Bajnoki címmel tisztelgett a Lakers Kobe Bryant emléke előtt

Magyar idő szerint ma hajnalban eldőlt az NBA bajnoki címének a sorsa: a Los Angeles Lakers legyőzte a hatodik meccsen a Miami Heatet Floridában, és ezzel 4-2-re megnyerte a döntőt, tíz év után először. LeBron Jamest választották meg a finálé legértékesebb játékosának, amivel történelmet írt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 12. 10:50
Los Angeles Lakers
Oct 6, 2020; Miami, Florida, USA; Los Angeles Lakers forward LeBron James (23) gives an interview after defeating the Miami Heat in game 4 of the 2020 NBA Finals at AdventHealth Arena. Mandatory Credit: Kim Klement-USA TODAY Sports - 15031577 Fotó: USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjárta a mennyet és a poklot. Sokszor mondogatjuk, de Los Angelesben most tényleg úgy érezhetik, 2020-ban mindkét végletet megélték. Januárban tragikus körülmények között halt meg a Lakers legendája, Kobe Bryant. Fájdalmasan korán, mindössze 41 éves korában vitte el egy értelmetlen helikopterbaleset. Legutóbb az ő vezetésével nyerte meg az NBA-t a liga történetének egyik legjobb csapata. 2010-ben Bryant volt az ősi rivális Boston Celtics elleni győztes döntő MVP-je. Az elvesztése sokaknak maga volt a pokol.

De még mindig 2020-ban mennyei siker is érte a Los Angeles-ieket. Tíz év után először nyerte meg az NBA-t a Lakers, miután a döntő hatodik meccsén 106-93-ra legyőzte a Miami Heatet magyar idő szerint ma hajnalban a floridai „buborékban”. Ezúttal nem hagyott sok kérdést a Lakers, amely már korábban is lezárhatta volna a párharcot, hiszen 3-1-re vezetett a negyedik győzelemig tartó fináléban, de a pénteki meccset elrontotta, szoros csatában 111-108-ra kikapott a Heattől.

A mai meccsen viszont sima győzelmet aratott a Lakares, amely végig dominált, lényegében csak 17-16-ig volt szoros az állás, de már az első negyed végén nyolc pont volt a Los Angeles-i előny. A második negyedben tulajdonképpen el is dőlt minden, a nagyszünetre már 28 pontos fórral vonult a Lakers. Remekül védekezett a csapat, teljesen megfojtotta a Miami támadójátékát. Csak az utolsó negyedre engedtek ki az arany-lilák, és ez kellett ahhoz, hogy ne legyen döntőhöz méltatlanul nagy a különbség a két csapat között, az erejével elkészült Heat tizenhárom pontos vereségre kozmetikázta az eredményt.

LeBron James volt a Lakers legjobbja, aki 28 pontjával, 14 lepattanójával és tíz gólpasszával kiemelkedett a mezőnyből, de a 19-19 pontig jutó Anthony Davis és Rajon Rondo is kitett magáért. A Miami legjobbja a 25 pontos Bam Adebayo volt, de Jimmy Butler nem tudta hozni azt a formáját, amivel korábban két meccset is meg tudott nyerni a csapata. Jamest választották meg a döntő MVP-jének, amivel történelmet írt: ő lett az első az NBA-ben, aki három különböző klub játékosaként is a finálé legértékesebb játékosa lett. Korábban a most legyőzött Heattel, a Cleveland Cavaliersszel is MVP volt, idén negyedszer kapta meg a díjat. Nála többször csak egyvalaki vette át az elismerést: Michael Jordan hatszor.

A Lakers a 17. bajnoki címét szerezte meg, amivel beérte a Boston Celticset, így a két klub holtversenyben az NBA legsikeresebb csapata.

NBA, döntő, 6. mérkőzés

Miami Heat–Los Angeles Lakers 93–106 (20–28, 16–36, 22–23, 35–19)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.