Káoszba fulladhat a hétvégén kezdődő női kézilabda Bajnokok Ligája

A nehezen kezelhető és a kezelhetetlen között van különbség. A napról napra változó járványhelyzetben éppen ez táplálja a reményt, így két magyar csapat, a Győr és az FTC részvételével megrendezhető a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulója. A folytatás bizonytalan.

2020. 09. 11. 7:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szoktam szétidegeskedni magam, igyekszem humorosan kezelni a helyzeteket. Hozzáteszem, jelenleg nincs is más választásunk. Ha úgy hozza az élet, hogy szombaton elmarad a ­CSZKA Moszkva elleni mérkőzésünk, akkor legfeljebb megnézzük a Vörös teret – így vázolta a kilátásokat Danyi Gábor, a Győri Audi ETO edzője. A helyzet valóban nem egyszerű, de a humor átlendít a nehézségeken.

Ha minden jól megy, Lukács Viktória Moszkvában játszhatja első BL-meccsét győri színekben
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Pálinger Katalin, a kézilabda-szövetség női szakágért felelős alelnöke június­ban a váci csapat tíz játékosát sújtó koronavírus-fertőzés után figyelmeztetett: a sportág szereplői fokozottan ki vannak téve a járvány veszélyei­nek. Az élet őt igazolta: két napja a Bajnokok Ligája-rajtra készülő montenegrói Buducsnoszt Podgorica csapatából tízen fertőződtek meg. Itthon két mérkőzés maradt el: a Békéscsaba nem tudott kiállni a Győr elleni bajnoki mérkőzésre, szerdán az Eger férficsapata jelezte, hogy hét játékosa is elkapta a vírust, ezért kezdeményezte a Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésének elhalasztását.

Az egyre szaporodó fertőzésszám ellenére az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) mindenesetre ragaszkodik a női Bajnokok Ligája hétvégi rajtjához.

– A szükséges és szigorú óvintézkedések mellett többnyire megrendezhetők a tervezett mérkőzések. A játékosok pályára lépésének feltétele a hetvenkét óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt. Az EHF igyekezett felkészülni minden lehetséges forgatókönyvre, a csapatok 28 fős keretet nevezhettek a sorozatra, így akár több játékos kiesése esetén is ki tudnak állni egy-egy mérkőzésre. A klubok és az EHF-iroda munkatársai szorosan együttműködve, közösen dolgoznak azon, hogy a mérkőzések lebonyolíthatók legyenek. Az első tapasztalatok szerint vannak egyszerűbben kezelhető, de vannak óriási kihívást jelentő mérkőzések – mondta Horváth Gabriella, az EHF végrehajtó bizottságának tagja.

Nem túl derűlátók a játékosok: a Ferencváros csapatkapitánya, Szucsánszki Zita már annak is örülne, ha a szombati ellenfél, a 2019-es döntős Rosztov-Don megérkezne Budapestre. Nos, az orosz csapat honlapja szerint ez megtörtént, a szerdai, 40-15-re megnyert bajnoki mérkőzés után a rosztovi delegáció elindult a magyar fővárosba. A világ egyik legjobb játékosa, Anna Vjahirjeva kihagyta az Universitet elleni találkozót, önmagában ez a tény spekulációkra ad okot: az olimpiai bajnok jobbátlövőt pihentette Per Johansson vezetőedző vagy ő is elkapta a vírust?

– Erre a helyzetre nem lehet felkészülni! Természetesen alkalmazkodunk a körülményekhez, betartunk minden előírást. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a folytatásban hogyan jutunk el az idegenbeli meccsek helyszínére. Szurkolok a győrieknek, hogy egészségesen érkezzenek meg Moszkvába – jegyezte meg a Fradi irányítója.

Szucsánszki Zita már annak is örülne, ha valahogy elkezdődne a sorozat
Fotó: Mirkó István

Az ETO küldöttsége – a tervek szerint – ma hajnalban charter géppel repül(t) Moszkvába, a szombati mérkőzés helyszínére, ahol szigo­rúan szabályozott útvonalon, a hotel és a moszkvai kézilabdacsarnok között közlekedhet. A meccs után, immár Győrben – csakúgy, mint a zadari SEHA-liga Final Fourról hazatért Telekom Veszprém férficsapata – karanténba vonul, amelyet csak azután hagyhatnak el a játékosok és a stáb tagjai, ha fel tudnak mutatni két negatív koronavírustesztet. Ha ezzel végez az ETO küldöttsége, utána készülhet a jövő szerdán esedékes magyar bajnoki mérkőzésére.

És ez így lesz hosszú hónapokon keresztül, hacsak addig fel nem függesztik a sorozatot.

Danyi Gábornak igaza van, humor nélkül ezt nehezen lehet elviselni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.