Bizonyítottunk, így bíznak bennünk

A Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Kocsis Máté szerint jó döntés volt az Eb előtt tehermentesíteni a férfiválogatott játéko­sait, mint ahogy a Gulyás István, Chema Rodríguez páros kinevezése is telitalálatnak bizonyult. A 2024-es női Eb-rendezés kapcsán Kocsis hangsúlyozta: az európai szövetség valamennyi tagországa a maga javát akarja. Csak azt ruházza fel bizalommal, akit arra érdemesnek talál. Ezért is szavazhattak a magyar–osztrák–svájci pályázatra.

2020. 01. 29. 15:55
null
Az elnök (jobbra) szerint nagyon fontos Nagy László jelenléte nemzeti csapatunk mellett Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén junior férfi-világbajnokságot, 2022-ben férfi Eb-t, 2024-ben női Eb-t rendez Magyarország, 2024-ig Budapest ad otthont a női Bajnokok Ligája Final Fournak. Nem tartott attól a 2024-es Eb-pályázat szavazása előtt, hogy az Európai Kézilabda-szövetség, az EHF tagsága már unja Magyarországot, amely minden évben rendez valamilyen rangos kézilabda-eseményt?

– Az EHF valamennyi tagországa a maga javát akarja, csak azt ruházza fel bizalommal, akit arra érdemesnek talál. A magyar sportdiplomácia óriási sikerének tartom, hogy 2018-ban Glasgow-ban, idén Stockholmban nyertük el a 2022-es férfi- és a 2024-es női Eb rendezési jogát. Rászolgáltunk a bizalomra. A sportolóknak tudniuk kell élni a lehetőséggel, hogy itthon hazai közönség előtt játszhatnak, aminek a jelentőségét nem is kell hangsúlyozni.

– Mi lepte meg jobban: a férfi-kézilabdaválogatott Eb-szereplése vagy az, hogy diadalmaskodott a magyar–osztrák–svájci Eb-pályázat?

– A válogatott szereplése. Az ­Európa-bajnokság előtt nehéz szívvel fogadtam volna a „halálcsoportból” való továbbjutásunkra. Bevallom, attól féltem, hogy Oroszország, Dánia és Izland túl erős ellenfelek lesznek, túl magasan van a léc, és a megfiatalított magyar csapat ezt nem tudja megugrani.

Az elnök (jobbra) szerint nagyon fontos jelenléte nemzeti csapatunk mellett
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Jó ötlet volt levenni a terhet a játékosok válláról vagy a nemzetközi mezőny eleve nem ismerte a magyar fiatalokat, így ők könnyebben érvényesülhettek, és ez lehetett az oka annak, hogy az utolsó pillanatig versenyben volt a válogatott az olimpiai selejtezőn való részvételért?

– Több más elnökségi taggal együtt én is azon az állásponton voltam, hogy ilyen helyzetben, amikor kulcsjátékosokra nem számíthattunk sérülés miatt, nem szabad komoly elvárásokat megfogalmazni a szerepléssel kapcsolatban. A 2022-es Eb a fő célpontunk, az a fontos, hogy a szakvezetés megtalálja azokat a játékosokat, akik két év múlva az alappillérei lehetnek a magyar válogatottnak. Az Európa-bajnokságon bebizonyosodott, hogy Gulyás István szövetségi kapitány a segítőjével, Chema Rodríguezzel együtt az elmúlt egy évtized legstabilabban működő párosát alkotják. Jó döntés volt rájuk bízni a csapatot. Magyarország beköszönt az európai élmezőnynek.

– Mennyiben erősítette a válogatottat Nagy László jelenléte? Ő a magyar kézilabda jolly jokere: alelnök, a szakmai stáb tagja, csapatmenedzser. Hogyan lehet a legtöbbet profitálni az ő jelenlétéből?

– Nekünk az a fontos, hogy Nagy László legyen jelen a magyar kézilabdában. A játékosok szerint önmagában az a tény, hogy ott van velük a csarnokban, többet ér, mint ha plusz egy emberünk lenne a pályán. Nagy László jelentős nemzetközi elismertsége és sportmúltja a magyar kézilabda hasznára válik.

– Volt kedvenc játékosa azok közül, akik idén robbantak be az Eb-n?

– Ez nagyon nehéz és barátságtalan kérdés. Kár lenne csak egyvalakit kiemelni… Örömteli, hogy Mik­ler Roland teljes értékű kapusa volt a magyar válogatottnak, és a huszonnégy évesen már rutinosnak számító, az Eb all star-csapatába is bekerült milyen fantasztikus támaszt adott a csapatnak. Én nagyon szeretem Szita Zoltán játékát, Ligetvári Patrik elszántságát, mint amit a szlovénok elleni meccsen mutatott. Őt évekig leírták, sokáig ült a padon Veszprémben, de az Eb-n bizonyított. Nagy Bence egyéni megmozdulásai sok szurkoló szívét megdobogtatták. Ha sokat foglalkoznak vele a szakemberek, ha nem a meggazdagodás, hanem a siker iránti vágy motiválja, akkor óriási lehetőség előtt áll. Hála istennek, Bencén kívül is vannak huszonöt év alatti fiatalok, akik nagyon akarják a sikert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.