord még elérhető. Először is a száz pont, ehhez hét fordulóban 14-et kell gyűjteni a lehetséges 21-ből. Egyáltalán nem lehetetlen. Mint ahogy a legtöbb hazai és vendéggyőzelem (18, illetve 16), továbbá a legnagyobb előny a szezon végén (19 pont) sem.

Trófeák:

„Nem találok szavakat – mondta Klopp a Sky Newsnak, természetesen Liverpool-mezben, amikor a City vereségével biztossá vált a bajnoki cím. – Ez a legnagyszerűbb dolog, amit csak el tudok képzelni, és sokkal több, mint amiről valaha is álmodhattam. Sokkal több annál, mint amennyiről valaha is azt hihettem, hogy lehetséges. Bajnokságot nyerni ezzel a klubbal fenséges érzés. Hihetetlen teljesítmény a játékosaimtól, micsoda öröm számomra, hogy a menedzserük lehetek!”

Ez Liverpool!

Kenny Dalglish, vagyis King Kenny – aki a 16., a 17. és a 18. angol bajnoki címet szállította menedzserként az Anfieldre – így magasztalta utódját: „Amióta Jürgen itt van, és különösképpen az utolsó két év, rendkívül pozitív. Fantasztikus menedzser, megtestesíti mindazokat az értékeket, amelyek a klubnak fontosak. Bármit is ér el idén a csapattal, azt megérdemli. És ne feledjük: ez még csak a kezdet. Sok-sok boldog napnak nézünk elébe, amíg Jürgen a menedzserünk!”

Ha valaki tudja, akkor ez King Kenny... Az októberi nap négy és fél éve tényleg megváltoztatta a világot Liverpoolban.

Az első feladat adott: a következő fordulóban – idegenben – le kell győzni a Manchester Cityt. Aztán pedig megnyerni jövőre a klub huszadik bajnoki címét. Ezzel ugyanis beérnék az angol örökös ranglistát húsz elsőséggel vezető Manchester Unitedet. Kloppnak belefér. Már 2024-ig meghosszabbította a szerződését. Ő lehet az Liverpoolban, aki Sir Alex Ferguson volt az Old Traffordban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.