Az újratervezés forgatókönyvei

A héten napvilágot látott hírek szerint a téli szünetben hazatér, és az NB I-ben folytatja a pályafutását Guzmics Richárd, a Slovan Bratislava válogatott labdarúgója. Nem tudhatjuk, hogy a hazai közeg milyen hatással lesz a fejlődésére, lesz-e még számára visszaút a válogatott keretébe. A külföldről hazaszerződött futballisták pályája vegyes képet mutat. Van, aki fel tudta építeni magát, de olyan is akad, aki beleszürkült a mezőnybe vagy rossz útirányt választott.

Szilágyi
2019. 10. 11. 10:57
null
Guzmics Richárd vissza akarja magát verekedni a válogatottba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön volt a tízéves évfordulója az egyiptomi U20-as világbajnokság számunkra oly fontos negyeddöntő mérkőzésének. Az Egervári Sándor vezette magyar válogatott hosszabbítás után legyőzte Olaszországot Szuezben, és bejutott az elődöntőbe. Az első magyar gólt Koman Vladimir szerezte tizenegyesből, a második és a harmadik előtt ő adta a gólpasszt Németh Krisztiánnak. Az akkori sikercsapatból sokan eltűntek a süllyesztőben, van, aki még az NB I szintjét sem tudta megugrani. A korosztály legtehetségesebb játékosai közül Kádár Tamás, a már említett Koman és Németh is idegenlégiós volt az U20-as vb idején. Németh és Gulácsi azóta nem is tért haza, előbbi hosszas bolyongás után az MLS-ben találta meg a számítását, a kapus szintén kitartott a külföld mellett, ma már ő a legsikeresebb magyar labdarúgó. Koman karrierje érthetetlen okok miatt megfeneklett, majd itthon, a Diósgyőrben próbálta felépíteni magát: az NB I-es hazatérés óta Törökországban próbálkozott, jelenleg Iránban futballozik. Az U20-as vb-t sérülés miatt kihagyó Kádár Tamás fordított utat tett meg: fiatalon a Newcastle igazolta le, majd kisebb vargabetűk után Diósgyőrben kötött ki. Hazai pályán vett lendületet, a Lech Poznan érintésével került a Dinamo Kijevhez.

A korábbi válogatott Guzmics Richárd harminckét évesen igazolhat vissza az NB I-be
Fotó: Mirkó István

Szintén a korosztályos válogatott nagy ígérete volt Gosztonyi András: az U20-as vb után pár hónappal fél plusz három évre igazolta le az olasz első osztályú Bari, de nem élt a hosszabbítás lehetőségével. Gosztonyi „elfogyasztott” három magyar klubot, majd a lengyel Slask Wroclav igazolta le, utána a Kisvárda dobott neki mentőövet. Klubjában nem állandó csapattag. Még az U20-asoknál maradva akár sikertörténet is lehet Varga Roland karrierje: a jelenleg a Ferencvárost erősítő szélső tizen­nyolc éves volt, amikor szerződtette az olasz Brescia. Varga kisebb hányattatások után hazatért, és itthon megtalálta a számítását: bajnok lett a Győrrel és a Fradival, beverekedte magát a válogatottba. Korcsmár Zsolt két külföldi klubban (Brann Bergen, Greuther Fürth) is megfordult, mielőtt a Vasast választotta, de innen is volt visszaút. A dán Midtjylland szerződtette a több poszton is bevethető játékost. A jelenleg a Mol Fehérvárt erősítő Futács Márkó pályaíve különleges: a Fradi utánpótláscsapatainál pallérozódó csatár megjárta a német és az angol másodosztályt, majd a diósgyőri kölcsönjáték után Törökország érintésével a horvát Hajduk Splitnél kötött ki. Onnan került Székesfehérvárra.

A magyar felnőttválogatott kerettagjai közül Lovrencsics Gergő járt a legjobban, amikor a 2016-os Eb után hazaigazolt. A Lech Poznannal lengyel, később a Fradival magyar bajnok lett, sőt kinevezték csapatkapitánynak, idén az Európa-liga csoportkörében futballozhat. Az oslói hős, Kleinheisler László pályafutásában nem keletkezett komoly törés annak ellenére, hogy a Bundesliga első osztályának szintje túl erős volt a számára, itthon a Fradiban eltöltött fél év után a kazah Asztana igazolta le, jelenleg a horvát NK Osijekben futballozik.

A héten keringtek hírek Guzmics Richárd lehetséges hazatéréséről; a 32 éves védő öt éve légióskodik, a télen Mezőkövesd felé veheti az irányt a Slovan Bratislavától. Guzmics bevallottan a válogatottságra hajt, de azt senki sem tudja, hogy ha újra meghívnák a legjobbak közé, vajon ismét felfigyelnek-e rá külföldön. Megoldóképlet hiányában erre nem várhatunk egzakt választ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.