Bekerülhet a párizsi olimpia programjába a strandbirkózás

A Nemzetközi Birkózó szövetség (UWW) azon dolgozik, hogy a kötöttfogású, a szabadfogású és a női szakág mellé a strandbirkózás bekerüljön az ötkarikás programba. A szabályai egyszerűek, a nézők számára is könnyen érthetők, és nagy sikert aratott a legutóbbi, 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában.

Forrás: Magyar Birkózó Szövetség2020. 07. 07. 9:12
null
Németh Zsanett (balra) a strandbirkózásban is otthon van Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megfelelő egészségügyi előírások betartásával szeptembertől újraindulni látszik a birkózóidény. A sportágban korábban még csak tervekről adhattak hírt, például arról, hogy a nemzetközi szövetség (UWW) azon dolgozik, hogy a strandbirkózás bekerüljön az ötkarikás programba. Ennek érdekében az újratervezett versenynaptárba behelyezte az úgynevezett Beach Wrestling Seriest romániai és görögországi állomással, a 2022-es dakari ifjúsági olimpián pedig már biztosan ott lesz a női és a férfi strandbirkózás is. Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke igazán a tűz közelében van, hiszen tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának, így mindenképpen mérvadó a véleménye:

– A strandbirkózás jelentős szerepet játszik majd sportágunk jövőjében. Már bekerült a 2022-es dakari ifjúsági olimpia programjába, s azért dolgozunk, hogy megteremtsük az esélyt a bemutatkozására a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon. A szabályai egyszerűek, a nézők számára is könnyen érthetők, nagy sikert aratott a legutóbbi, 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában. A strandbirkózás bevonása erősíteni fogja a hagyományos birkózás olimpiai presztízsét.

Németh Zsanett (balra) a strandbirkózásban is otthon van
Fotó: Magyar Birkózószövetség

Az említett tavalyi világjátékokon szerepeltek honfitársaink is a homokon, a legjobb eredményt a szőnyegen Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett érte el az ezüstérmével. A Magyar Birkózószövetség minden megtesz a szakág további erősítésért, ezért idén három helyszínből álló országos bajnoki sorozatot szervezett: július 18-án a dorogi Pala Beachen, augusztus elsején Balatonfüreden, augusztus 15-én pedig a budakalászi Lupa Beachen csaphatnak össze egymással hazánk legjobb strandbirkózói különböző korosztályokban és kategóriákban. A felnőttek és az U18-asok között a helyezésekért olimpiai pontok is járnak, jelezve a sorozat sportértékét.

Ízelítő a sportágból:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.