Beérhet az aranygeneráció

A magyar női kézilabda-válogatott tegnap magabiztos, mi több, fölényes győzelemmel (28-19 Ausztria ellen a visszavágón) kijutott a decemberben, a japán Kunamotóban esedékes világbajnokságra. A korábbi junior világbajnok sikergeneráció képviselői — kiegészülve a tapasztaltabb kézilabdázókkal — kiharcolhatják a részvételt a 2020-as tokiói olimpián, sőt Pálinger Katalin, az egykori klasszis kapus, a szövetség jelenlegi alelnöke szerint az igazán nagy dobás 2024-ben Párizsban várható, ahol akár érmes is lehet a tehetséges játékosok alkotta csapat.

2019. 06. 06. 10:21
KOVÁCS Patrícia
Háfra Noémi (45) a varázslatosan tehetséges évjáratból is kiemelkedik Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta létezik egy népszerű, de több sebből vérző elmélet a magyar kézilabda-válogatottak eredményességéről. A teória hívei szerint nem várhatunk kiugró nemzetközi sikert, mert klubszinten a külföldi kézilabdázók élveznek elsőbbséget a magyarokkal szemben, akik játéklehetőség híján megrekednek a fejlődésben. Az elmélet a férfiszakágra érvényes: a Telekom Veszprém eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de csak Mikler Roland, a szezon végén visszavonult és szerepelt rendszeresen a külföldiekre építő sztárcsapatban. A BL-negyeddöntőben búcsúzó Mol-Pick Szegednél az első számú beálló, de Bodó Richárd sokat veszített a tavalyi lendületéből, Balogh Zsolt nem élvezte a bizalmat, és ezért Tatabányára szerződött. Ideális esetben a két klub­óriás adhatná a férfiválogatott gerincét, de nem ez a jellemző.

Biztatóbb a helyzet a nőknél, még úgy is, hogy a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO-nál az eredményesség felülírja a válogatott szempontjait, jóllehet professzionális sportban ennek ellenkezőjére nehezen lehet kötelezni a klubcsapatokat. A válogatottól már elköszönt Görbicz Anita mellett Kiss Éva és Bódi Bernadett rendszeresen, Puhalák Szidónia és a tavaly junior vb-t nyert Fodor Csenge csak elvétve játszik Győrben. Másik női élklubunk viszont magyar játékosokra épít, az Ausztria elleni vb-selejtezőn tíz játékos, Biró Blanka, a következő szezont már Győrben kezdő Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, Klujber Katrin, Kovacsics Anikó, Mészáros Rea, Klivinyi Kinga, Márton Gréta és Schatzl Nadine képviselte a magyar bajnoki ezüstérmest. A fradista fiatalok évek óta a BL-ben edződnek, a „csúcsterhelésből” profitálhat a válogatott.

Háfra Noémi (45) a varázslatosan tehetséges évjáratból is kiemelkedik
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Pálinger Katalin, a kézilabda-szövetség női szakágért felelős alelnöke szerint a válogatott előrelépése látványos. „Három éve kezdtük el a munkát Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal. Kezdetben az volt a célunk, hogy közelebb kerüljünk a világelithez. Úgy érzem, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon kiderült, vannak olyan játékosaink, akikre fontos játékhelyzetekben lehet terhet rakni.” A franciaországi Eb egyik meghatározó pillanata volt a junior világbajnok fradista Háfra Noémi utolsó pillanatban szerzett győztes gólja a németek ellen.

„Bíró Blanka, Schatzl Nadine, Lukács Viktória és a csapat vezére, Kovacsics Anikó mellett egyre inkább beérnek a junior világbajnok csapatból ismert játékosok. A két legutóbbi olimpián nem sikerült kiharcolni a részvételt, de Tokióba kijuthat a csapatunk. A hosszú távú cél Párizs: 2024-re ütőképes, éremszerzésre esélyes válogatottunk lesz” – mondta lapunknak a háromszoros olimpikon korábbi kiváló kapus.

Az osztrákok elleni sikeres vb-selejtező (a tegnapi visszavágón 28-19-re nyertünk, az összesítés 41-23 volt ide) után a válogatott következő komoly megméretése a november 30-tól december 15-ig a japán Kunamotóban zajló világbajnokság lesz, ahol Kim Rasmussen együttese kiharcolhatja az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. A nagy dobást Párizsra ígéri az alelnök, de a fiatalok addig sem lesznek beoltva a győzelem ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.