Magabiztos Mercedes, eltévedő Vettel és a fránya csatornafedél

A Formula–1-es Portugál Nagydíj pénteki első szabadedzésén Valtteri Bottas (Mercedes), a másodikon gyengébb idővel Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb, és a két trénig között egy csatornafedél is a krónikába kívánkozott a portimaói pályán.

Magyar Nemzet
2021. 04. 30. 17:51
BOTTAS, Valtteri
Portimao, 2021. április 30. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Portugál Nagydíjának elsõ szabadedzésén az algarvei pályán a dél-portugáliai Portimaóban 2021. április 30-án. A futamot május 2-án rendezik. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: Manu Fernández Forrás: MTI/AP/Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén a 18. Portugál Nagydíjat rendezik meg, de Portimaóban csak másodszor jött össze a száguldó cirkusz mezőnye, a rajongók számára az országban sokkal inkább az estorili pálya neve cseng ismerősen, ahol 1984 és 1996 között minden évben volt futam. A portugálok ezután hosszú időre kikerültek a körforgásból, s tavaly a portimaói versennyel tértek vissza, amit (Mercedes) nyert meg Valtteri Bottas (Mercedes) és (Red Bull) előtt.

Most a vb harmadik futama előtt a pontverseny élcsoportja így néz ki: 1. Hamilton 44, 2. Verstappen 43, 3. Lando Norris (McLaren) 27, 4. Charles Leclerc (Ferrari) 20, 5. Bottas 16. Portimaóban az első szabadedzést Bottas nyerte meg 1:19,648 perces idővel, mögötte Verstappen, Sergio Pérez (Red Bull), Leclerc, Hamilton volt a sorrend. A hétszeres világbajnok Hamilton a csütörtöki sajtótájékoztatón megint felhívta a figyelmet a rasszizmus elleni harc fontosságára, és jelezte, hogy csatlakozik az angol futballcsapatok bojkottfelhívásához a közösségi média ellen: a hét végén ő sem fog posztolni semmilyen platformon. Leclerc új sisakfestéssel rukkolt ki, míg tavalyi ferraris csapattársa, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel – aki immár az Aston Martin alkalmazottja – pedig azzal, hogy a McLaren boksza előtt parkolt le, amely tavaly a Ferrari garázsa volt.

– Bocsánat ezért! Előbb-utóbb ennek meg kellett történnie. Csodálkoztam is, miért nem vár senki! – szólt be a csapatrádión Vettel, elnevetve magát, ám a 16. helyének már nem örülhetett ennyire.

Így tévedt el Sebastian Vettel:

Ez pedig Charles Leclerc új sisakja:

Az első szabadedzésen az Alfa Romeónál Antonio Giovinazzi helyett Callum Ilott kapott lehetőséget. A 22 éves brit pilóta a tavalyi Formula–2-es sorozat második helyezettje, a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, és most először vett részt Formula–1-es hétvégén. Ilott a 17. helyen zárt, Mick Schumachert (Haas), Nicholas Latifit (Williams) és Nyikita Mazepint (Haas) előzte meg.

A második szabadedzés tíz perc csúszással kezdődött, mert kiderült, hogy az egyik csatornafedelet nem megfelelően rögzítették, így ezt a problémát meg kellett oldani. Amúgy a portimaói pályán ez a malőr tavaly is megtörtént, igaz, akkor egy másik csatornafedél okozott kalamajkát.

Akárcsak az első gyakorlás, a második is nyugalomban telt, s most Hamilton volt a leggyorsabb 1:19,837 másodperces köridővel. Ez elmarad Bottas délelőtti idejétől, a magyarázat pedig a megváltozott körülmények, a feltámadó erős szél lehet. Hamilton mögött egyébként délután Verstappen végzett a második, Bottas a harmadik helyen – Portimaóban is a Mercedes és a Red Bull diktálja a tempót.

Pénteken a legjobb köridőt Portimaóban Valtteri Bottas jegyezte az első szabadedzésen
Fotó: MTI/AP/Manu Fernández

 

A Portugál Nagydíj további programja:

szombat:

13.00: harmadik szabadedzés

16.00: időmérő edzés

vasárnap:

16.00: futam

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.