Bánhidi Bence örül: jól döntött, amikor hosszabbított a Szegeddel

A férfikézilabda bajnoki döntő első mérkőzésén a veszprémi Rogerio Moraes, a tegnapi visszavágón a szegediek beállója, Bánhidi Bence kapott piros lapot. Ebből akár az is következhet, hogy szikrázóan kemény volt a párharc, de ez csak részben fedi a valóságot: a tegnapi mindent eldöntő csatában összesen nyolc perc büntetést osztottak ki a játékvezetők, ami nemzetközi szinten is nagyon kevés. Bánhidi Bence azt kívánja magának, hogy soha többet ne kelljen olyan magas hőfokú mérkőzést tehetetlenül néznie a lelátón, mint a bajnoki döntőt. Mikler Roland szerint brutális volt a párharc második felvonása. A veszprémi játékosok közül Lékai Máté önkritikus volt, a sérült Rasmus Lauge tárgyilagosan nyilatkozott.

Szilágyi
2021. 06. 06. 8:20
Veszprem
A csapata gondoskodott arról, hogy ne legyen belőle negatív hős Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikézilabda bajnoki döntő visszavágójának 29. percében 14-12-es szegedi előnynél hosszas tanácskozás és rögtönzött videóelemzés után a Bíró Ádám, Kiss Olivér játékvezetői páros felmutatta a piros lapot Bánhidi Bencének. A Mol-Pick Szeged beállóját kizárta a mérkőzésből, de ez sem törte meg a trónkövetelőt. Bánhidit annál inkább. – Senkinek sem kívánom ezt az érzést! Csak ültem, és nem tudtam segíteni a csapatomnak. Remélem, soha többet nem fordul ilyen elő. Próbáltam ordítani, mutogatni a többieknek, hogy mit csináljanak, merre menjenek, dolgozott bennem az adrenalin. Mindenki láthatta, megmutattuk, hogy igazi nagy csapat vagyunk, oroszlánként küzdöttünk egymásért – mondta a 37-36-os szegedi győzelemmel és bajnoki címmel véget ért párharc után

Bánhidi Bence (balra) nehéz helyzetbe sodorta a csapatát
Fotó: Mirkó István

A beálló a szabálytalanságáról is beszélt: elismerte, hogy valóban eltalálta Kentin Mahé arcát, de ez természetesen nem volt szándékos. A tavalyi Európa-bajnokság all star csapatába is beválogatott játékos a heves gesztikulálások ellenére nem féltette a csapatát. – Éreztem a játékunkban a stabilitást a második félidő elején; elhúztunk négy góllal, de sajnos voltak buta hibáink, kihagytunk ziccereket. Ettől függetlenül egyszerűen azt éreztem, hogy nem kaphatunk ki – mondta a szegediek világklasszisa. Amikor arra kerestük a választ, hogy a bajnoki cím megszerzése utólag igazolhatja-e a döntését, amikor meghosszabbította a szerződését Szegeden, Bánhidi így válaszolt. – Amikor aláírtam további évekre, megnyugodott a lelkem. Örülök, hogy jól döntöttem. A bajnoki cím pluszmotivációt ad a jövőre – fogalmazott a 26 éves kézilabdázó.

Ötödik bajnoki címét ünnepelte a rutinos kapus
Fotó: Mirkó István

Csapattársa, a korábban Veszprémben szerepelt Mikler Roland is szóba hozta a kiállítást. – Nagyon össze kellett szednünk magunkat, de sikerült ezt a helyzetet is megoldanunk – mondta a válogatott kapus, aki négyszer nyert bajnokságot a Veszprémmel, idén először a Szegeddel. – Végtelenül büszke vagyok a bajnoki címeimre, és arra is, hogy ilyen magas hőfokú meccseket tudok játszani, mint amilyen a bajnoki döntő két mérkőzése volt. Brutális volt – közölte Mikler.

Jorge Maqueda (pirosban) tavaly még a Szegeddel lett ezüstérmes
Fotó: Mirkó István

A veszprémiek csapatkapitánya, önkritikusan nyilatkozott. A saját lecserélését is jogosnak tartotta. – Eladtam három labdát, buta hibákat követtem el – indokolt az irányító. A mérkőzéssel kapcsolatban a védekezési hiányosságokat emelte ki. – Az első játékrészben jól működött a védekezésünk. Azért kaptunk sok gólt, mert támadásban rontottunk, és a Szeged lerohant minket. 22-22 lett a második félidő eredménye, ez azt jelenti, hogy a szünet után a védekezésünk esett szét. Túl sok gólt kaptunk, ezért sem tudtuk megfordítani az állást, mert hiába lőttünk gólt szinte minden támadásunk végén, az ellenfél szinte az összes támadásából betalált – mondta a korábban Szegeden is megfordult játékos.

Jonas Källman bajnoki címmel és győztes góllal búcsúzott el Szegedtől
Fotó: Mirkó István

Lékai szerint a Szeged a párharc második meccsén játszott jobban, ez a góljai számából is következik: hazai pályán 31, idegenben 34 gólt szerzett. A válogatott alapembere kiemelte, nem azért dühös, mert a csapata nem tudta kihasználni, hogy nincs a pályán az ellenfél legjobb játékosa, Bánhidi Bence, hanem az fáj neki, hogy a Veszprém nem tudta megnyerni a bajnokságot. Lékaiból igyekeztünk kiszedni, hogy mit szól az időkérések időzítéseihez. Talán ha a veszprémi edző, David Davis időben nyúl bele a meccsbe, lehetett volna fordulat vagy akár látványos hajrá. A játékos nem kívánta kommentálni a felvetést, de megerősítette, hogy ha a második félidőben jobban védekezik a csapata, akkor lehetett volna esély a fordításra.

Rasmus Lauge még Bánhidi Bencénél is nyugtalanabb volt a bajnoki döntő második mérkőzésén. A súlyos térdsérülése miatt tavaly december óta partvonalon túlra szoruló dán irányító-átlövő csatlakozott Lékaihoz. Ő is a védekezésre vezette vissza a Veszprém vereséget. – Soha nem kellemes, amikor az ember nem lehet ott a pályán, nem tud segíteni. A párharc második mérkőzésén túl sok gól született, és mi sajnos nem mindig találtuk a ritmust a védekezésben. Amikor úgy tűnt, visszakapaszkodunk, meglett volna a hitünk ahhoz, hogy esetleg megfordítsuk a meccset, akkor minden egyes akciónkra volt válasza a Szegednek – mondta a világbajnok játékos.

Meglepő lenne, ha David Davis (balra) maradhatna a posztján
Fotó: Mirkó István

Az egyelőre nem világos, vajon lesznek-e személyi következményei a veszprémi bajnoki kudarcnak. A szurkolók közül többen Chema Rodríguez nevét emlegetik David Davis lehetséges utódjának. Ez speciel nem a valóságtól elrugaszkodott elképzelés: Chema 2012 és 2017 között játszott Veszprémben, 2019-ben csatlakozott a magyar válogatott edzői stábjához, remek viszonyt ápol Nagy Lászlóval.

Nehéz elképzelni, hogy minden marad a régiben a Telekom Veszprémnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.