Berecz Zsombor mindenképpen utolsó nagy dobására készül

A vitorlázó Berecz Zsombor egészen addig kőkeményen készült a 2020-as tokiói olimpiára, amíg biztossá nem vált, hogy idén nem rendezik meg az ötkarikás játékokat. A finn dingi hajóosztályban versenyző, a végső győzelemre is esélyes sportember akkor sem szeretne rajthoz állni a 2024-es játékokon, ha a hajóosztálya megmenekülne attól, hogy töröljék az olimpiai programból. Berecz Zsombornak egyetlen célja van, a 2021-es játékokon az utolsó, nagy alakítás.

Márványi Péter
2020. 08. 06. 7:06
Berecz Zsombor
Berecz Zsombor már nem is titkos favorit Tokióban Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a Balaton partján töltötte július utolsó és augusztus első napjait, pedig az év elején még nem így tervezte. A 2018-as világbajnoki győzelme és a tavalyi előolimpián aratott sikere után esélyesként utazott volna Tokióba, de a járvány közbeszólt.

– Rossz érzés nincs bennem, ez a pluszév mindenkit ugyanúgy megvisel. Annak nem örülök, hogy ez az egész így alakult, annak viszont igen, hogy így a családommal tölthettem el pár hónapot – mondta Berecz Zsombor, aki az utolsó pillanatig edzett, csak akkor állt le, amikor megtörtént a hivatalos bejelentés az olimpia halasztásával kapcsolatban.

– Az utolsó pillanatig úgy készültem, hogy lesz idén olimpia – folytatta a világbajnok klasszis. – Még akkor is Mallorcán voltam, amikor márciusban bejelentették a halasztást. A végén már csak ketten maradtunk az edzőtáborban, mert már mindenkit hazarendeltek. A döntés bejelentésének napján is még edzettem, aztán hirtelen azt kellett megszervezni, hogyan jutok haza. Nem lett volna értelme maradni, a vízre sem engedtek már ki senkit. Barcelonából szállhattam repülőre, három napba telt, mire hazaértem.

Az erőnlétre összpontosít, ha van szél, a Balatonon vitorlázik

Európán belül Mallorca a bázis
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Berecz Zsombor már túltette magát azon, hogy elhalasztották az olimpiát, mint mondja, ez ellen nem tehet semmit. A kemény munkából visszavett, de teljesen persze nem állt le egy évvel élete legfontosabb versenye előtt.

– Jobb lenne most arra készülni, hogy hamarosan vége az olimpiának, tervezhetőbb lenne a jövőm, de így sem panaszkodom, jól telt az elmúlt néhány hónap. Fel sem merül bennem, hogy nem lesz olimpia. Mással egyelőre nem is vagyok hajlandó foglalkozni. Kicsit muszáj volt visszavenni az edzésmunkából, mert aki most is teljes fordulaton pörög, az biztosan kiég a játékokig. Az erőnléti edzéseket folytattam, tartom a versenysúlyom, heti egy-két alkalommal megyek ki a vízre a Balatonon, amikor jó szél fúj.

Eb lesz idén, a vb sorsa bizonytalan

A nemzetközi vitorlásverseny-naptár is felborult. Berecz Zsombor bízik benne, hogy legalább az Európa-bajnokságot megrendezik.

– Kevés olyan hajóosztály van, amelyik magának szervez versenyeket, a finn dingi ebbe a kategóriába tartozik. Most úgy tűnik, szeptember elején rendezik meg az Európa-bajnokságot Lengyelországban. A vb októberben lenne Mallorcán, de annak a sorsa még bizonytalan, mert sok országból nem lehet beutazni Európába. Ami még biztos, hogy a téli felkészülést ezúttal Európán belül kell megoldani, a tervek szerint Gran Canarián leszünk négy hónapot, Európán belül az a legalkalmasabb helyszín. A leállás után már voltam Mallorcán három hetet, nemsokára ugyanott következik egy újabb háromhetes etap. Négyen, öten edzünk ott együtt, nagyon erős csapat jött össze, a legutóbbi világbajnokságon mindenki az első tízben végzett, ennél komolyabb mezőnnyel nem is készülhetnék.

A finn dingi sorsától függetlenül kiszáll a hajóból

Az már korábban eldőlt, hogy a finn dingit törlik az olimpiai programból, így a mostani lenne az utolsó lehetőség Berecz Zsombornak is, hogy szép eredményt érjen, de elmondása szerint még van egy kis esély, hogy megmeneküljön a hajóosztálya.

– Ha minden igaz, hamarosan új elnököt választanak a nemzetközi szövetségben. A jelenlegi elnökkel szemben a másik két jelölt programjában az szerepel, hogy szeretnék megtartani a finn dingit az olimpián, és elengednék az új, nagy hajós ötletet. Ráadásul azzal, hogy csúszik az olimpia, nem biztos, hogy három év elég lenne a program megváltoztatásához. Remélem, maradhat a finn dingi legalább a párizsi olimpián is, de ha ez így is lesz, én már nem szeretnék ott indulni. Az a célom, hogy Tokióban érjek fel a csúcsra – mondta ki a végszót Berecz Zsombor.

További három kvótás

Ami a tokiói magyar vitorlásmezőnyt illeti, Berecz Zsombor mellett Vadnai Benjamin laserben, Érdi Mária laser radial­ban, a szörfösök közül pedig Cholnoky Sára szerzett még indulási jogot. Érdi Mária a 2019-es előolimpián harmadik lett, nem titkolt célja, hogy az olimpián is az érmekért legyen versenyben. A vitorlás- és szörfösversenyeket a Tokiótól kétórányi útra található Enosimában rendezik majd az olimpián.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.