Bianca Andreescu esélyt sem hagyott

Serena Williams továbbra is várhat arra, hogy utolérje a 24-szeres bajnok Margaret Court-t a Grand Slam-címek tekintetében.

2019. 09. 09. 7:05
USA TENNIS US OPEN 2019
Ő az első kanadai, aki Grand Slam-tornát nyert Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor nyer Grand Slam-tornát egy 2000-es években született játékos. A hazai közönség előtt teniszező Serena Williams szempontjából a lehető legrosszabbkor jött el a történelmi pillanat: a román származású kanadai, a 19 éves ­Bianca Andreescu New Yorkban, a US Open döntőjében győzte le a sportág élő legendáját.

A magyar idő szerint szombat éjjel lejátszott mérkőzésen a megilletődöttség legapróbb jele nélkül kezdett Andreescu, rögtön elvette Williams adogatójátékát, bátran mozgatta a nála 18 évvel és 263 nappal idősebb amerikai ellenfelét, aki láthatóan nem találta a ritmust. Williams az első szettben még egyszer elveszítette a szerváját, Andreescu 6:3-ra hozta az első szettet.

A folytatás is simának tűnt, egészen 5:1-ig; a fiatal kanadai a tornagyőzelemért adogathatott, meccslabdákhoz is jutott, de túlizgulta a befejezést. Williams visszakapaszkodott, kiegyenlített, de ennél többet nem tudott kihozni a meccsből. Andreescu hozta a szerváját, és keretbe foglalva a döntőt, egy újabb brékkel lezárta a találkozót, 1 óra 40 perc játék után 6:3, 7:5-re győzött.

Ő az első kanadai, aki Grand Slam-tornát nyert
Fotó: MTI/EPA

Ő lett az első kanadai, aki valaha Grand Slam-tornát nyert egyéniben, és ő lett az első 2000-es években született Grand Slam-bajnok. ­Andreescu beállította Szeles Mónika rekordját, az újvidéki klasszishoz hasonlóan ő is a negyedik GS-versenyén diadalmaskodott. Legutóbb, 2006-ban Marija Sarapova nyert 19 évesen nagy tornát, ő is Flushing Meadowsban a US Opent. Serena Williams továbbra is várhat arra, hogy utolérje a 24-szeres bajnok Margaret Court-t a Grand Slam-címek tekintetében.

A tavaly, a szülése után visszatérő amerikai 2018-ban és idén a wimbledoni, majd a US Open-döntőt is elveszítette. Andreescu mérlege egyből egy, de az ünneplést még szoknia kell. „Csak álltam a dobogón, és azt sem tudtam, merre nézzek, mit csináljak. Nem tudtam eldönteni, hogyan tartsam a trófeát. Két oldala volt: az egyik a nevekkel, a másik meg valami mással. Forgattam jobbra, balra, biztos furcsa látvány volt. Pedig csak arról akartam megbizonyosodni, hogy nem idiótaként nézek ki.”

Serena Williams elismerte, hogy a jobbik győzött, hozzátéve, az „igazi Serena” megnyerte volna a döntőt. „Tényleg nagyon frusztráló, higgyék el. Ott voltam megint a rekord közelében, de nem, nem, nem és nem akar összejönni a 24. Grand Slam-győzelmem. Fel kell állnom, küzdenem kell érte, ha profi teniszezőnek tartom magam” – nyilatkozta a vesztes.

A Nadal–Medvegyev férfi egyes döntőt lapzártánk után játszották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.