Barka Emese az első magyar női Európa-bajnok birkózásban

Az 57 kilós Barka Emese lett a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka, miután győzött a bukaresti kontinensviadal pénteki döntőjében.

Forrás: MTI2019. 04. 12. 18:08
Barka Emese
Budapest, 2018. október 24. Barka Emese a nõi 57 kilogrammos súlycsoport negyeddöntõjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 24-én. A magyar versenyzõ bejutott az elõdöntõbe. MTI/Czagány Balázs Fotó: Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csepeli versenyző 4-2-re múlta felül az ukrán Tetjana Kitet, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert. Egyúttal a magyar csapat harmadik dobogós helyezését érte el a román fővárosban. Szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön a nehézsúlyú Németh Zsanett harmadik lett.

A fináléban Kit az első lábra támadásával ledöntötte Barkát, aki viszont megőrizte lélekjelenlétét, a földön visszafogott ellenfelére, de ezt a mérkőzésvezető nem vette észre. Ritter Árpád szövetségi kapitány azonnal videobírót kért, és a visszajátszás után Barka is megkapta a maga két pontját (2-2). A vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes ukrán alapvetően lábra támadásokkal próbálkozott, míg a vb-ken és Eb-ken összesen hétszer bronzérmes Barka elsősorban vetélytársa felsőtestét dolgozta meg, de egyik stratégia sem vezetett eredményre.

A folytatásban egyikük sem változtatott a taktikáján, csakhogy az ukrán kétszer is belenyúlt a 29 éves magyar birkózó arcába, amiért mindkétszer megintették (4-2). Edzői az Európa Játékokon győztes Barkát óvatosságra intették, ő pedig betartotta az utasítást, hagyta, hogy Kit támadjon, de az akciókísérleteket felkészülten fogadta. Minden próbálkozást hárított, így a csütörtöki három találkozóján bemutatottnál kevésbé akciódús birkózással ugyan, de ismét győzött.

„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni” – értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.

Sastin Marianna bronzérmes

A Vasas versenyzője a döntőben 3-2-re felülmúlta a svéd Moa Lena Maria Nygrent, és 2007-es ezüstje, 2006-os, 2008-as, 2010-es, valamint 2016-os bronza után megszerezte pályafutása hatodik Eb-érmét.

Ezzel a magyar csapat negyedik dobogós helyezését harcolta ki a bukaresti versenyen. Korábban az 57 kilós Barka Emese aranyat nyert, szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön pedig a nehézsúlyú Németh Zsanett lett harmadik.

A döntő első menetében Sastin akarata érvényesült, többnyire ő irányította a tusakodást, ennek megfelelően egy perc után riválisát figyelmeztették passzivitás miatt, majd mivel nem változtatott harcmodorán, meg is intették. Ezután fél perce volt akciót csinálni, ez pedig elég ösztönzőleg hatott rá: lábra támadott, de a 35 éves magyar védte a próbálkozást, majd egy dobási kísérletből is sikerült kibújnia, így megszerezte a meccs első pontját (1-0). A felnőtt világversenyen még érem nélküli Nygren viszont lendületben maradt és éppen a szünet előtt kitolással egyenlített.

A folytatásban Sastin tovább fárasztotta ellenfelét, akit aztán egyszer sikerült átkarolnia, és abból csípődobással szerzett két pontot. A hátra lévő időben a 2013-ban világbajnok, 2015-ben Európa Játékokon győztes Sastin arra összpontosított, hogy ellenfele ne csináljon rajta akciót, és egy kitolást leszámítva (3-2) sikerrel járt, így szülés utáni visszatérését követően először állhatott dobogóra világversenyen.

„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti vb-n, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek – mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania. – Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta.”

Szombaton öt kötöttfogású magyar versenyző kezdi meg szereplését: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Fritsch Róbert (72), Nagy Péter (82) és Varga Ádám (97) lép szőnyegre délelőtt, a 87 kilós Szilvássy Erik pedig a vigaszágon a horvát Ivan Huklekkel találkozik, hogy este megmérkőzhessen a bronzéremért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.