Mellúszásban is jó volt, de tornászként gyűjti az érmeket

Meglehet, hogy úszóként is sokra vihette volna, december közepén mégis a törökországi, mersini junior torna Európa-bajnokságon lett aranyérmes nyújtón Balázs Krisztián. Az FTC-Telekom ifjúsági olimpiai bajnok, 18 éves versenyzője emellett az egyéni összetettben bronzot, a magyar csapat tagjaként ezüstöt szerzett. S nem lebecsülve az aranyat érő nyújtógyakorlatát, a tornászszakma a sokoldalúságát bizonyító összetettbeli harmadik helyét tartja a legtöbbre.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2020. 12. 26. 12:52
Balázs Krisztián
Balázs Krisztián Fotó: Mura Laszlo Forrás: Magyar Tornaszövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pillangón és mellúszásban is egész jó voltam, a korosztályos országos rangsorban a harmadik helyen álltam, amikor bejött az iskolánkba egy tornaedző, kiszúrt magának, és rávett arra, hogy váltsak sportágat – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Balázs Krisztián, akinek druszája, a londoni olimpiai bajnok a példaképe, noha neki nem a lólengés a legerősebb szere. – Sportos családban nevelkedtem fel, édesapám birkózott, anyukám hobbiszinten a futásnak szentelt sok időt, a húgom viszont váltogatta a sportágakat, a kajakozás ugyanúgy tetszett neki, mint egy ideig a cselgáncs. Sose nem bántam meg, hogy kikötöttem a tornánál, noha a késői kezdés miatt kezdetben be kellett hoznom a lemaradásomat, aztán néhány megtorpanás is lefékezett, feladásra viszont soha nem gondoltam.

Balázs Krisztián alkata nem emlékeztet az olimpiai aranyérme mellett három világbajnoki- és hat Eb-győzelemmel büszkélkedő Berki Krisztiánra, akit nem csak példaképeként, hanem mentoraként is tisztel. Elmondása szerint olyan embert lát benne, aki nemcsak a saját karrierének építgetésével foglalkozik, hanem a nála jól fiatalabb tornászok fejlődését is a szívügyének tekinti. Ezt az erényét csillogtatta a lólengés nagymestere legutóbb a tavalyi győri junior világbajnokságon is, ahol Balázs Krisztián a nyújtó döntőjében bronzérmet érő gyakorlatot mutatott be.

Balázs Krisztián nyújtógyakorlatával nagyon magasra jutott
Fotó: Magyar Tornaszövetség

– Köszönettel tartozok Nagy Zoltánnak, az edzőmnek, aki immár tíz éve gondoskodik az előmenetelemről. Kiszámíthatatlan kamaszként néha nehezen kezelhető tanítványnak tűnhettem a szemében, de ez csak addig tartott, amíg ki nem nőttem a serdülőkori marhaságaimat. Közös eredményeink bizonyítják, hogy összecsiszolódtunk és jó irányba tartunk. Mindketten az elvégzett munka mennyiségében és minőségében hiszünk, és azt valljuk, hogy az újabb sikerekért mindig lehet és kell is többet tenni – szögezte le Balázs Krisztián.

A versenyző éremgyűjteménye az elmúlt három esztendőben látványosan gyarapodott. 2018-ban egy nemzetközi vegyes csapat – Team – tagjaként ifjúsági olimpiai bajnok lett Buenos Airesben, ugyanott egyéni indulóként egy-egy ezüst- (talaj) és bronzérmet (nyújtó) is átvehetett. A korosztályos világversenyeken kiharcolt dobogós helyei is azt bizonyítják, hogy a képességeit jól kamatoztatja.

Balázs Krisztián és Nagy Zoltán sikeres párost alkot
Fotó: Magyar Tornaszövetség

– A törökországi junior Európa-bajnokságon elért eredményeinkre azért is lehetünk büszkék mi tornászok, mert a világjárvány közepette sokáig nem az volt a kérdés, hogy mennyit edzhetünk, hanem az, hogy egyáltalán bemehetünk-e a terembe. Nekem is kitartásra volt szükségem, hogy ne jussak azoknak a sorsára, akik feladták, és kiálltak s sorból. Akik ezek után megkérdőjelezik vagy alábecsülik a törökországi kontinensbajnokságon elért eredményeimet, azt javasolnám, hogy tanulmányozzák az elmúlt három évem eredménylistáját – folytatta önérzetesen a fiatal tornász.

Balázs Krisztián első éves hallgató a Testnevelési Egyetem edzői szakán.

– Korai még arról beszélni, hogy egyszer majd az edzői hívatást választom-e vagy más ismeretek birtokában kilépek a tornasport vonzásköréből. Egyelőre profi sportolóként a tornára összpontosítok, abban a reményben, hogy négy év múlva a párizsi olimpia résztvevője lehetek. Egyre nehezebb gyakorlatok bemutatására vállalkozhatok a nyújtó mellett a korláton, a gyűrűn és a lólengésben is, van hová fejlődni, de az ehhez a kellő szívósság is megvan bennem – hangsúlyozta a 18 éves tornász, aki sehol máshol nem tudja elképzelni a sportolói jövőjét, csak a ferencvárosi klub kötelékében.

Szép emlék Buenos Airesből: arany az ifjúsági olimpiáról
Fotó: Magyar Tornaszövestég

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.