Befogta Portischt, de kétli, hogy meg is előzi

Almási Zoltánról sakkberkekben úgy tudták, hogy már visszavonult, ehhez képest nem csupán elindult decemberben a kieséses rendszerű magyar sakk-ob-n, hanem meg is nyerte azt. Immár kilencszeres bajnok, amivel befogta az örökrangsorban Portisch Lajost. Érez késztetést arra, hogy a tízszeres első Szabó Lászlót is utolérje, de a verseny rádöbbentette, felette sem múlnak el az évek nyomtalanul.

2019. 12. 29. 8:03
null
Keresi a pozíciót, amelyben segíthetne Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Évekkel ezelőtt mondtam már, hogy szeretném megdönteni Portisch nagymester rekordját. Nem csak az én hibám, hogy nem sikerült. Legutóbb 2009-ben nyertem bajnokságot, aztán éveken át nem voltak adottak a feltételek. Tavaly újra elindultam, akkor azonban a nyolc között váratlanul kiestem Aczél Gergellyel szemben. Idén adtam magamnak még egy esélyt, örülök, hogy sikerült győznöm – beszélt a motivációjáról a 43 éves nagymester.

Azt is elárulta, nagyon megviselte a verseny, elszokott ettől a terheléstől. – Negyvenéves korom körül kezdtem belefásulni a sakkozásba, másfél éve aztán teljesen leálltam, egyáltalán nem játszottam, sőt nem is elemeztem – beszélt a közelmúltról. – Idén aztán bemelegítésképpen a Bundesligában is vállaltam meccset, menetből kezdtem meg az ob-t. Bő két héten keresztül lényegében csak a sakkal foglalkoztam, naponta legalább nyolc órát, hiszen készülnöm is kellett a partikra. Rá kellett döbbennem, ilyen hosszú kihagyás után nagyon nehéz újra belelendülni, borzasztóan kimerültem.

Keresi a pozíciót, amelyben segíthetne
Fotó: Facebook

Almási két évtizeden át állandó tagja volt a magyar válogatottnak, így a 2002-ben, illetve 2014-ben ezüstérmes gárdából sem hiányzott. Természetesen figyelemmel kíséri a magyar csapatot, és tisztában volt vele, hogy Lékó, Rapport és őnélküle nagyon nehéz lesz az Eb-szereplés. A mieink huszonhatodik helye után erős bírálatot fogalmazott meg Erdős Viktorral szemben a sok döntetlen miatt.

– Tőle mindenképpen harcosabb játékot vártam. Az ob-n aztán az elődöntőben összekerültem vele, nem tagadom, az talán fontosabb mérkőzés volt, mint a döntő Bánusz Tamással szemben – mondta ki nyíltan.

A sakkszövetség új vezetősége kacérkodik azzal, hogy pályázik a 2024-es sakkolimpia megrendezésére. Almási kizártnak tartja, hogy ő akkor a csapat tagja legyen.

– Negyvenéves kora körül a legtöbb sakkozó elgondolkozik azon, hogy meddig folytassa. Vannak, akik aztán mennek tovább, az ismertebbek közül Anand, Gelfand és Ivancsuk szerintem élete végéig sakkozik majd, mások, miként Kaszparov és Kramnyik is, abbahagyják. Most kizártnak tartom, hogy öt év múlva még sakkozzak. A szövetség elnökével, Szabó Lászlóval már leültem beszélgetni arról, milyen pozícióban segíthetnék a magyar sakknak, de most úgy látom, a megújulásnak jelenleg nincsenek meg sem a szakmai, sem az anyagi feltételei.

Pedig az ob végeredménye is azt mutatja, egyelőre Almási Zoltán nélkül elképzelhetetlen a magyar sakk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.