Himesháza – a falu, amely összeköti Michelisz Norbertet és Fabio Capellót

Igazi kulisszatitokra derült fény a hétfői Sportcsillagok gálaestjén: a Marco Rossinak az Év edzője díjat átadó világhírű futballedző, Fabio Capello nagyszülei menekültként a Baranya megyei Himesházán is éltek, ahol 1915-ben megszületett fiuk, Capello édesapja, Guerrino Péter József. A Nemzeti Sport utánajárt a kuriózumnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 01. 12. 19:20
null
Fabio Capello akár Himesháza büszkesége is lehetne Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapelló Eduárd 24 éves kovács és a vele egykorú Olívó Mária gyermekeként jött a világra Himesházán 1915. június 28-án Guerino, akinek születését személyesen az édesapa jelentette be három nappal később a Baranya megyei falu anyakönyvvezetőjének – derül ki Himesháza internetes adatbázisokban is hozzáférhető születési anyakönyveiből. Minderről Csillag Péter írásában olvashatunk a Nemzeti Sporton.

Az iratokat vezető Csida Gyula gondos kézírásával nyilvántartásba vett himesházi újszülött nem más, mint Fabio Capello világhírű futballedző édesapja, a helyesen dupla r-rel írandó Guerrino Capello, akinek későbbi kalandos életéről és hányattatásairól már az M4 Sport – Az Év Sportolója Gáláról írt hétfői cikkében említést tett a sportnapilap, miután Az év edzője díjat szövetségi kapitánynak átadó olasz klasszis megemlítette, apai vonalon Magyarországról származik. Az 1982-ben elhunyt himesházai felmenő a második világháborúban német fogságba esett és koncentrációs táborba került, csontsoványan tért vissza családjához Pierisbe, a San Canzian d'Isonzóhoz tartozó goriziai faluba, ahol 1946-ban Fabio meglátta a napvilágot.

Vajon miként kerültek a kiváló futballista és edző olasz nagyszülei, Eduardo és Maria a baranyai faluba? Mit tudunk az első világháború idején világra jött Guerrino születési körülményeiről, a család életviszonyairól? Volt-e a házaspárnak más gyermeke is? Meddig maradt Himesházán „Kapelló Eduárd kovács” és családja? Éltek-e a faluban rajtuk kívül még olaszok?

Érdekesség, hogy is Himesháza szülötte. Az autóversenyző elmondta, örömmel találkozna a neves futballedzővel és szívesen megmutatnám neki a falut.

Erről is olvashatnak a Nemzeti Sportban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.