Bekövetkezett, amit el akart kerülni a United: döntő Lipcsében

Döntőnek beillő mérkőzés lesz a jövő héten az RB Lepzig–Manchester United-találkozó a Bajnokok Ligája H csoportjában. A szintén kilencpontos Paris Saint-Germain már-már továbbjutónak tekinthető, az utolsó fordulóban a már biztosan negyedik Başakşehirt fogadja. Neymar állítja, innen már nem ronthatják el.

Magyar Nemzet
2020. 12. 03. 11:40
Champions League - Group H - Manchester United v Paris St Germain
Neymar két góllal járult hozzá a Manchester United legyőzéséhez Fotó: Phil Noble Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Başakşehir a papírformának megfelelően utolsó lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája H csoportjában, mégis az isztambuli csapat lehet a mérleg nyelve. Hazai pályán a második fordulóban 2-0-ra kikapott a PSG-től, majd a harmadik körben hatalmas meglepetésre 2-1-re legyőzte a Manchester Unitedet, amely előzőleg a PSG-t idegenben megverte (2-1), a Lipcsét pedig odahaza kiütötte (5-0).

A Başakşehir majdnem az ötödik fordulóban is beleütötte az orrát a nagyok dolgába. (ezúttal is a magyar kapus is védett a Lipcsében) és (aki csak a 94. percben állt be csereként) csapata már 3-1-re vezetett a Boszporusz partján, amikor váratlan fordulat következett. Irfan Kahveci, aki a hazaiak első gólját is szerezte, még kétszer betalált, ezzel egyenlített a Başakşehir. A találkozót végül Alexander Sörloth 92. percben szerzett találata döntötte el. A szeptember közepén húszmillió euróért szerződtetett norvég center első gólját szerezte új klubjában. „A góltalanságom miatt már nagy nyomást éreztem magamon, mostantól viszont tudok végre a saját játékomra koncentrálni” – nyugtázta a gólt Sörloth.

Így nyert 4-3-ra a Lipcse.

A találkozó gólcsúcsot hozott a BL 2020–21-es kiírásában, hiszen eddig egyik összecsapáson sem született hét gól. Sőt, a törökök tíz, a németek húsz alkalommal próbálták bevenni az ellenfél kapuját a mérkőzésen. Azaz bő kilencven perc alatt harminc helyzetet jegyezhettünk fel!

A Leipzig vezetőedzője, Julian Nagelsmann szerint csapata teljesítette a célkitűzését. Ezzel lehetne vitatkozni, hiszen a kelet-német gárda az előző kiírásban az elődöntőig jutott, ott maradt alul a PSG ellen.

– Döntőnek beillő meccs vár ránk a Manchester Uniteddel szemben, amit mindenképpen szerettünk volna elérni – mondta Nagelsmann. A lipcseiek idegenben, mint írtuk 5-0-ra kikaptak Manchesterben, azaz nyerniük kell, mert az egymás elleni mérleg döntetlen esetén az angoloknak kedvezne, azt pedig szinte tényként kezelhetjük, hogy a párizsiak behúzzák a törökök elleni mérkőzést.

Fred kiállítása volt a döntő mozzanat

A csoport másik meccsén a Paris Saint-Germain 3-1-re nyert Manchesterben. A találkozó után Ole Gunnar Solskjaer az MUTV-nek és a BT Sportnak arról beszélt, a csapata szerinte nem érdemelt vereséget. Persze az lett volna a meglepő, ha ennek az ellenkezőjét állítja. Solskjaer szerint Fred kiállítása volt a fordulat. Elismeri, az első sárga lap jogos volt, a második viszont nem.

két góllal járult hozzá a Manchester United legyőzéséhez
Fotó: Phil Noble / Reuters

– Frednek nem szabad ilyen mozdulatot tennie, nem teheti meg! Szerencséje volt. Azt hittem, vagy semmi vagy piros lesz. Akkor egy kis szerencséje volt, hogy a pályán maradhatott. A második eset viszont nem volt sárga lap. Amikor a játékvezető majd visszanézi, tudni fogja, hogy hibázott. Ez olyan, ami néha megtörténik. Sajnos nem tehetsz erről, de egyértelmű és jól látható hiba volt a játékvezetőtől. Ez nagyon frusztráló. Tiszta szerelés volt. Fred nagyon jól játszott, energikusan focizott.

Thomas Tuchel, a párizsi együttes vezetőedzője így értékelte a meccset: – Nagy lépést tettünk a továbbjutás felé, de nem hagyom, hogy a srácok azt gondolják, kiharcoltuk már. Meg kell tennünk az utolsó lépést is. A maihoz hasonló mentalitással kell legközelebb is pályára lépnünk.

Neymar, aki a mérkőzésen duplázott, elmondta, változtatniuk kellett a mentalitásukon. Úgy véli, közel a legjobbjukat nyújtották, és csapatként küzdöttek. Kiemelte, hogy nagyon erős ellenfelet tudtak legyőzni, és biztos benne, hogy az utolsó mérkőzésen kiharcolják a továbbjutást.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, H csoport:

Manchester United–Paris Saint-Germain 1-3

Gólszerzők: Rashford (32.), ill. Neymar (6., 90+1), Marquinhos (69.)

Kiállítva: Fred (70.)

Başakşehir–RB Leipzig 3-4

Gólszerzők: Kahveci (45+3., 72., 85.), ill. Poulsen (26.), Mukiele (43.), Olmo (66.), Sörloth (92.)

Az állás: 1. Manchester United 9 pont (13-7), 2. Paris Saint-Germain 9 (8-5), 3. RB Leipzig 9 (8-10), 4. Başakşehir 3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.