Gulácsi Péter fizetett rá a lipcsei védelmi bakikra

Néhány hónapja még sikereket ünnepelt a Puskás Arénában, kedd este viszont csalódottan távozott nemzeti tizenegyünk otthonából Gulácsi Péter és Willi Orbán. Válogatott játékosaink csapata, az RB Leipzig ugyanis 2-0-ra maradt alul a Liverpool ellenében a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

2021. 02. 16. 23:21
Gulácsi Péter, Liverpool, Szalah, Leipzig, Lipcse
Szalah (jobbra) szerezte meg a vezetést a Liverpoolnak, amikor az angolok a Lipcsével játszottak a Puskás Arénaában Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stadion felé sétálva mintha nem is a magyar nemzeti csapat otthonát látnánk: a szokásos piros-fehér-zöld fények helyett csupán piros-fehér színekben pompázik a Puskás Aréna, a válogatottat éltető molinók helyett bikák képe jelenik meg a pálya szélén, a hangosbeszélő is idegenül csengő szavakat kiált a fagyos éjszakába, s Erkel Ferenc szerzeménye helyett más dallamok szólnak a pangó lelátókon.

Ismerős arcok után kutatva mindössze egyet fedezhetünk fel: a kezdőcsapatból kirobbanthatatlan Gulácsi Pétert, aki a magyar válogatott meze helyett klubcsapatáét, a Lipcséét viseli. Mellette azonban hiába keresnénk Willi Orbánt: hiába harangozta be nemzeti csapatunk két tagjával a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést az RB Leipzig Facebook-oldala , kisebb meglepetésre egyikük nem volt ott a kezdőcsapatban. Julian Nagelsmann ugyanis a megszokott háromvédős felállás helyett ezúttal négy hátvéddel kezdett, és e változtatást bánta, aki a kezdő sípszó idején csupán a kispadon foglalt helyet.

A másik oldalon, a Liverpool védelmében az lenne meglepetés, ha nem lenne meglepetés: a sérültek helyett ezúttal is a középpályásból belső védőnek avanzsált csapatkapitány, kezdett, mellette pedig a télen igazolt Ozan Kabak kapott szerepet. A duó szombaton a Leicester ellen játszott először együtt, s a hatszoros BL-győztest sújtó sérüléshullám miatt ők már a 17. párosítás, amelyet Jürgen Kloppnak be kellett vetnie az idényben.

A mérkőzés első pillanataiban a kevésbé összeszokott liverpooli védelmet tesztelték a „hazaiak” támadói, és majdnem kapitulált a Klopp-gárda. Angeliño labdáját Dani Olmo fejelte a kapufára, de a spanyol támadó pechjére a játékszer végigtáncolt a gólvonalon, a hálóba viszont nem talált utat.

A folytatásban a Liverpool vette kezébe az irányítást, a 32. percben Andrew Robertson csak Gulácsi Pétert próbálta átemelni, viszont a kaput is sikerült neki. Négy perccel később Roberto Firmino már megszerezte a vezetést, igaz, a játékszer előbb elhagyta a pályát, így a találatot érvénytelenítette a játékvezető. A „vendégeket” – fölényük ellenére – a pontatlanság megakadályozta a gólszerzésben, így 0-0-val fordultak a felek.

Szalah (jobbra) szerezte meg a vezetést a Liverpoolnak
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második játékrészre felpaprikázva jött ki a Lipcse, de támadói hiába igyekeztek, kimaradtak a helyzeteik, ez pedig, ahogy lenni szokott, hamar megbosszulta magát. Két védelmi hibát kihasználva öt perc alatt két gólt szerzett a Liverpool: előbb Marcel Sabitzer eladott labdáját megkaparintva Mohamed Szalah volt eredményes, később pedig Nordi Mukiele orbitális bakija után talált be.

(Ezekben a pillanatokban érdekes változás állt be a két kispadnál: az eddig a számára kijelölt terület sarkába cövekelt liverpooli Jürgen Klopp a kétgólos előny tudatában kissé kifújt, és hátrább lépett, míg kollégája először jelent meg a „téglalapban”.)

A lipcsei védelmi hibákra a 64. percben unt rá Julian Nagelsmann, és becserélte Willi Orbánt, de a hitehagyott társai mellett már ő sem tudott csodát tenni. A válogatottal aratott őszi sikerek után Gulácsi Péteréknek ezúttal nem hozott szerencsét a „hazai pálya”, s kétgólos hátrányból várhatják a március 10-én megrendezendő visszavágót.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:

RB Leipzig–Liverpool 0-2 (0-0)

Gólszerzők: Szalah (53.), Mané (58.)

Az este másik találkozóján a Paris Saint-Germain 4-1-re ütötte ki a Barcelonát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.