Budapest már délelőtt a különleges futballünnepre készült

Érdemes volt órákat sétálgatni kedden Budapesten, ahol már délelőtt felbukkantak a Puskás Arénához vezető útvonalak környékén a válogatott mezbe öltözött, kipingált szurkolók. A fővárosban egyébként minden szervezetten zajlott, a karszalagok felvétele csak pillanatokat vett igénybe. A stadion körül pedig érződött, hogy igazi futballünnepre készülődnek az emberek.

2021. 06. 15. 17:26
null
A meccsre felkészült szurkolók már délelőtt felbukkantak Budapest főbb pontjain Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az rendben van, hogy mindenki időben induljon el – de ennyire? Még nem volt délelőtt 10 óra sem, amikor a Keleti pályaudvar mellett nemzeti színekbe öltözött emberek sétáltak kisebb-nagyobb csoportban. Zajt még nem csaptak, legfeljebb bele-belefújtak egy kürtbe, ami nagyot harsant, az arra járók felkapták rá a fejüket, majd mentek a dolgukra. Akadt olyan is, aki rosszallóan csóválta a fejét, egy hetvenes úr oda is szólt az egyik társaságnak, hogy nem kellene már most felforgatni a várost, amit nehézen lehetett értelmezni, hiszen ők békésen sétálgattak, senkit sem zavartak.

 

A meccsre felkészült szurkolók már délelőtt felbukkantak Budapest főbb pontjain
Fotó: Bach Máté

Ám őszintén szólva az ilyen fanyalgók később sem érdekeltek senkit sem. Ahogy telt az idő, egyre többen bukkantak fel a Puskás Aréna környékén válogatott mezben, a vonatokról is százszámra így szállt le a többség. Budapest, sőt egész Magyarország futballünnepre készül, vidékről is folyamatosan érkeztek a szurkolók. Az ő első útjuk a Groupama Aréna, a Papp László Aréna és a Városliget mellett felállított asztalokhoz vezetett, ahol megkaphatták a védettséget igazoló karszalagjaikat. Aki attól félt, hogy rengeteget kell majd sorban állnia a tűző napon, az kellemesen csalódott: a kiváló szervezésnek és a roppant udvarias személyzetnek köszönhetően jó, ha két percet vett igénybe az egész procedúra.

Fotók: Bach Máté

A rendőrök fél háromkor zárták le a Dózsa György utat, így aki arra autózott éppen Újpest vagy Angyalföld felől, az bizony csúnyán bennragadt a hirtelen keletkezett dugóban. Hiába jelent meg a lehető legtöbb fórumon, hogy azt a környéket délután mindenki kerülje el, a jelek szerint sokan vélték úgy, hogy megússzák. Nem úszták meg. A legtöbb autóbuszvezető megkegyelmezett az utasainak, és megállón kívül is kinyitotta az ajtókat, így aki nem akart főni a járműben, az leszállhatott, és folytathatta az útját gyalog.

A Belváros persze jóval csendesebb volt, de ott sem lehetett nehéz kitalálni, hogy nagy meccsre készül a főváros. Még a Váci utca teraszain is portugál vagy magyar mezbe öltözött emberek kevergették a kávéjukat, a Ferenciek terét, az Astoriát és a Blaha Lujza teret viszont négy óra körül már kántáló, rigmusokat harsogó csoportok töltötték meg. A metró annyira sűrűn járt, hogy egyetlen szerelvény sem telt meg dugig, és így mindenki kényelmesen juthatott el a Puskás Arénáig, ahol már hatalmas kavalkád fogadta.

 

A jókedv garantált volt, függetlenül attól, hogy ki milyen mezt viselt Fotó: Mirkó István

Kavargott a tömeg, amelyet számtalan önkéntes segített magyarul, angolul és portugálul is, a stadion környékén lehetetlen volt eltévedni. Előfordult, hogy egyszer csak felbukkant a magyar szurkolók seregében féltucatnyi portugál mezes fiatal, többen elindultak feléjük, majd volt ott minden: pacsi, ölelés, közös szelfi. Fél órával a kezdés előtt már csaknem megteltek a lelátók. Az utóbbi tizenöt hónap sivársága után szinte hihetetlenül hatott, hogy ennyi ember összejöhet egy futballmérkőzésre, hogy itt, a magyar fővárosban Európa-bajnoki meccset rendeznek, ráadásul a magyar válogatott részvételével…

Ilyen napra még sohasem virradtunk ebben az országban.

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.