A vírus állította össze válogatottunkat a csúcsversenyre

Világbajnokságnak indult, de a szűkebb mezőny miatt végül „csak” világkupa lesz a birkózók év végi csúcsversenye, amely szombaton a kötöttfogásúak küzdelmeivel kezdődik meg Belgrádban. A magyar válogatott is erősen tartalékos, de a szakvezetés így is érmeket remél.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózószövetség2020. 12. 11. 12:50
null
Sike András most is jó tanácsokkal láthatja el Korpási Bálintot Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghatározó birkózónemzetek közül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Grúzia, Irán, Japán, Kazahsztán és a skandináv országok nem vesznek részt a belgrádi viadalon, amelyen azonban így is nagyon erős mezőny jön össze. Ami bennünket illet, kötöttfogású különítményünkből olyan klasszisok hiányoznak, mint a világbajnok, olimpiai ezüstérmes és testvére, a vb-második, Eb-győztes – mindketten átestek a koronavírus-fertőzésen –, a csapatot zömében fiatalok alkotják, de a fogásnem szövetségi kapitánya, az olimpiai bajnok Sike András szerint ez nem egyenlő az esélytelenséggel.

A legtapasztaltabb indulónk egyértelműen a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, aki a 72 kilogrammosok mezőnyében lép szőnyegre. A válogatottat a 33 éves Korpási után a 19 és 24 év közötti korosztály képviseli. Ám nem akármilyen generáció a szóban forgó! A februári, római Európa-bajnokság ezüstérmeséért, Lévai Zoltánért (77 kg), az Olaszországban Eb-3. Torba Erikét (63 kg), a junior világ- és Európa-bajnok Takács Istvánért (87 kg), valamint az egyaránt junior Európa-bajnok Lévai Tamásért (82 kg) és Szőke Alexért (97 kg) is szoríthatunk.

– Részben a koronavírus döntött az utazó csapat összetételéről, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy amúgy is tervben volt a fiatalok mély vízbe dobása. A most lehetőséghez jutó fiúk közül többen alkothatják a válogatott gerincét a tokiói olimpia után, és feltehetően sokaknak szurkolhatunk a 2024-es párizsi játékokon. Erős együttesről van szó, amely habár még tapasztalatlan, okozhat meglepetést Szerbiában. Megígérhetem, hogy nem lesz egyszerű dolga annak, aki magyarral birkózik! – jelentette ki a Magyar Birkózószövetség honlapján Sike András.

Sike András most is jó tanácsokkal láthatja el Korpási Bálintot
Fotó: MTI

A kötöttfogásúak után a nők lépnek szőnyegre, köztük három magyar: a háromszoros világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Barka Emese (57 kg), az ifjúsági olimpiai második helyezett, kétszeres kadét Eb-aranyérmes Szél Anna (62 kg) és a kontinensbajnokságon ezüstérmes Németh Zsanett (76 kg).

– Persze szeretném, ha mindhárman az éremcsatáig jutnának, de különböző felkészültségi állapotban vannak. A legnagyobb esélye egyértelműen Emesének van, viszont Annát és Zsanit sem írnám le. Gondoltam arra, hogy bevetem az Annával nagyjából egyidős fiatalokat is, ám erre nem kerülhet sor, mert a koronavírussal bajlódnak – árulta el Ritter Árpád, a női szakág szövetségi kapitánya.

A szabadfogású válogatott csak december 15-én utazik Belgrádba, ahol jövő szerdától péntekig versenyez. Dvorák László szövetségi kapitány magánéleti problémák miatt nem lesz ott a szerb fővárosban – az indokait a Magyar Birkózószövetség elfogadta –, itthonról próbál segíteni a csapatnak, amelyet Bánkuti Zsolt és Gulevszkij Konsztantyin irányít a viadalon. A keret összetételét nagyban befolyásolta a hazai szövetség a kapitány által az ősz elején a válogatottságtól felfüggesztett hat sportoló esete.

– Az olimpiára való felkészülési időszak állomásaként kell tekinteni erre az eseményre. Jó erőfelmérő lesz, amelyen láthatjuk, merre haladunk, és melyik ország miként vészelte át a magunk mögött hagyott rendhagyó hónapokat. Talán utóbbi a legfontosabb, ugyanis vakok vagyunk a nemzetközi erőviszonyok változásának felmérésében – jegyezte meg Dvorák László.

Szabadfogású válogatottunkban a honosított orosz, világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, világbajnoki ötödik helyezett Ligeti Dániel (125 kg) rendelkezik a legjobb eredményekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.