Bobby Fischer megdicsőült, Garri Kaszparov kudarcot vallott

A sakkozás modern kori Mekkája, a Saint Louis Chess Club különös versenyt rendezett a világ legjobbjai részvételével. A – természetesen online – viadalt Bobby Fischer, a sakkozás tizenegyedik világbajnokának találmánya, az úgynevezett Fischer random sakk szabályai szerint játszották. A tornán elindult a ma is sokat emlegetett kiválóság egyik utódja, Garri Kaszparov is – bár csak ne tette volna, csúfos kudarcot vallott, csupán nyolcadik lett a tízfős mezőnyben.

2020. 09. 14. 8:35
null
Garri Kaszparov sajnos nem csak egyre idegesebb lett a Carlsen elleni partin Forrás: Europress AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A géniuszok sajátossága, hogy megelőzik a korukat. Így tett Bobby Fischer is. Még csupán gyerekcipőben jártak a sakkprogramok, amikor egyedi ötlettel állt elő a klasszikus sakkozás védelmében. Az úgynevezett Fischer random sakkban a szabályok ugyanazok, mint a hagyományos sakkban, csak éppen nem az ismert sorrendben állítják fel a tiszteket, az alapsori figurákat, hanem sorsolják őket. 960-féle alapállás létezik – innen ered a játék másik neve: sakk 960. A megnyitási elméletek variációit tehát 960-nal meg kellene szorozni; a három nagyságrendnyi ugrás a számítógépeknek persze nem probléma, az emberi elmének annál inkább, a „varikat” lényegében el lehet felejteni, maradnak az elvek, s végtére a lényeg: az nyer, aki jobban tud sakkozni.

Az első ilyen versenyt 1996-ban rendezték, s e szabályok szerint játszották három napon át – húszperces időkorláttal, lépésenként öt másodperc bónusszal – azt a rangos versenyt, amelyen nem csupán az uralkodó világbajnok, Magnus Carlsen, valamint korunk több kiválósága, hanem a korábbi világbajnok Garri Kaszparov is részt vett.

Eljárt az idő az egykor rettegett Kaszparov felett

Bár csak ne tette volna. Az egykor rettegett nagy Garri egy győzelem és öt döntetlen mellett három vereséggel csupán a nyolcadik helyen zárta a tornát. Igaz, a negyedik fordulóban sokkal előnyösebb állásban technikai hiba – az egérrel rossz mezőn engedte el a vezérét – miatt kapott ki, de a szereplése így is csalódás.

A 2005-ben visszavonult Kaszparov amúgy három éve ugyanígy, a Saint Louis Chess Club szervezésében rendezett tornán szintén elindult, s akkor azt rebesgették, a visszatérést fontolgatja, azt akarja lemérni, mire megy a legjobbak ellen. Akkor jobban szerepelt, de nem úgy, ahogy szeretett volna, csupán a középmezőnyben végzett.

Ezúttal a világbajnok Carlsen és a rövidített játszmákban különösen jó amerikai Hikaru Nakamura győzött holtversenyben.

S hogy látjuk-e még valaha Kaszparovot versenyen sakkozni? A mostani eredménye után inkább a nemre voksolnánk.

A végeredmény: 1-2. Nakamura, Carlsen, Magnus 6-6 pont, 3-4. Aronian, Caruana 5,5-5,5, 5. So 5, 5. 6-7. Dominguez Perez, Vachier-Lagrave 4-4, 8. Kaszparov 3,5, 9. Szvidler 3, 10. Firouzja 2,5.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.