Beteljesült a kis klub nagy álma

Nemcsak pezsgősüvegek durrantak, hanem még néhány könnycseppet is elmorzsoltak a feljutás hősei azon a kedden délelőtti kis ünnepségen, amelyet a Promontor utcai BMTE Stadion műfüves felső pályáján rendeztek a 108 esztendős egyesület vezetői. Hétfőn az MLSZ lezárta az NB II küzdelemsorozatát, az éllovas MTK és a harmadik helyezett Vasast hét ponttal megelőző Budafoki MTE ettől a pillanattól kezdve nevezhet az NB I-re. Ahogy Jakab János, a budafokiak tiszteletbeli elnöke megerősítette: még szép, hogy nevezni fog!

Ch. Gáll András
2020. 05. 06. 11:00
null
Csizmadia Csabának még nincs meg a pro licence Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az 1945-1946-os fura bajnokságban – amikor a 28 élvonalbeli és másodosztályú csapatot két 14-es csoportba vonták össze, s amikor Budafok még nem is tartozott Nagy-Budapesthez – már papíron első osztályú volt a Budafoki Munkás Testedző Egyesület, most először lesz a „valódi” NB I tagja a csapat. Hajdanán olyan klasszisok rúgták a bőrt a Promontor utcában, mint az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete, Csordás Lajos, a 19-szeres válogatott csatár, aki a Vasasban teljesedett ki vagy a hetvenes évek bombacsapatában Kapitány Sándortól Noskó Ernőn, Vizi Sándoron át Esterházy Mártonig, Jakab Jánosig vagy Tóth Kálmánig megannyi klasszis. Ma már senki előtt sem titok, hogy negyvenöt évvel ezelőtt adminisztratív eszközökkel akadályozták meg a csapat feljutását, de ami késik, nem múlik. Jakab János és Vizi Sándor, az akkori hősök ma tiszteletbeli elnökként, illetve ügyvezető elnökként ünnepelhették a csapattal együtt a feljutást.

– Eszetekbe ne jusson, hogy az MLSZ juttatott fel benneteket az NB I-be! – kezdte játékosaihoz intézett beszédét Csizmadia Csaba, a 34 éves, marosvásárhelyi születésű vezetőedző, aki játékosként 12-szeres válogatott volt, az FC Fehérvárban és a Ferencvárosban is megfordult. – Ha megnézitek a tabellát, sokkal többet voltunk az első helyen, mint a harmadikon vagy a negyediken, és most, hogy lezárták a bajnokságot, sokkal közelebb voltunk ahhoz, hogy bajnokok legyünk, semmint harmadikok. Nem örülök, hogy így lett vége a pontvadászatnak, de egyértelműen megérdemeltétek a feljutást.

Csizmadia Csaba vezetőedzőt jeges fürdővel lepték meg
Fotó: Bach Máté

A rögtönzött ünnepségen Karsay Ferenc, a kerület polgármestere, Jakab János tiszteletbeli elnök és Vizi Sándor, a klub ügyvezető elnöke is köszöntötte a csapatot, sőt okostelefonon bekapcsolták Melbourne-ből Bélteky Róbert tulajdonost is, akinek öt évvel ezelőtti szerepvállalása lényegében erre a pályára állította a csapatot, amelynek most a feljutás a tetőpontja lett.

– Csizmadia Csaba és Oláh Lóránt klubigazgató csatasorba állása jelentette a végső lökést – hangsúlyozta Jakab. – A két fiatal szakember az egyik pillanatban még játékostárs volt, aztán meg már vezető. Ők ketten fantasztikus hangulatot teremtettek az öltözőben.

Jakab elárulta, hogy Oláh noteszában már 21 név van, a csapatot megerősítik az NB I-re, de a feljutást kiharcoló kulcsjátékosokra természetesen a továbbiakban is számítanak. Kovács Dávid csapatkapitányra, az NB II idei gólkirályára mindenképpen. – Amikor jó húsz éve elkezdtem futballozni, az NB I-ről álmodtam, aztán hosszú éveken át úgy tűnt, az álom nem fog megvalósulni – mondta lapunknak Kovács, aki öt éve került a csapathoz, és ma már tiszteletbeli budafokinak vallja magát. – Most, hogy sikerült, elérzékenyülök, mert sokakkal ellentétben, akik lefitymálják és mennyeinek gúnyolják a magyar labdarúgás élvonalát, nekem, aki olyan hosszú időn át küzdött érte, kimondhatatlanul sokat jelent ez a siker. Még mindig nem akarom elhinni, hogy ősztől az NB I-ben rúghatom a gólokat, és remélem, fogom is rúgni. Hétfő délután mi, játékosok a zárt Facebook-csoportunkban kommentáltuk az MLSZ elnökségi ülésének történéseit, és amikor kiderült, hogy NB I-esek vagyunk, kis híján elájultam az örömtől.

A vezetők mindenesetre megerősítették, hogy vállalják az élvonalbeli szereplést, a stadion és a világítás „ráncfelvarrását” finanszírozzák, nem lesz akadálya a szezonkezdetnek. Immár labdarúgásunk legfelsőbb osztályában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.