Barca-blamázs, Lewa-dupla idényzárásként

Ch. Gáll András
2019. 05. 27. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennap fordul elő, hogy magyar érdekeltség van valamelyik európai top futballnemzet kupadöntőjében, ezért igenis büszkének kell lennünk arra, hogy szombaton a berlini Olympiastadion 74 322 nézője előtt és is ott volt az RB Leipzig kezdőjében, utóbbi egyenesen csapatkapitányként. Tegyük hozzá gyorsan, egy vérbeli búcsúmérkőzésen, hiszen egyfelől Ralf Rangnick utoljára ült a Lipcse kispadján – Julian Nagelsmann, a Hoffenheim szakvezetője váltja –, másfelől Arjen Robben és Franck Ribéry sem húzza fel többé a bajorok vörös mezét. (A harmadik búcsúzót, Rafinhát ezúttal nem cserélte be Niko Kovac edző.)

Az első félidő inkább a Lipcséé volt, a sérüléséből visszatérő Manuel Neuer két bődületes bravúrral tartotta versenyben a bajnokot, de aztán (képünkön) visszafelé hajolva remek gólt fejelt, majd a második félidőben előbb Serge Gnabry növelte az előnyt, végül „Lewa” pazar alábökős góllal állította be a 3-0-s végeredményt.

„Megnyertük a bajnokságot, a Német Kupát, világklasszis gólokkal és egy gigantikus kapusteljesítménnyel. De minden az edzővel kezdődik. Fel sem merült bennünk, hogy Niko Kovacot lecseréljük” – nyilatkoza Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern klubelnöke a Leipziger Nachrichtennek.

Sevillában „csak” 53 698-an voltak a Benito Villamarín stadionban, de ezért ennyien, mert többen nem fértek be a Valencia–Barcelona Király-kupa-döntőre. Rendes körülmények között a címvédő Barca lett volna az esélyes, de már az első pillanattól látszott, hogy a katalánok nem heverték ki a Liverpool elleni 4-0-s BL-tragédia okozta sokkot. A Valencia végig sokkal élénkebb volt, a Barca újfent egyszemélyes csapatnak bizonyult, Lionel Messin kívül mindenki csak téblábolt a pályán. (Ernesto Valverde pedig kővé dermedten figyelte a vesszőfutást – ahogy szokta…) A 21. percben Gameiro szerezte meg a vezetést a Valenciának, aztán a 33. percben Rodrigo pazar bombát küldött a bal sarokba.

Szünet után Messi előbb kapufát lőtt, majd egy lecsorgó labdát közelről bepofozott a hálóba, de egyenlíteni már nem maradt idő, 2-1-re győzött a Valencia. Marcelino, a kupagyőztes edzője megdicsőült, hiszen a bajnoki negyedik hellyel biztosította a BL-szereplést, az Európa-ligában a négy közé vezette a csapatot, és most behúzta a Király-kupát. Valverde napjai viszont meg vannak számlálva, a Marca biztosra veszi, hogy a baszk edzőt elküldik a Barca kispadjáról.

És arra is mérget vehetünk, hogy jó néhány játékosa követi, élen a látványosan csődöt mondó Coutinhóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.