Bocsánatkérés helyett eltiltást kapott a játékvezető

Döntést hozott az UEFA a három hónappal ezelőtt félbeszakadt PSG–Başakşehir mérkőzés kapcsán. A negyedik számú játékvezető ebben az idényben nem kaphat munkát.

Magyar Nemzet
2021. 03. 08. 21:48
Sebastian Colțescu
Prizs, 2020. december 8. Sebastian Coltescu romn negyedik jtkvezet a labdarg Bajnokok Ligja csoportkrnek hatodik, utols forduljban jtszott Paris Saint-Germain-Basaksehir mrkzsen a prizsi Parc des Princes Stadionban 2020. december 8-n. A mrkzs flbeszakadt, mert a kt csapat jtkosai lementek a plyrl, miutn Coltescu rasszistnak vlt kifejezst hasznlt a Basaksehir msodedzjre. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Prosport.ro portálnak igaza volt: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) valóban nem találta vétkesnek Sebastian Colțescu négyes számú játékvezetőt a rasszizmus vádjában. Colțescu „az a fekete” szókapcsolattal jelezte a mérkőzés vezető bírójának, Ovidiu Hațegannak a PSG–Başakşehir mérkőzésen, hogy a vendégek szakmai stábjának melyik tagja érdemelte ki a kiállítást reklamálásával.

Az isztambuli asszisztens edző, Pierre Webó nem is úszta meg az esetet, egymeccses eltiltást kapott a piros lap miatt, mivel azt a vendégek által rasszistának bélyegzett eset előtti viselkedéséért kapta.

Colțescu viszont rosszabbul járt. A játékvezetőt, aki hazájában a kellemetlen incidens óta tette a dolgát, június 30-ig eltiltották a játékvezetéstől, „helytelen viselkedés” miatt. Az indoklásban az UEFA saját fegyelmi szabályzatának 11. cikkelyére hivatkozik, azaz Colțescu nem tartotta tiszteletben az etikus viselkedés, az integritás és a sportszerűség elveit. Ennél részletesebb indoklást nem kínált az európai szövetség a román játékvezető eltiltásához, a fegyelmi szabályzatban viszont a példák között szerepel, hogy megsértheti ezeket az elveket az, aki a futball és különösen az UEFA hírnevének árt, ahogy az is, aki egy mérkőzés félbeszakadását okozza. Igaz, ugyanebben a kategóriában lehet bűnös az is, aki nem tartja be a játékvezetői csapat utasításait.

Az UEFA a CNN-nek megerősítette, hogy az eltiltás minden mérkőzésre vonatkozik, nem csak az európai szövetség által szervezett sorozatokra. Colțescunak emellett Octavian Sovre partjelzővel együtt oktatási programban is részt kell vennie. Utóbbi a románul feketét jelentő „negru” szó kiejtése ellenére nem kapott eltiltást, csak megrovást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.