Bernal a király, Alaphilippe a hős

Mint általában, az utolsó szakasz idén is csupán az ünnepélyes lezárása volt a Tour de France-nak. Mire a mezőny Párizsba, a Champs-Élysées-hez ért, a lényeges kérdések már eldőltek.

2019. 07. 29. 11:10
null
Mindössze 22 esztendős az új bajnok Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint általában, az utolsó szakasz idén is csupán az ünnepélyes lezárása volt a Tour de France-nak. Mire a mezőny Párizsba, a Champs-Élysées-hez ért, a lényeges kérdések már eldőltek. Mindenekelőtt természetesen az, hogy 2019-ben új győztest avattak, Egan Bernalt. A Girón az ecuadori Richard Carapaz diadalmaskodott, a Tourt pedig egy kolumbiai kerekes, egy másik dél-amerikai nyerte, méghozzá a verseny történetében először. Két hónapja a 26 éves Carapazról úgy zengedezett a nemzetközi szaksajtó, hogy a következő években meghatározó alakja lehet az országúti kerékpározásnak – akkor mit mondjunk a csupán 22 esztendős Bernalról, aki a verseny történetének legfiatalabb győztesei közé emelkedik. (E rangsor élén az 1904. évi első helyezett, az akkor 19 éves ­Henri Cornet áll, de a professzionális korszakban 22 év alatt senki sem nyerte meg a Tourt.)

Az idei verseny szombaton, de talán még inkább pénteken dőlt el. A valószínűleg örökre emlékezetes 19. szakaszon, amelyet havazás, az utat eltorlaszoló havas, jeges ár, földcsuszamlás miatt félbe kellett szakítani. Éppen lejtmenetben száguldott a mezőny, ami a műfaj specialistájának, Julian ­Alaphilippe-nek esélyt kínált a felzárkózásra, a sárga trikó megőrzésére. Az időjárás szeszélye megfosztotta ettől. Szombaton is rövidített távot kellett teljesíteniük a bringásoknak, amiről a rekorderként a pontversenyt hetedszerre megnyerő szlovák sprinter, Peter Sagan ezt mondta: „Meglepő volt. Karácsonyi ajándék júliusban…”

Alaphilippe-en ez sem segített. A verseny utolsó hegyére felfelé kaptatva leszakadt, s összetettben visszacsúszott az ötödik helyre. Mégsem keseredett el. „Ha valaki a Tour előtt azt mondja, így fogok szerepelni, el sem hiszem neki. Mindent beleadtam, elégedett vagyok” – mondta a 27 éves francia, aki több mint két héten át, az ötödik szakasztól viselte a sárga trikót, a szurkolók szemében ő viadal hőse.

Mindössze 22 esztendős az új bajnok
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A király viszont Bernal, aki, ha nem is feledtette, tökéletesen helyettesítette négyszeres győztes csapattársát, Chris Froome-ot az Ineos istállónál. „Már nyertünk Girót, Vueltát, a Tour még hiányzott. Ez a siker nem csak nekem, egész Kolumbiának hatalmas diadal. Gyerekként sokat néztük a tévében a Tour de France-t, ami elérhetetlennek, emberfelettinek tűnt. S most itt vagyok győztesen. Nehezen tudok uralkodni az érzelmeimen” – nyilatkozta Bernal a könnyeivel küszködve.

Tegnapra egyetlen kérdés maradt: ki nyeri a nagy presztízsű „pályaversenyt” a Champs-Élysées-n. Nos, végül az ausztrál Caleb Ewan volt a leg­gyorsabb. Ám a 2019-es Tour Alaphilippe és Bernal versenye volt. Előbbi visszaadta a franciák hitét, hogy lehet még a versenynek hazai nyertese, utóbbi pedig feladta a leckét az egész mezőnynek a következő évekre. Elsőként talán éppen Froome-nak, akit 34 évesen, egy életveszélyes bukásból lábadozva valószínűleg az a kérdés is nyomaszt: van-e egyáltalán értelme visszatérnie. Ha úgy dönt, hogy megpróbálja, először is azért kell megküzdenie, ki legyen a főnök az Ineosnál, mert a Tour címvédőjét mégsem lehet csak úgy félreállítani.

Az összetett élcsoportja: 1. Bernal (kolumbiai), 2. Thomas (brit) 1:11 perc hátrány, 3. Kruijswijk (holland) 1:31 p. h., 4. Buchmann (német) 1:56 p. h., 5. Alaphilippe (francia) 3:45 p. h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.