Caeleb Dressel: Milák Kristóf miatt én is jobb lettem

A világ jelenlegi legjobb férfi úszója az amerikai Caeleb Dressel, aki a 2017-es budapesti világbajnokságon hét aranyérmet szerzett, a tavalyi vb-n pedig 100 pillangón világrekordot döntött Dél-Koreá­ban. Előbbi teljesítményre egyedül Michael Phelps volt képes előtte, utóbbival pedig éppen a nagy előd trónját foglalta el. A 24 éves sprinter hat hete Budapesten versenyez a Nemzetközi Úszóligában (ISL), amelynek természetesen ő a legjobbja. A margitszigeti szállodai szobájából adott járványbiztos, exkluzív videóinterjút lapunknak, amelyben magyar riválisairól is kérdeztük.

2020. 11. 20. 7:15
null
Caeleb Dresel Cali Condors ISL (photo: <a href="http://olavistaphotography.com/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Mike Lewis)</a> Fotó: MIKE LEWIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rózsaszín szív van a baseballsapkáján. Van története?

– Elcsentem a menyasszonyomtól, amikor indultam Budapestre. Csak kellett egy sapka, és felkaptam a legközelebbit, még azt sem láttam, hogy szív van rajta. Jólesik felvenni, mert hiányzik Meghan, ahogy a családom, a barátaim és a kutyám is. Van egy kis honvágyam, de közben élvezem az ittlétet.

a Duna Arénában készül a jövő évi olimpiára – Fotó: ISL/

Bezárva egy hotelszobába másfél hónapja?

– Én sem hittem volna, hogy ennyire jól elleszek a buborékban. Az ételek, a személyzet, a csapat, a környezet, tulajdonképpen minden ideális a helyzethez mérten, hogy csupán egy szoba az életterünk. Nyilván jó lenne kimozdulni a szigetről, felfedezni a várost, de annak is megvan a filingje, amikor lesétálok reggelizni, és a világ legjobb úszói vesznek körbe.

Ráadásul Floridából érkeztem, ahol rekkenő hőség volt, úgyhogy még az időjárás is felüdülésként hatott rám.

– A szállodával szemben, a part túloldalán még kint vannak a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság hirdetései. Látszanak a szobája ablakából?

– Igen, és amikor kimegyek sétálni a szigetre, akkor is mindig odapillantok. A vb ideje alatt szinte mindennap hajóval mentem az uszodába, ami gyakran eszembe jut, látva a folyót és ezeket a régi hirdetéseket.

– Hogyan emlékszik vissza a vb-re, amelyen hét aranyérmet szerzett a Duna Arénában?

– Sokan mondják, hogy az volt az áttörés a pályafutásomban, de én nem fogalmaznék így. Nem változtatta meg az életemet a vb, ugyanakkor fontos mérföldkő volt a karrieremben. Kihoztam magamból, ami bennem volt, élveztem úszni, képviselni Amerikát, és az egyik legjobb verseny volt, amin valaha részt vettem. Nem udvariaskodásból mondom, tényleg így van. A telt házas hangulat és önmagában a történelmi Budapest is nagyszerű élmény volt.

Jobb akar lenni, mint amilyen tegnap volt

– A hét aranyérem szinte egyedülálló teljesítmény volt, korábban csak Michael Phelps tudott egy vb-n ennyiszer győzni. Mit szól, amikor hozzá hasonlítják?

– Nem zavar, mert semmit sem tehetek ellene, de én nem mérem magam hozzá. Abból nem sül ki semmi jó, ha a saját céljaidat valaki más eredményeihez igazítod. Felnézek Michaelre, ő minden idők legjobbja, akitől sokat tanultam, de sosem akartam olyan lenni, mint ő. Azt gondolom, sőt tudom, hogy jobb, sokrétűbb és tehetségesebb úszó nálam. Viszont megvan a saját mércém, és aszerint fogalmazom meg a céljaimat. Ennek a legfontosabb tétele, hogy próbálok jobb ember és úszó lenni, mint amilyen tegnap, egy hónapja vagy egy éve voltam.

Azt kell teljesítenem, ami bennem van, nem pedig azt, amire valaki más képes volt.

Dressel szárnyal az ISL-ben, világ- és amerikai rekordokat döntött – Fotó: ISL/

– A tavalyi világbajnokságon megdöntötte Phelps világcsúcsát 100 pillangón. Akkor sem számított, hogy kit győzött le?

– Nem, mert nem a világrekorddal versenyeztem. Nem Michaelt akartam legyőzni, hanem csak ki akartam hozni magamból a maximumot, ami történetesen elég volt az új világcsúcshoz, de nem az volt a cél. Számomra az úszás szépsége, hogy mindenki külön sávban versenyez, ahol kizárólag ő felel azért, hogy mi történik. Az egyik legőszintébb sport, mert a végén csak magadat okolhatod, bármi történjék, és csak az a fontos, ami a te sávodban zajlik. Persze csodálatos érzés volt a rekord, hiszen ott hagytam a lábnyomomat az úszás történelmében. Hálás vagyok Michael­nek, hogy ilyen kihívás elé állított.

Dressel a Covid miatt kereste Phelpset

– Milyen a kapcsolata minden idők legjobbjával?

– Nem lógunk együtt, nem vagyunk a legjobb barátok. Viszont, ha gondom van, bármikor felhívhatom Michaelt, mert tudom, hogy felveszi a telefont, és ellát néhány tanáccsal. Például írtam neki a koronavírus-járvány első hulláma alatt, mert stresszeltem néhány dolog miatt, és akkor is segített. Alapvetően nem beszélünk sokat, de mindig ott van, ha szükségem van rá.

– Az utóbbi két vb-n összesen 13 arany- és 2 ezüstérmet szerzett, ami után az idei olimpia lehetett volna pályafutása csúcspontja. Hogyan dolgozta fel, hogy a járvány miatt egy évvel elhalasztották a tokiói játékokat?

– Nem tudom, hogy az idei olimpia lett volna-e a csúcspont, mert nem történt meg. Megértettem a halasztás szükségességét, és mivel nem volt ráhatásom, nem volt nehéz elfogadnom. Inkább az edzések mentális megközelítése változott, hogy mennyire agresszívan vessem bele magam a munkába. Idén fejben sokat fejlődtem, és őszintén szólva hálás vagyok a halasztásért. Az úszás kilencvenkilenc százaléka az edzésekből áll, és az ott elvégzett munka eredménye a maradék egy százalék, amit a versenyeken látni. Én pedig 2020-ban igyekeztem megragadni a halasztás adta pluszidőt. Arra használtam az évet, hogy olyan erős legyek jövőre, amilyen csak lehetek.

Ránézésre sem vette félvállról a munkát idén – Fotó: ISL/

– Ez azt jelenti, hogy a 2021-es tokiói olimpián jobb lesz, mint amilyen a 2020-ason lehetett volna?

– Igen, nagyon is hiszek ebben! Tudva, milyen munkát végeztem el, és milyen új dolgokat fedeztünk fel, arra számítok, hogy jobb leszek jövőre.

Az egyetemi érzést hozta vissza az ISL

– Az edzője, Gregg Troy nincs Budapesten. Hogyan zajlik a munka nélküle?

– Együtt döntöttünk arról, hogy indulok az ISL-ben, és ha azt láttuk volna, hogy ez nem tesz jót az olimpiai felkészülésemnek, akkor biztosan kihagyom. Fizikailag nincs itt, de továbbra is Troy írja az edzéstervemet, ami alapján készülök. Az első három hétben keményen folytattam az edzéseket, azóta pedig több idő jut a regenerálódásra, hogy lássuk, hol tartunk az elvégzett munkában. Rengeteget segít az ISL, mert azzal, hogy az edzések és a versenyek kéz a kézben járnak, azonnali visszacsatolást kapok.

Amióta itt vagyok, teleírtam az úszónaplómat, soha előtte nem jegyeztem fel ennyi mindent. Sokat tanultam magamról, az úszásomról, a technikámról pusztán azzal, hogy néztem a többieket és folyamatosan versenyeztünk.

– A hét végi döntő előtt vezeti az úszók egyéni értékelését. Mennyire fontos, hogy az ISL legjobbja legyen?

– Nem azért jöttem, hogy egyéni rekordokat döntsek, és nem foglalkoztat az MVP-tabella. Az első számú célom, hogy a Cali Condors bajnok legyen. Amerikában az egyetemi úszás a csapatokról szól, és tizennyolctól huszonkét éves koromig ebben a világban versenyeztem, aminek köszönhetően rengeteget fejlődtem. Hiányzott, hogy újra egy csapat része legyek, amelyben vezér lehetek, és fontos, hogy gyűjtsem a pontokat, mert számítanak rám. Az ISL az egyetemi élményeket hozta vissza az életembe.

Világrekordot is úszott a Duna Arénában

Bár Caeleb Dressel azt mondta, hogy nem rekorddöntési szándékkal érkezett Budapestre, az idén elvégzett munkájáról és a formájáról árulkodnak az eredményei. Nemcsak ő az ISL legeredményesebb úszója a döntő előtt, hanem a Magyar Nemzetnek adott interjú után csúcsokat döntött a Duna Arénában. Dressel 100 gyorson (45,20) és 50 pillangón (22,04) új rövid pályás amerikai rekordot állított fel, 100 vegyesen pedig a világon elsőként ment 50 másodperc alá (49,88).

– A múlt héten 50 pillangón kikapott Szabó Szebasztiántól, aki Tokió­ban 100-on is a riválisa lehet. Mit gondol róla?

– A verseny előtt mondtam neki, hogy sok szerencsét. Miután legyőzött, gondoltam, megviccelem, és odaszóltam, hogy azért nem kellett volna zavarba hoznia ilyen úszással a tévé kamerái előtt. Jót nevettünk rajta. Ez volt az első, hogy beszélgettünk, nagyon jó fej és tisztelettudó volt.

Nem szeretek második lenni, de mindig könnyebb olyan sráctól kikapni, akivel nevetni is tudok a verseny után.

– Lehet esélye Caeleb Dressel ellen az olimpián?

– Okkal van nyolc sáv a döntőben, mindenkinek megvan az esélye, hogy elsőként érje el a falat. Most az én hátamon van a célkereszt, de korábban én is sok célkeresztet festettem mások hátára, szóval az a szép az úszásban, hogy sosem lehetsz biztos a győzelemben. Én sem vagyok az.

– Van egy másik magyar úszó, akit jól ismer. a 2017-es vb-n második lett ön mögött 100 pillangón. Ő inkább hosszabb távon indul, de számít-e újabb összecsapásra ellene?

– Őrületesen pillangózott a tavalyi vb-n, élmény volt nézni a világrekordját 200-on. Ha valaki megdönti ­Phelps csúcsát, az biztosan jól csinál valamit a medencében. Élveztem a versenyt vele, mert jobbá tett, és bízom benne, hogy én is őt. Szívesen mennék újra ellene, mert akkor tudom kihozni magamból a legtöbbet, amikor a legjobbakkal úszom.

Milák és Szabó is ebbe a kategóriába tartozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.