Bahreinben mégis elkezdték

Tovább tolódik a Formula-1-es szezonnyitás, tegnap eldőlt, hogy a versenynaptárban nyolcadik állomásnak betervezett Azeri Nagydíjat sem rendezik meg június 7-én. A vb-sorozat tulajdonosa, a Liberty Media jobb híján virtuális sorozatot indított, és ebben vasárnap jelenlegi és korábbi F1-es pilóták részvételével már meg is rendezték a Bahreini Nagydíjat. A járvány okozta helyzet újabb lökést adhat az e-sportnak.

2020. 03. 24. 7:06
Norris, Lando;
Norrisnak most nem kellett beöltöznie Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula-1 honlapján a múlt héten jelent meg a hír a virtuális világbajnokság beindításáról, ami igazodik a tényleges versenynaptárhoz. A kiírás egészen az F1-es vb indulásáig tart, és a sorozat hivatalos PC-szoftverével, az F1 2019-cel bonyolítják le. Mivel a szimulátoros felkészülés része a versenyzők felkészülésének, így gyakorolják be a pályák vonalvezetését is, az ötlet tulajdonképpen kézenfekvő volt, és mind a tíz csapathoz elküldték a meghívókat.

Nos, a Formula-1 jelenlegi mezőnyéből első körben ketten álltak kötélnek, ­Lando Norris (McLaren) és Nicholas Latifi (Williams). Mellettük azonban többen is voltak, akik már megfordultak a száguldó cirkuszban, így Nico Hülkenberg, aki tavaly még a Renault volánja mögött ült, Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez, ők jelenleg mindketten a Mercedes tesztpilótái, továbbá Anthony Davidson és Johnny Herbert.

Norrisnak most nem kellett beöltöznie
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Sokan várták, mit lép a Red Bull pilótája beszáll-e a versenybe, hiszen ő az egyik legnagyobb játékos, és egy nagymenő dobná meg igazán a virtuális bajnokság népszerűségét. A tavalyi vb-pontverseny harmadik helyezettje azonban nemet mondott az invitálásra.

– Ezzel a játékkal még soha nem játszottam, napokig tartana, amíg kiismerném, és ebbe most nem akarok belevágni. Már csak azért sem, mert jelenleg más szimulátorversenyek kötnek le, a váltogatás pedig nem lenne szerencsés. Emellett mindig nyerni akarok, szóval nem szeretnék a mezőny végén körözni – mondta Verstappen. A 14 körös futamra a mezőnyt persze nem volt gond feltölteni, és még a pályakerékpározásban hatszoros olimpiai bajnok Sir Chris Hoyt sem lehet teljesen amatőrnek nevezni az autósportban, már a ­Le Mans-i­ 24 órás versenyt is teljesítette.

A virtuális Bahreini Nagydíjat végül Csou Kuan-jü, a ­Renault húszéves tesztpilótája nyerte meg Vandoorne előtt. Norris úgy lett ötödik, hogy az időmérő alatt megszakadt az internetkapcsolata, így a futamon az utolsó helyről kellett indulnia, de a humorérzékét nem veszítette el. Gyorsan felhívta a McLaren vezérigazgatóját, Zak Brownt, és szabadkozott, hogy szégyent hozott a csapatára. Brown vette a lapot, és azt mondta, hogy a helyében ő már az első kanyarban megpróbálna az élre állni.

A virtuális Formula-1 kétségkívül újabb lökést adhat az e-sportnak, mert a média is vevő rá. A versenyzők a földkerekség különböző pontjairól jelentkeztek be, és a festéseket tekintve a 2019-es Formula-1-es autókat kormányozták, a technikai paraméterek azonban mindenkinél azonosak voltak. A rajt rögtön tömegkarambolt hozott, ám itt senkinek nem lett baja, az itteni megengedőbb szabályok miatt eseménydús lett a futam.

Ha valaki vasárnap este 10 óra után félálomban kapcsolt az M4 Sport élő közvetítésére, elsőre talán észre sem vette, hogy nem valódi Formula-1-es versenyt lát. Mégis lenne inkább unalmas, csak igazi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.