Az olimpián előjött a szexizmus, a németek úttörők lettek

A tokiói olimpia tornaversenyein kedd este (magyar idő szerint 12.45-től) rendezték a női csapatdöntőt a legjobb nyolc gárda részvételével. A selejtezőben a németek a kilencedik helyen végeztek, vagyis éppen csak lemaradtak a fináléról. Ám a hírekbe nem csak ezzel kerültek be: a német tornásznők tiltakoznak a sportágban szerintük jelen levő szexizmus ellen, ezért nem a hagyományos dresszben szerepelnek Tokióban.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatverseny döntőjébe az oroszok kerültek be a legmagasabb pontszámmal, a selejtezőben az amerikaiak végeztek a második helyen vezérletével (aki Rióban egyéniben, ugrásban, talajon és csapatan is győzött), a harmadikok a kínaiak lettek. Mellettük a franciák, a belgák, a britek, az olaszok és a japánok kvalifikálták magukat a nyolcas döntőbe. A peches kilencedikek a németek lettek: Kim Bui, Pauline Schäfer-Bertz, Elisabeth Seitz és Sarah Voss.

A csapat tagjai Tokióban teljes testet takaró dresszben mutatják be gyakorlataikat, elmondásuk szerint azért, hogy így tiltakozzanak a sportágat övező szexizmus ellen. A 21 éves Sarah Voss a Deutsche Wellének elmondta, meg akarták mutatni, hogy ebben a dresszben is jól néznek ki a tornásznők, és ebben sokkal komfortosabban érzik magukat, ami a sportágban a serdülőkorban levő fiatal versenyzők esetében különösen fontos, a tradicionális dressz ugyanis olykor túlságosan sokat mutat. A lábakat takaró ruhák engedélyezettek a nemzetközi versenyeken, de eddig szinte kizárólag vallási okokból viselték őket. A németek szeretnék megtörni a hagyományokat, és ezzel az akciójukkal nem most rukkoltak ki először. Áprilisban a bázeli Európa-bajnokságon is formabontó szerelésben versenyeztek, de az olimpián értelemszerűen jóval nagyobb figyelem övezi őket.

A szószóló Voss már az Eb-n is elmondta, hogy ha a szereken kényelmetlenül érzi magát, az a teljesítményét is visszaveti, a jelenlegi dressz viszont biztonságérzetet ad neki.

FRISSÍTÉS!

Tokióban a női csapatversenyt az oroszok nyerték meg az amerikaiak és a britek előtt. Az amerikaiaknál Simone Biles az első szeren, ugrásban megsérült, és már nem tudta folytatni a viadalt. Az orosz női tornászválogatott legutóbb – Független Államok Közössége néven – 1992-ben szerzett aranyérmet, soraiban azzal az üzbég Okszana Csuszovityinával, aki 46 évesen még most Tokióban is elindult!

A sportban a szexizmus az olimpiai műsorban nem szereplő strandkézilabdában is előjött, és ott ráadásul előírt ruházat van. Az Európai Kézilabda-szövetség 1500 euróra büntette Bulgáriában az Európa-bajnokságon a norvég csapatot, amiért annak tagjai nem megfelelő ruházatban álltak pályára. Vagyis nem bikinialsó volt rajtuk, hanem rövidnadrág, amikor a spanyolokkal játszottak a bronzéremért.

A büntetés kiszabása után Pink, az amerikai popsztár felajánlotta a a norvégoknak, hogy kifizeti a csapatra kirótt büntetést. Ami persze jelképes, aligha dönti romba a norvég szövetséget.

„Nagyon büszke vagyok a norvég női kézilabdacsapatra, amiért tiltakoztak a sportruhájukra vonatkozó szexista szabályok ellen” – írta a Twitteren az énekesnő vasárnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.