Esélyeshez méltó kezdés: Berecz Zsombor második hellyel nyitott

Megkezdődtek a finndingi hajóosztály küzdelmei is az olimpián. Az első futam remekül sikerült világbajnokunknak, Berecz Zsombornak, aki a második helyen zárt, tehát jó formában kezdett, így reménykedhetünk a történelmi magyar sikerben.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 8:06
Berecz Zsombor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén, a Finndingi hajóosztály ötödik futamában a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én. Berecz Zsombor megnyerte az ötödik futamot, és összetettben feljött a harmadik helyre. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszerű eredménnyel kezdte meg szereplését az olimpián. A vitorlásversenyeket a Tokiótól mintegy ötven kilométerre fekvő üdülőszigeten, Enosimában rendezik, ahol a szél ereje a futam elején 10-11 csomó volt, az utolsó szakaszokra azonban visszagyengült 6-7 csomóra, de ez sem zavarta meg klasszisunkat.

Berecz az első bójához kilencedikként ért, de onnantól kezdve szépen feljött az élmezőnyre és komoly csatát vívott a török Kaynar Alicannal, aki végül megnyerte az első futamot. A különbség azonban nem nagy, mindössze 12 másodperc Berecz Zsombor hátránya az éllovas mögött. Kiválóan kezdődött tehát magyar szempontból a finndingi hajóosztály versenye, amelyben titkon történelmi magyar győzelemben bízhatunk.

Vitorlázásban még sosem született magyar aranyérem olimpián, a legjobb eredményünk egy harmadik helyezés, amelyet az 1980-as moszkvai játékokon (de helyileg Tallinnban) a Detre-fivérek értek el repülő hollandi osztályban. Berecz Zsombor azonban most esélyesnek számít akár a győzelemre is, hiszen a 35 éves vitorlázó az utóbbi években favorittá lépett elő a finndingi hajóosztályban, amelyben 2018-ban világbajnoki címet szerzett, 2019-ben bronzérmes volt, tavaly és idén pedig Európa-bajnok lett.

Vitorlázóink jó formát mutatnak ma, hiszen Érdi Mária is második helyen végzett a futamában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.