Elsüllyedt a magyar vb-érem a viharos Atlanti-óceánban

Szűk egy hónappal ezelőtt Berecz Zsombor címvédőként megnyerte a finndingi Európa-bajnokságot, és a 35 éves magyar vitorlázó szerdán a világbajnokságon a második helyről várhatta a zárónapot, de a forgolódó szélben ez nem az ő napja volt. A végelszámolásnál negyedik lett, de maradjunk annyiban, hogy inkább az olimpián álljon majd a dobogón.

Magyar Nemzet
2021. 05. 12. 19:40
null
2021 Finn Gold Cup - Porto, Portugal Fotó: Robert Deaves Forrás: Robert Deaves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokságot áprilisban Portugália déli partjainál, Vilamouránál rendezték, s szinte már azon a versenyen is képviseltette magát az egész világ, hiszen nyílt verseny zajlott, és a szűk elitből csak az új-zélandiak hiányoztak. Most, ugyancsak Portugáliában, Portóban ők is megjelentek a hagyományosan az Arany-kupáért rendezett vb-n, amelyet 2018-ban éppen nyert meg. Akkor tehát hozzá került az idén már 65 éves múltra visszatekintő patinás vándorserleg. Amint azt a magyar szövetség honlapjáról megtudhattuk, ennek a történetét egy tragédia is beárnyékolja: a brazil Joerg Bruder háromszor nyerte meg a kupát, és 1973-ban éppen úton volt Franciaországba, hogy megvédje a vb-címét, amikor tragikus repülőgép-balesetet szenvedett, a kupának pedig nyoma veszett. A finndingisek azóta a másolatáért vetélkednek.

Az idei világbajnokság nehézkesen indult, mert ugyan a szombaton a három tervezett futamot megtartották a közepes szélben, vasárnap a hajnali viharból visszamaradt hullámzás olyan méretű volt az Atlanti-óceánon, hogy a versenyigazgatóság ezt a napot lefújta. Majd a hétfőit is, pedig a mezőny több mint négy órát töltött vízen, tizenkétszer rakták át a pályát, ám a viharos időjárás megint lehetetlenné tette a futamok lebonyolítást. Kedden aztán megkönyörültek az égiek, elvonult a vihar, újra tudtak rendezni három futamot, ami azt jelentette, hogy a vb-n végeredményt hirdethetnek majd, és a leggyengébb eredményét mindenki kiejtheti. Berecz Zsombor még szombaton 9. és 11. helyekkel kezdett, a harmadik futamot megnyerte, kedden pedig 2., 6. és 5. helyeket jegyzett, vagyis ekkor a 11. helyét ejtette ki, s az összetettben a 23-as helyezési számával a második helyre került az 52 fős mezőnyben.

Az utolsó nap előtt az új-zélandi Andy Maloney állt az élen 18 ponttal, és a harmadik helyet is egy új-zélandi, a 2019-es győztes, vagyis a címvédő Josh Junior foglalta el 28 ponttal. Ő az elmúlt két évben gyakorlatilag nem ült finndingiben, de az Emirates Team New Zealand csapattal márciusban megnyerte az Amerika-kupát. Maloney, Berecz és Junior összevetésében lényeges volt, hogy a két új-zélandinak a kieső eredménye 23., illetve 20. hely volt, vagyis ők már nem hibázhattak.

Berecz Zsombornak a vége nem sikerült, de nem kell elkeserednie
Fotó: Robert Deaves

A hetedik futamban az élen álló trióból senki sem ment jól, Junior 14., Maloney 15., Berecz pedig 19. lett, miközben az összetettben addig a negyedik helyen álló spanyol Joan Cardona harmadik lett, jelezve, hogy ő is éremre pályázik. Az igazi baj számunkra azonban az volt, Berecz a nyolcadik és a kilencedik futamban sem tudott az élbolyban végezni, 17., végül pedig 10. hely került a neve mellé, így a 19. helyétől szabadult meg, és 61 ponttal zárt. Az új-zélandiak jobban hajráztak, s a kiegyensúlyozottan versenyző spanyol vitorlázó is előtte végzett, a vb végeredménye a következő: 1. Maloney 44, 2. Cardona 51, 3. Junior 54, 4. Berecz Zsombor 61, 5. Nenad Bugarin (horvát) 66. Ám versenyzőnknek nem kell elkeserednie, aki a vb-n negyedik, az az olimpián első is lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.