Már az újabb házidöntő előtt ünnepelhet a Chelsea

A nyolcadik házidöntő következik a Bajnokok Ligájában. Ezúttal az angol bajnok Manchester City a bajnoki negyedik helyezett Chelsea-vel csap össze Portóban.

2021. 05. 28. 7:30
jöhet a házidöntő
Tavasszal a bajnokságban és a FA-kupában is legyőzte a Chelsea a Man Cityt Fotó: Adam Davy Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Bajnokok Ligája történetében meghatározó volt az 1999/2000-es idény. Ez volt az első kiírás, amelyben már harminckét csapat szerepelt a főtáblán, a legerősebb bajnokságokból akár négy is, és ez lett az első BL-szezon, amelynek a döntőjét két, azonos országból való együttes vívta. Azóta a házi döntő már nem számít kuriózumnak: az idei a Chelsea és a Manchester City között már a nyolcadik ilyen párosítás a Bajnokok Ligája fináléjában. Az eddigi házi döntők bizonyos szempontból kivétel nélkül a Chelsea sikerét jósolják.

2000-es házi döntő

Real Madrid–Valencia

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 7, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 5. és 3.

Eredmény: 3-0

Az első kiírás óta a sorozat legeredményesebb csapatának számító Real Madrid az előző évad két döntősét, a Manchester Unitedet és a Bayern Münchent búcsúztatta, a Valencia a Lazio és a Barcelona ellen is meglepően magabiztosan jutott tovább. A döntőre viszont elfogyott Héctor Cúper csapata – az argentin mester amúgy sosem volt jó barátságban a finálékkal –, a Real simán nyerte a finálét, amelyről leginkább Steve McManaman parádés gólja emlékezetes. A győzelem azért is volt fontos a Real Madridnak, mert a bajnokságban elért ötödik helyezésével lemaradt volna a következő BL-idényről, címvédőként viszont indulhatott, a spanyolországi negyedik Real Zaragoza kárára.

2003-as házidöntő

AC Milan–Juventus

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 5, illetve 2

Bajnoki helyezés az idény végén: 3. és 1.

Eredmény: 0-0, 11-esekkel 3-2

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, a két olasz csapat vívta az egyetlen gól nélküli finálét. A Milan és a Juventus éppen azt az eredményt hozta abban az idényben, ami a történelemben is jellemző: a zebrák nyerték a bajnokságot, a Milan az európai trófeát.

2008-as házidöntő

Manchester United–Chelsea

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 2, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 1. és 2.

Eredmény: 1-1, 11-esekkel 6-5

A Chelsea első döntőjét játszotta a sorozatban négy éven belül elvesztett három elődöntő után. A győzelemre viszont még várniuk kellett, pedig az első Aranylabdája felé haladó elrontott tizenegyese után John Terry a győzelemért lőhetett, viszont elcsúszott az eső áztatta moszkvai gyepen. A bajnokságban a két csapat között az utolsó játéknap döntött, szintén a MU javára.

2013-as házidöntő

Bayern München–Borussia Dortmund

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 4, illetve 1

Bajnoki helyezés az idény végén: 1. és 2.

Eredmény: 2-1

A többi topliga után a német döntő ideje is eljött. Adott volt a feszültség, hiszen Mario Götze megszerzését már a finálé előtt bejelentette a Bayern. A szélső végül sérülés miatt nem játszott a Dortmundban. A finálét Arjen Robben gólja döntötte el, aki az egy évvel korábbi fináléban sorsdöntő büntetőt hibázott. A Bayern a bajnokságot utcahosszal nyerte a sárga-fekete rivális előtt. A házi döntők pedig ezután kezdtek sűrűsödni: a legutóbbi kilenc fináléból ötször azonos nemzetből érkezett a két résztvevő.

2014-es házidöntő

Real Madrid–Atlético Madrid

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 9, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 3. és 1.

Eredmény: 4-1 (hosszabbítás után)

Az Atléticónak egyetlen szögletet kellett volna kivédekeznie a trófeához a rendes játékidő végén, de Sergio Ramos egyenlített, a hosszabbításra pedig már elfogyott Diego Simeone csapata. A Real második házi döntőjét is megnyerte, az Atlético viszont spanyol bajnokként zárta az idényt.

2016-os házidöntő

Real Madrid–Atlético Madrid

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 10, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 2. és 3.

Eredmény: 1-1, 11-esekkel 5-3

Eddig egyetlen házi döntőként a madridi városi derbi kapott visszavágót is BL-fináléban. A Real gólját ismét Ramos szerezte, a túloldalon a rendes játékidőben Griezmann, a párbajban Juanfran hibázott tizenegyest, így az Atlético lett az első csapat, amely első három döntőjét kivétel nélkül elveszítette a klubok legrangosabb viadalán.

2019-es házidöntő

Liverpool–Tottenham

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 5, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 2. és 4.

Eredmény: 2-0

A sok kiélezett házi döntő után ismét egy sima következett. A Spurs két drámai továbbjutás után a döntőben nem tudott a Liverpool méltó riválisa lenni. Jürgen Klopp lett az első vezetőedző, aki vesztes (2013, Dortmund) és nyertes házi döntőn is ült a kispadon. Az angol söprés teljes volt, az Európa-liga fináléját a Chelsea nyerte az Arsenal ellen.

2021-es házidöntő

Chelsea–Manchester City

BEK/BL-győzelmek száma a finálé előtt: 1, illetve 0

Bajnoki helyezés az idény végén: 4. és 1.

Eredmény: ?-?

A Manchester City története első BL-döntőjére készül, márpedig eddig mind a hét házi döntőt az Európában addig is eredményesebb csapat nyerte meg. Bár az idényben az égszínkékek magabiztosan szerezték meg az elsőséget a Premier League-ben, az összevetésben csak 4-3-ra vezet a házi döntőkben az adott idényben jobb bajnoki idényt teljesítő csapat. Az eddigi házi döntők többsége hosszabbításba torkollott, és hétből háromszor tizenegyespárbaj döntött a trófea sorsáról. A Chelsea mindkét Bajnokok Ligája-fináléjában szétlövésig jutott, idén pedig az első klub lehet, amely elvesztett házi döntő után meg is nyer egyet.

Tavasszal a bajnokságban és a FA-kupában is legyőzte a Chelsea a Man Cityt Fotó: AFP/Adam Davy

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.