Szombattól bezárnak az AO kapui, de előtte még nagy buli volt

Átmenetileg megszakad az ingatag idill Melbourne-ben. Az eddig nézők előtt zajlott ausztrál nyílt teniszbajnokság kapui szombattól – remélhetőleg tényleg „csak” öt napra – bezárnak. Éppen ezért pénteken a nézők a végletekig ki akarták élvezni játékot, s kedvencük, Nick Kyrgios nem is maradt adós a show-val. Igaz, végül elbukott, öt szettben kikapott a világranglistán harmadik osztrák Dominic Thiemtől.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 12:45
null
Dominic Thiemet nem lehetett kizökkenteni a nyugalmából Fotó: Paul Crock Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victoria állam kormányfője, Daniel Andrews péntekre virradóra bejelentette: egy melbourne-i szállodában újabb koronavírus-fertőzötteket találtak helyi idő szerint csütörtök este, ezért szombattól öt napra szóló korlátozásokat vezetnek be. Az intézkedések áldozata az Australian Open (AO) is, amelyek szombattól zárt kapuk mögött folytatódik. A tervek szerint csupán öt napig, tehát jövő csütörtökön az elődöntőkre elméletileg visszatérhetnek a nézők. Csak remélhetjük, a valóságban is így lesz.

időközben valószínűleg elhagyja Ausztráliát, hiszen négy játszmában kikapott a montenegrói születésű, kanadai színekben versenyző Milos Raonictól. A magyar éljátékos sajnos nem heverte ki az előző két, egyaránt ötszettes találkozója fáradalmait, nem a tőle megszokott szinten játszott.

Még nála is rosszabbul járt a spanyol Pablo Correna-Busta, aki csupán 38 percet töltött a pályán. Az első szettet elvesztette 6:0-ra a bolgár Grigor Dimitrov ellen, majd a másodikat 1:0-nál feladta. Utóbb derült ki, hogy eleve betegen vállalta a meccset.

A nap mérkőzését a hazaiak fenegyereke, Nick Kyrgios és Dominic Thiem vívta – telt ház előtt… Ezt azért érdemes megjegyezni, mert elvileg eddig is csupán fél ház előtt zajlottak a mérkőzések, de a bezárás pánikhangulatában, úgy tűnik, meglágyult a rendezők szíve.

A Melbourne Park tele nézőkkel. Szombattól újra kriptahangulatban...
Fotó: Scott Barbour / AFP

A szabadszájú ausztrál elhúzott 2-0-ra, de Thiem persze nem adta fel, egyenlített. Kyrgios minden bevetett, a végletekig hergelte magát az ellenfelét és a közönséget – olykor futva közlekedett a magabiztosságával kérkedve, máskor reklamált –, de mindhiába. Pedig csodás dolgokat is művelt, alulról szervált, lába között ütötte a labdát, rövidített.

Thiem azonban mindvégig megőrizte a hidegvérét, kijött a nagyobb tudás, s az osztrák 4:3-as vezetésénél brékelt, s 6:4-re megnyerte a döntő játszmát.

Dominic Thiemet nem lehetett kizökkenteni a nyugalmából
Fotó: Paul Crock / AFP

– Ez volt pályafutásom első meccse Nick ellen, az ő kedvenc pályáján. Nem tudom, volt-e már ennél valaha nehezebb dolgom. Ám itt akkor is öröm teniszezni, ha nem neked szurkolnak. A következő meccset sokkal rosszabb lesz nézők nélkül játszani. De tényleg nem létezik a lehetetlen, sikerült fordítanom – nyilatkozta azon melegében Thiem a győzelem után, a nézőknek is hízelegve.

A nőknél a Babos Tímeát két napja búcsúztató fiatal orosz, Anasztaszija Potapova simán, két szettben kikapott a 10. kiemelt Serena Williamstől.

3. forduló:

Férfiak:

Raonic (kanadai, 14.)–Fucsovics 7:6 (7-2), 5:7, 6:2, 6:2

Thiem (osztrák, 3.)–Kyrgios (ausztrál) 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4

Djokovics (szerb, 1.)–Fritz (amerikai, 27.) 7:6 (7-1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2

Dimitrov (bolgár, 18.)–Carreno-Busta (spanyol, 15.) 6:0, 1:0-nál Carreno-Busta feladta

Karacev (orosz)–Schwartzman (argentin, 8.) 6:3, 6:3, 6:3

Auger-Aliassime (kanadai, 20.)–Shapovalov (kanadai, 11.) 7:5, 7:5, 6:3

Lajovic (szerb, 23.)–Martínez (spanyol) 6:7 (6-8), 7:5, 6:1, 6:4

A. Zverev (német, 6.)–Mannarino (francia, 32.) 6:3, 6:3, 6:1

Nők:

Halep (román, 2.)–Kugyermetova (orosz, 32.) 6:1, 6:3

Oszaka (japán, 3.)–Dzsábir (tunéziai, 27.) 6:3, 6:2

Szabalenka (fehérorosz, 7.)–Li (amerikai) 6:3, 6:1

S. Williams (amerikai, 10.)–Potapova (orosz) 7:6 (7-5), 6:2

Muguruza (spanyol, 14.)–Dijasz (kazah) 6:1, 6:1

Vondrousova (cseh, 19.)–Cirstea (román) 6:2, 6:4

Hszie Szu-vej (tajvani)–Errani (olasz) 6:4, 2:6, 7:5

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.