Belemenés vagy feltartás

Vajon hányan térdelnek le, illetve maradnak állva a magyar himnusz alatt a Magyar Nagydíjon?

2020. 07. 20. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem köt le a Formula–1, mégis nézem a Magyar Nagydíj közvetítését. Vajon hányan térdelnek le, illetve maradnak állva a magyar himnusz alatt? Mondjon bárki bármit, vessenek rám követ, engem akkor is sért, ha a baseballsapkát viselő benzingőzös sztárok nem Magyarország előtt tisztelegnek, hanem a fennkölt pillanatot tőlünk távol álló célért tüntetve hasznosítják. (Végső soron a mi futamunk is hozzájárul az ő karrierjükhöz, anyagi gyarapodásukhoz.) Tudom, nem vagyok egyedül. A Formula–1-ben ma nem az a fő kérdés, hogy magára talál-e a Ferrari, veszélyezteti-e a Red Bull a Mercedest, hanem az, ki állítja meg Lewis Hamiltont… Nem jó ez a sportnak.

S ez csak a Formula–1. A FIFA a nevét viselő számítógépes játékon keresztül – miként szombati vezércikkünkben megírtuk – már beszállt a Black Lives Matter (BLM) mozgalomba. S legfrissebb hírként ugyanerre készül a Nemzetközi Olim­piai Bizottság is. A patinás szervezet sportolói bizottsága aláírásgyűjtésbe kezd a sportolók körében annak érdekében, hogy a NOB enyhítsen az olimpiai charta híres-hírhedt ötvenedik cikkelyén, amely kimondja, az olimpián tilos mindenféle politikai megnyilvánulás. Ne legyenek kétségeink, ez is a BLM hatása.

S noha Thomas Bach, a NOB elnöke hajthatatlannak mutatkozik e kérdésben, nagy a nyomás a szervezeten. A NOB januári ülésén ismételten hitet tett amellett, hogy a politikai akcióknak nincs helyük az olimpián – sem a versenyeken, sem az eredményhirdetéskor, sőt az olimpiai faluban sem –, most mégis párbeszédre törekszik, azt vizsgálja, a sportolók hogyan fejezhetnék ki az eszmei támogatásukat emelkedett hangvételben, az olimpiai chartával egyetértésben, hogyan lehet különbséget tenni a megosztó demonstráció és a tiltakozás alkalmas formái között.

Megosztó demonstráció versus alkalmas tiltakozás. Sportnyelven: belemenés vagy feltartás. Csak hogy értsük…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.