Bajnoki edzőcsere a láthatáron: ki járhat jól?

A olasz labdarúgó-bajnokságot az Internazionale, a spanyolországi pontvadászatot az Atlético Madrid vezeti. A spanyol sajtóban megjelent információ szerint a két klub vezetőedzője, Antonio Conte és Diego Simeone helyet cserélhet a következő idényre.

2021. 04. 13. 11:47
Diego Simeone
SOCCER-CHAMPIONS-BAY-ATM/REPORT Fotó: Andreas Gebert Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban az Inter magabiztosan menetel a bajnoki cím felé, a hétvégén a Cagliarit győzte le 1-0-ra, és tizenegy pont az előnye a második helyezett AC Milan előtt. A spanyol labdarúgó-bajnokságban az elmúlt hetek bukdácsolása ellenére még mindig az Atlético Madrid vezeti a tabellát. A La Razón információi szerint a két bajnokaspiráns a következő idényre edzőt cserélhet: Diego Simeone Madridból Milánóba költözhet, míg Antonio Conte az Inter helyett az Atléticót irányíthatja.

A bajnoki trófeáért

Az Atlético nagyon kiegyensúlyozott volt az elmúlt tíz évben, Simeone valamennyi teljes idényében a dobogón zárt a csapattal, viszont csak egyszer, a 2013/14-es évadban tudta megnyerni a bajnokságot. Idén hónapokon át úgy tűnt, hogy sikerült kihasználni a Real Madrid és a Barcelona őszi botladozását, ám mostanra egyetlen pontra csökkent a Matracosok előnye a Reallal, kettőre a Barçával szemben.

– Minden csapatnak megvannak a maga hullámvölgyei egy-egy idényben, remélhetőleg a vasárnapi meccsünkkel kilábaltunk ebből – mondta optimistán Simeone, csakhogy ezen a bizonyos vasárnapi találkozón is mindössze egy pont jutott együttesének a Real Betis otthonában.

Simeone jövőre már az Intert irányítja? Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Ha az Atlético nem tudja megfordítani az elmúlt hetek tendenciáját, és ismét lemarad a bajnoki címről, akkor még inkább indokolttá válik az edzőcsere, bár valószínűleg egy ekkora horderejű döntést a háttérben már az idény lezárulta előtt meg kell alapozni. Conte éppen arról híres, hogy a bajnoki címeket hozza: a Juventus kispadján három idény alatt hármat nyert, a Chelsea-t egy nagyon gyenge, 10. hellyel zárult idény után azonnal visszavezette a Premier League trónjára, és most az Interrel is az aranykapuban áll.

Fontos a kötődés

Az Inter az elmúlt években sutba dobta büszkeségét, és nyilvánvalóan az ősi rivális Juventust kezdte követni. Új struktúra, új címer, és tervben az új, saját stadion is. Az átalakulásnak még a főszereplői is a torinói klubhoz köthetők: Giuseppe Marrotta sportigazgató alapozta meg Torinóban az elmúlt évtizedben mutatott, az olasz futballban korábban példátlan dominanciát, és maga Conte is a Juventusnál érte el sikereinek legnagyobb részét, mind játékosként, mind edzőként.

Az irány szemmel láthatóan jó: tavaly 2011 óta először meglett az ezüstérem a Serie A-ban, idén pedig közel a bajnoki cím. A következő lépés lehetne az Interhez köthető vezetőedző, márpedig Simeone lehúzott két évet Milánóban, játékosként UEFA-kupát nyert az Interrel.

Éppen a nemzetközi színtéren adhat edzőként is pluszt az Internek, amely az elmúlt három szezonban egyaránt kiesett Bajnokok Ligája-csoportjából, és amíg Conte edzői karrierje legjobb eredményeként egy negyeddöntőt tud felmutatni a sorozatban, Simeone kétszer is eljutott a fináléig csapatával.

Simeone álma

– Mindenki tudja, hogy előbb vagy utóbb leszek az Inter edzője – jelentette ki korábban az argentin. Edzői pályafutása Madrid előtt rövid, bár messze nem csak sikertelen állomásokból – hazájában az Estudiantest és a River Plate-et is bajnoki címig vezette – állt, viszont a spanyol sajtóban egyre gyakrabban visszatérő megállapítás, hogy az Atléticónál eltöltött tíz év után Simeone új kihívásokra vágyik, Milánóba költözésének időpontja pedig a mostaninál kellemesebb nem is lehetne.

Érzelmi szál ide vagy oda, három-négy évvel korábban az Inter kispadja egyáltalán nem lett volna vonzó, egy mostani váltás után viszont Simeone azonnal trófeákért küzdhetne az Inter kispadján.

Conte bajnokin is összecsap Zidane-nal? Fotó: Getty Images/Claudio Villa

Conte, a legnagyobb kérdés

Conte számára a fő motiváció az újabb topligaarany lehetne, az olasz és az angol élvonal után a La Liga trófeája is meglehetne. A bajnokság végkimenetelétől függetlenül az kiderült idén, hogy ez elérhető az Atléticóval.

Kérdés, hogy mennyire lesz elégedett egy olyan klubnál, amely saját bajnokságában nem a legtehetősebb, hiszen a Juventust és az Intert is többször nyilvánosan kritizálta a klub átigazolási politikája miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.