Budapestről indul az öttusázók útja Tokióba

2021. március 24. és június 13. között találnak majd gazdára a még megszerezhető olimpiai kvóták öttusában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 05. 12. 20:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő másfél hete eldőlt, hogy a tokiói olimpiára az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadalt, a minszki világbajnokságot 2021. június 7. és 13. között rendezik. A Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) ma ismertette az olimpia halasztása miatt módosult selejtezős időszakba tartozó további versenyek időpontját és helyszínét. Jövőre március 24. és 28. között Budapesten találkozik a nemzetközi mezőny, majd következik két szófiai viadal (április 7-11. és 15-18.), végül a sorozat a döntővel Szöulban zárul május 13-tól 16-ig.

Az ötkarikás mezőny 36 férfi és 36 női helyéből 23-23 már elkelt, a többi részvételi lehetőségekért az eredetihez hasonló rendszerben lehet jövőre versenybe szállni. Az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadal a vb lesz – ezen legfeljebb három-három kvótát osztanak ki –, a tokiói indulói névsor ez után, június 14-én záruló olimpiai kvalifikációs rangsor alapján válik véglegessé. A magyarok eddig egy-egy kvótával rendelkeznek, Demeter Bence és Kovács Sarolta a tavalyi, angliai Eb-n harcolta ki a részvétel jogát. Öttusában országonként két-két versenyző indítható nemenként az olimpián. Amennyiben többen szereznek kvótát, az adott szövetség, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, kit nevez.

A UIPM továbbra sem határozott a vb helyszínéről, eddig azt lehetett hallani, hogy a kínai Hsziamen helyett a mexikói Cancúnban bonyolítják le a versenyt. A végleges döntés júniusban és júliusban várható.

Gallai István, a magyar szövetség (MÖSZ) főtitkára elmondta, hogy a sportág idei Európa-bajnokságának kijelölt helyszíne Székesfehérvár volt. Eredetileg július elején rendezték volna meg a versenyt, jelen állás szerint szeptemberben kap helyet szerepel a naptárban. Gallai szerint az optimális időpont pedig inkább október lenne. – Az Európai Öttusa-szövetség azt kérte, hogy a végső döntést július elején hozhassa meg, ami rendben van, de akkor nekünk még figyelembe kell majd vennünk a kormány határozatait és a rendező város álláspontját is – fogalmazott a főtitkár. Gallai arra utalt, hogy még nem lehet tudni, az ősszel milyen lehetőségek lesznek versenyrendezésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.