Bottas indulhat az élről a Formula–1-es Eifel Nagydíjon

Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája indulhat vasárnap a pole pozícíóból a Formula–1-es Eifel Nagydíjon. A szombati időmérőn csapattársa, a hatszoros világbajnok, s a pontversenyben jelenleg is vezető brit Lewis Hamilton szerezte meg a második helyet, a harmadik pedig a holland Max Verstappen (Red Bull) lett a Nürburgringen.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 16:33
BOTTAS, Valtteri
Szombaton Valtteri Bottas volt a leggyorsabb a Nürburgringen Fotó: Wolfgang Rattay Forrás: MTI/EPA/Reuters/Wolfgang Rattay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eifel Nagydíjon biztonsági okokból pénteken a délelőtti és a délutáni szabadedzést is törölni kellett, mert a ködös, párás időben a mentőhelikopter nem tudott volna felszállni a pályáról. A sors iróniája, hogy kora este már nem lett volna ilyen gond. Szombaton délben a harmadik tréninget már megrendezhették. Esteban Ocon (Renault) 1:27,634 perces pályacsúcsot ért el, amit aztán sorban javítottak meg: Lando Norris (McLaren) 1:27,631, Daniel Ricciardo (Renault) 1:27,392, (Red Bull) 1:27,071, Valtteri Bottas (Mercedes) előbb 1:26,968, majd 1:26,225 perces időt jegyzett, és a finn pilóta ezzel meg is nyerte a szabadedzést. Mögötte csapattársa, a vb-pontversenyben vezető végzett a második helyen 1:26.361-gyel. Nem kis meglepetésre az idén szenvedő Ferrari két pilótája szerezte meg a harmadik (Charles Leclerc, 1:26,681) és az ötödiket helyet (Sebastian Vettel, 1:27,038), míg a negyedik Verstappen lett, aki 1:26,896-ra javított.

A Racing Point kanadai pilótája, Lance Stroll nem állt rajthoz, mivel nem érezte jól magát, a csapat pedig értesítette a tartalék pilótáját, Nico Hülkenberget, aki idén a Brit és A 70. Évforduló Nagydíján már helyettesítette a Racing Point másik versenyzőjét, az akkor koronavírusos Sergio Pérezt. A német Hülkenberg nem volt messze a Nürburgringtől, éppen Kölnben tartózkodott, ott kávézott, de bepattant a Porschéjába, megérkezett, átesett a koronavírusteszten, és az időmérőn már az egyik Racing Pointban ült. Természetesen volt idő előkeríteni a versenyoverallját is.

Az persze csoda lett volna, ha Hülkenberg ebben a helyzetben beugróként továbbjut a kvalifikáció első etapjából; Romain Grosjean (Haas), George Russell (Willimas), Nicholas Latifi (Williams), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) és ő búcsúzott – de a német így is helytállt az 1:28,021-es idejével, mert Latifi és Räikkönen csak két tizeddel verte meg. A legjobb idő Vertsappené volt 1:26,319-cel.

A Q2-ben Verstappen 1:25,720-ra, majd Hamilton 12:25,390-ra javította a pályacsúcsot, a holland aztán 1:25,467-tel megközelítette a britet, a 11-15. helyen pedig Vettel, Pierre Gasly (Alpha Tauri), Danyiil Kvjat (Alpha Tauri), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) és Kevin Magnussen (Haas) szállt ki a versenyből. A Q3-ban Hamilton és Verstappen csatájára számíthattunk a pole pozíciórt. A brit a végén 1:25,525-ös időt ment, utána Bottas viszont 1:25,269-est, és ezzel a pályacsúccsal meg is nyerte a kvalifikációt, a nagy trióból harmadikként próbálkozó Verstappen 1:25,562-vel a végeredményben is a harmadik lett. A 31 éves Bottas idei harmadik, pályafutása 14. pole pozícióját szerezte meg. A 4–10. helyeken Leclerc, Alexander Albon (Red Bull), Ricciardo, Ocon, Norris, Pérez és Carlos Sainz (McLaren) végzett az időmérőn.

Szombaton Valtteri Bottas volt a leggyorsabb a Nürburgringen
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Wolfgang Rattay

 

Az Eifel Nagydíj rajtsorrendje

1. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

2. sor:

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

3. sor:

Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull)

Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault)

4. sor:

Esteban Ocon (francia, Renault)

Lando Norris (brit, McLaren)

5. sor:

Sergio Pérez (mexikói, Racing Point)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren)

6. sor:

Sebastian Vettel (német, Ferrari)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

7. sor:

Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

8. sor:

Kevin Magnussen (dán, Haas)

Romain Grosjean (francia, Haas)

9. sor:

George Russell (brit, Williams)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

10. sor:

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

Nico Hülkenberg (német, Racing Point)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.