Őszintén Mezeyről, Verebesről, a statisztikáról és a kaszinóról

Bognár György edzői pályafutása során Mezey György és Verebes József tanítását, egyéniségét próbálja ötvözni a sajátjáéval. Büszke arra, hogy a negyedik helyre befutott Paks rúgta a legtöbb gólt, szám szerint 76-ot az NB I 2020/21-es idényében, nem hisz a statisztikák mindenhatóságában, s tíz éve végleg kisétált a kaszinóból. A korábbi ötvenszeres válogatott edzővel az Origó.hu készített interjút.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2021. 05. 24. 12:25
null
Bognár György ma is őszintén beszél a futballról Fotó: Molnár Gyula Forrás: Tolnai Népújság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Két olyan edző volt, akinek a tanítását, egyéniségét próbálom ötvözni az enyémmel. Az egyik Mezey György, a másik Verebes József” – mondta az Origó.hu-nak adott interjúban. „Mezeytől a szervezettséget és a szakma alapjait tanultam meg, ez 75 százalék. A másik 25 százalék Verebesé, aki soha nem félt. Mondjuk olyat sosem mondanék, amit ő mondott Híres Gábornak, hogy te jobb vagy, mint Franz Beckenbauer. A Boda Imrének meg azt, hogy jobb vagy, mint a dán Elkjær Larsen. Ezek jópofa túlzások voltak. Tehát én sem mondom azt az NB I gólkirályának, Hahn Jánosnak, hogy jobb vagy, mint Mert nem jobb. És azzal sem lesz jobb, ha azt mondom neki, hogy jobb.”

Mezey jobb, mint Verebes…

A két edzőről Bognár György egy régi történetet is felelevenített. Az 1986/87-es idény végén, amikor bajnok lett a Verebes József vezette MTK-val, egy körkérdésre – Kit tart a legjobb magyar edzőnek? – ő nem Verebest, hanem Mezey Györgyöt nevezte meg. Az esetből kisebb balhé lett. Verebes azt kérte az MTK vezetőitől, hogy Bognárt cseréljék el az újpesti Rostása Sándorra, ám ők erre nem voltak hajlandóak. A „Mágus” aztán megenyhült, s azt mondta Bognárnak, mindenben támogatni fogja.

Böde újra élvezi a játékot

Bognár György beszélt arról is, Böde Dánielből hogyan faragott középhátvédet:

„Bödéről tudtam, hogy a védelemben a párharcokat megnyeri, ha közel kerül az ellenfélhez, leszereli. Sokszor nyilatkoztam, hogy hátra kellene őt vezényelni, még a legjobb barátjának, a csapat mellett dolgozó Éger Lászlónak is elmondtam ezt. Tudtam, hogy tovább fogja adni a Dánielnek. Az első edzésen Böde azzal jött oda hozzám, hogy »ok, mester, akkor megyek hátra, ugye?«. Nekem az volt a célom, hogy újra élvezze a focit. Mert elöl nem élvezte. Egy évig szenvedett a Pakssal, hogy elöl tartották. Dániel az első perctől kezdve partner volt ebben. De mindig mindent megcsinált, amit kértem. És élvezte a focit.”

A futball nem statisztika

Bognár György manapság sem él a modern mutatók, a statisztikák bűvöletében. Anno ezért is hagyott fel a szakkommentátori szereppel.

„Mert amíg a futballról beszélgettünk Nyilasi Tiborral, Puhl Sándorral, Várhidi Péterrel, abban én maximálisan partner tudtam lenni. Egyszer csak feltűntek ott olyan emberek, akik magukat szakértőnek nevezték, és elkezdtek arról mesélni, hogy hány szöglet meg hány bedobás volt az első félidőben. Nem értettem, mi történik, hiszen azt, hogy hány szöglet van egy meccsen, a néző is látja. Statisztikára annak van szüksége, aki nem érti a futballt. Citálja a számokat, s alátámasztja a saját véleményét. Erről szól ez az egész. Ez a foci 5-10 százalékát teszi ki – nem többet. Ott van az erőnléti edző. Feltette már magának azt a kérdést, hogy mire jó egy erőnléti edző? Hogy levezesse a bemelegítést?”

Büszke a Paks rekordjára

Bognár György arra a legbüszkébb a mögöttünk hagyott évben, hogy a Paks 76 rúgott góllal rekordot állított fel a 12 csapatos NB I-ben, négy góllal a bajnok Fradinál is többet szerzett. „Erre nagyon büszke vagyok. Nem érdekel, hogy 59-et vagy 64-et kapok, mert amíg a legtöbb gólt te lövöd, addig nem lehetnek rossz eredményeid” – jegyezte meg.

A statisztikák most sem érdeklik. „Én látom, hogy ki mit nyújt, és ehhez tervezem a taktikát. Sok edző véleményével szemben állok, hogy nem lehet az egész pályás letámadást csinálni. Dehogynem. Gyorsasági állóképesség kell hozzá és nem statisztika. A Paks azért tud 90 percig futni, mert ez a képességünk megvan. Hét közben nem hajtom agyon a játékosokat, aztán a meccsen mégis mi futunk a legtöbbet a mezőnyben. Az edzés nem más, mint egy eszköz. A lényege, hogy a meccsre készüljünk fel. Nem edzéskirálynak kell lenni. Ott vagyok minden tréningen, de sokat átvesz tőlem a fiam, meg a Kiss Tamás. Én azért vagyok ott, hogy lássam az intenzitást. A meccset, a focit imádom. Ez az életem.”

Bezárt a kaszinó

A kaszinó viszont már nem az, Bognár György tíz éve végleg felhagyott a szerencsejátékkal.

„Amikor játszottam, senki sem érdekelt, csak magammal foglalkoztam. Amikor ebből probléma lett, akkor döbbentem rá, hogy itt nem csak rólam van szó. A családomról, a gyerekeimről, az édesanyámról. Amíg csak magamra gondoltam, nem láttam a problémákat. Az volt a döntő, hogy rájöttem: másokért tartozom felelősséggel. És akkor befejeztem a kaszinózást. Végleg.”

A teljes interjú az Origó.hu-n olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.