Berki Krisztián maga akarta kimondani: befejezte, itt a vége

A Magyar Tornaszövetség csütörtöki online sajtótájékoztatóján az olimpiai bajnok, háromszoros vb- és hatszoros Eb-győztes Berki Krisztián bejelentette, hogy befejezte a versenyzői pályafutását.

2021. 02. 04. 11:47
null
A kiváló gyakorlatot bemutató olimpiai bajnokunkkal alaposan elbánt a zsüri Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Magyar Tornaszövetség, a járványhelyzethez alkalmazkodva a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján. A bejelentkezés egy Berki Krisztiánról készült klippel indult, majd láthattuk, hogy a lólengés világklasszisa a sajtótájékoztatón ott ül az asztalnál a szövetség vezetői mellett, és gyorsan kiderült, hogy az olimpiai bajnok tornász lesz a középpontban. A 35 éves versenyző már hosszú ideje bajlódott vállsérülésével, több operáción esett át, haladt a rehabilitációja, újra edzésbe állt, de versenyen nem tudott indulni, legutóbb a 2017-es kolozsvári Eb-n szerepelt, amelyen ezüstérmes lett.

Klasszisunknak nem volt lehetősége, hogy a tokiói olimpiára megszerezze a kvótát, de szeretett volna egy nagy versenyen elbúcsúzni. Ez idén a tavaszi, bázeli Európa-bajnokság lehetett volna, de csütörtökön bejelentette, hogy a sérülése nem teszi lehetővé, hogy elinduljon a kontinensbajnokságon. Elmondta, hogy a mindennapi életben együtt tud élni az egészségügyi problémájával, de a versenyzést már nem vállalja.

– Másoktól, több helyről visszahallottam, hogy én már befejeztem a versenyzői pályafutásomat. De ezt én szerettem volna bejelenteni, és ezt most megteszem – fogalmazott Berki Krisztián.

A sportágtól azonban nem szakad el. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség kétszeres olimpiai bajnok elnöke bejelentette, hogy létrehozták a szövetség sportigazgatói posztját, és ezt Berki Krisztián fogja betölteni.

– Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy mellettem állt ez alatt a harminckét év alatt. Úgy érzem, a sérüléseim ellenére nincs miért szégyenkeznem, teljes volt a pályafutásom, és talán nem nagyzolás azt mondani: ilyen pályafutást kívánok minden sportolónak. Sokan kérdezték, mióta érlelődött bennem ez az egész. Összesen öt vállműtéten vagyok túl, mindegyik után elkezdetem újra edzeni, sőt, a 2019-es stuttgarti vb-n indulni is szerettem volna, de az utazás előtt megint megroppant a vállam, újabb műtét jött. A 2019-es év végén nem tudtam volna kimondani, hogy vége, folytattam a felkészülést. A 2020-as év sok mindent befolyásolt, rengeteget gondolkoztam. Decemberben a mersini Eb-n láttam a srácokat, hogy halmozzák az érmeket, a jobbnál-jobb szerepléseket…, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó kezekben vannak a fiúk, megvannak nélkülem, és már nem feltétlenül tudom felvenni a versenyt. Végezetül: nem lehetek elég hálás Kovács Istvánnak, az edzőmnek, aki minden egyes rezdülésemet ismerte, ismeri, tudja, hogy mikor, mire van szükségem, nélküle egészen biztos, hogy nem lehetnék itt. Nagy izgalommal tölt el és nagy kihívás is egyben, hogy továbbra is a torna mellett maradok, és sportigazgató lehetek – fogalmazott Berki Krisztián.

Kovács István, Berki Krisztián edzője: – Még, most is elérzékenyülök, ha Londonra és a Krisztiánnal együtt töltött 28 évre gondolok. Igazából azt mondhatom, többet töltöttem vele, mint a saját családommal, mintha a fogadott fiam lenne, együtt jártuk be a világot, és rengeteg mindent megéltünk együtt, jó és kevésbé jó dolgot egyaránt, de azt hiszem, mindent elmond kettőnk kapcsolatáról, hogy végig kitartottunk egymás mellett. Krisztián csodálatos kis emberből lett csodálatos ember és csodálatos apa. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ennyi időt tölthettünk együtt.

Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke, a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka (1976, 1980) Berki Krisztián londoni győzelméről: – Az élőben, a helyszínen végigkövetett döntőn elképesztően izgultam, a saját lányommal sem tudtam rendesen beszélni, azt éreztem, kiugrik a szívem a helyéről. Őszintén megvallva, a saját megszerzett olimpiai bajnoki címeim miatt nem voltam ekkora stresszben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.