Bravúr, csók és könnyek

Lassan kisimulnak a ráncok. Az edző csókot dobál a közönségnek, már erőnléti gondok sem kínozzák a csapatot Veszprémben. A Barcelona legyőzése mindig örömünnep, s ha a sportélmény időben egybeesik a Marian Cozmára való emlékezéssel, el lehet képzelni, milyen volt a hangulat szombaton a Veszprém Arénában. Női BL-csapataink is kitettek magukért: szombaton a Győr négy, a Fradi két góllal nyert. A hétvége záróakkordjaként a férfi BL-ben a Szeged 29-28-ra győzött a szlovén Celje vendégeként.

2019. 02. 11. 12:53
null
Nagy László kiválóan játszott, a mérkőzés után pedig meghatódva vette át a Marian Cozmáról elnevezett díjat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Ortega óta nem volt olyan edző, akit annyira kedveltek volna a minden rezdülésre érzékeny szakértő veszprémi szurkolók, mint David Davist. Xavi Sabaté ugyan a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette a csapatot, megtanult magyarul, de túl távolságtartó, mufurc stílusával nem aratott osztatlan sikert. Utódja, Ljubomir Vranjes pedig akkor kapott először – de talán utoljára – zajos tapsot, miután nyilvánosságra hozták, hogy ő váltja Sabatét, s még a Flensburg edzőjeként volt dolga a bakonyi arénában.

David Davis nagyon összekapta a Veszprémet, csapata a Bajnokok Ligája-győzelemre esélyes, igaz, sérülésektől sújtott Barcelonát is legyőzte a múlt hét végén. Tíz évvel Marian Cozma halála után megint egy spanyol csapat volt az ellenfél: 2009-ben az Ademar León érkezett Veszprémbe, akkor 28-26-ra, idén a Barca ellen 29-26-ra győzött a magyar csapat.

A román óriásra emlékezve az aréna előtt felállított Cozma-szobor előtt mécsesek százait gyújtották meg a szurkolók, majd a mérkőzés nyolcadik percé-­ben a beálló mezszámára emlékezve hatalmas nyolcas feliratú lapokat emeltek a magasba, közben Cozmát éltették. A győztes meccs után vehette át könnyek közepette a Cozmáról elnevezett díjat. Percekkel korábban David Davis interjút adott, előtte csókot dobált a közönségnek – rég volt ilyen megható érzelmi hullámzás a Veszprém Arénában.

Maga a meccs is ilyen volt: a szünetig egyik csapat sem tudott meglépni, pedig bátran, okosan irányított, megszerezte 500. veszprémi gólját, Nagy László vasszigorral irányította a védekezést, míg Blaz Blagotinsek kőkeményen „dolgozta meg” a katalánok beállóját.

Nagy László kiválóan játszott, a mérkőzés után pedig meghatódva vette át a Marian Cozmáról elnevezett díjat
Fotó: Havran Zoltán

A túloldalon Nagy korábbi barcelonai csapattársa, Victor Tomas és Timothey N’Guessan vitte a prímet. A meccs a hajrában dőlt el, Sterbik Árpád megfogott egy-két ziccert, a nagy hibaszázalékkal játszó, de önbizalomtól duzzadó Petar Nenadics és Kentin Mahé, valamint Nagy váltótársa, Kent Robin Tönnesen tündökölt. Hosszabb elemzést érdemelne Davis rotációs politikája (Lékai olykor indokolatlanul kevés időt tölt a pályán), de ki akarná ezt éppen most felhánytorgatni a mosolygós spanyol mesternek?

A Veszprém a győzelmével jelenleg a harmadik helyen áll az A csoportban, amelyet a Barcelona hárompontos előnnyel vezet. A magyar csapat a következő fordulóban közvetlen riválisa, a tavalyelőtti BL-győztes Vardar Szkopje elleni győzelemmel felkapaszkodhatna a második helyre. A B csoportban a Szeged 18-16-os félidő után 29-28-ra győzött a szlovén Celje vendégeként, és a második helyen áll.

Hibátlan hölgyek

Női csapataink nem hibáztak a Bajnokok Ligája középdöntőjében. A 2. csoportban címvédő Győri Audi ETO takaréklángon égve is könnyedén intézte el hazai pályán 33-29-re a norvég Vipers Kristiansandot. Az ugyanebben a csoportban szereplő FTC-Rail Cargo Hungaria idegenben győzte le 25-23-ra a szlovén Krim Ljubljanát. A Győr magabiztosan vezeti a csoportot, az FTC a negyedik helyen áll.

Női EHF-kupa, csoportkör, 6. (utolsó) forduló, B csoport: Siófok–Metzingen (német) 32-25, a Siófok csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe. Férfi EHF-kupa, csoportkör, 1. forduló, A csoport: Logrono La Rioja (spanyol)–Balatonfüred KSE 29-24.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.