Brék

Puskás vagy Albert? Maradona vagy Messi? Melyik volt minden idők legjobb futballcsapata? Értelmetlen összehasonlítani különböző korok sportolóit, sportteljesítményeit. Most mégis kivételt tennénk.

2020. 02. 04. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puskás vagy Albert? Maradona vagy Messi? Melyik volt minden idők legjobb futballcsapata? Sporttörténeti közhely, hogy értelmetlen összehasonlítani különböző korok sportolóit, sportteljesítményeit. Most mégis kivételt tennénk. Íme, további néhány választási lehetőség, csak hogy érthető legyen, mire is gondolunk. Sofia Kenin vagy Steffi Graf? Garbiñe Muguruza vagy Szeles Mónika? Justin Henin vagy Angelique Kerber? Netán akár Martina Navratilova vagy Simona Halep? S még inkább: a tíz évvel ezelőtti vagy a jelenlegi Serena Williams?

Több esetben már maga a kérdésfelvetés is szentségtörésnek tűnik. Női teniszben mintha megállt volna, sőt visszafelé forogna az idő kereke. Miközben a férfiak­nál a Federer, Nadal, Đoković trió csillaga másfél évtizede ragyog szüntelenül, a hölgyeknél hosszú évek óta nem tűnik fel és ki egyetlen korszakos egyéniség sem. Serena Williams még ma, harmincnyolc évesen is a legjobbak közé tartozik, kilencedik a világranglistán, tavaly és tavalyelőtt is döntőt játszott Wimbledonban és New Yorkban – igaz, mind a négy meccset elvesztette, legutóbb kereken három éve, Melbourne-ben nyert Grand Slam-tornát –, ám nem is lehet vitás, tíz évvel ezelőtti formájában reggelire megenné a mai mezőnyt. De ugyanezt elmondhatjuk Steffi Grafról és valószínűleg Szeles Mónikáról, Justin Heninről, sőt még Martina Navratilováról is.

Miközben a hölgyek teniszben kivívták a teljes emancipációt – ugyanakkora pénzdíjakat kapnak, mint a férfiak –, a teljesítményük inkább hanyatlani látszik. Teljesen esetleges, hogy a legjobb nyolc-tíz játékos közül éppen melyik ér fel a csúcsra, a világranglista élén is szokatlan gyorsasággal váltják egymást a kérészéletű legjobbak. Nyilván csak átmeneti a válság, amire a szakemberek sem tudnak egzakt magyarázattal szolgálni, szó sincs arról, hogy a jelen kor játékosai kevésbé lennének szorgalmasak, mint az elődeik. De ettől még tény, továbbra is kerestetik a jövő nagy egyénisége, mert arra nagy tételben fogadnánk, hogy nem a ­Melbourne-ben győztes Sofia Kenin lesz az.

Brék. Bárki betörhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.