Chilavert, Butt, Szűcs Lajos: a kapusgólok története

A futballkapusok feladata általában a gólok megakadályozása a pályán. Néha azonban a szerepek változnak, és a kapusok az ellenfél hálójába találnak.

2021. 01. 22. 13:30
null
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marko Dmitrovics, az Eibar játékosa mindössze a hetedik kapus lett a La Liga történetében, aki gólt lőtt. A legsikeresebb elődje az argentin Nacho González volt, aki a Las Palmas kapusaként az évezred elején hat büntetőt is értékesített, 2001 májusában az Osasuna ellen duplázott. A kapusgólok szerzői között találjuk még a spanyol élvonalban Carlos Fenoyt (három büntető), Toni Pratsot (két szabadrúgás) és Santamaríát (egy büntető). Az egyetlen akciógól Daniel Aranzubia nevéhez fűződik, aki 2011-ben a Deportivo La Coruña egyenlítő gólját szerezte a 95. percben, az Almería ellen. Gorka Iraizoz talán a mai napig sem érti, hogy miért nem csatlakozhatott Aranzubiához – a Málaga elleni gólját nem adta meg a játékvezető.

A La Liga hetes névsorának leghíresebbje a paraguayi José Luis Chilavert, igaz, nem a Zaragoza színeiben lőtt büntetőgól miatt. Chilavert szabadrúgásból is nagyon veszélyes volt, ő az egyetlen kapus, aki hivatalos mérkőzésen mesterhármast lőtt, és ő járt a legközelebb a kapusok közül, hogy világbajnokságon betaláljon. Utolsó kollégája, aki ellen ezzel kísérletezett, Oliver Kahn volt, aki utólag annyit mondott: „Ha Chilavert gólt lőtt volna nekem szabadrúgásból, azonnal visszavonulok”. Kahn korábban maga is megpróbálkozott a gólszerzéssel, de a kísérlete egyenlítés helyett piros lapot ért.

A világbajnokságon tehát még nem, kontinensviadalon viszont már született kapusgól. Kennedy Mweene a 2013-as Afrikai Nemzetek Kupáján Nigéria ellen büntetőből egyenlített, de a címvédő Zambia ennek ellenére kiesett a csoportból, míg Nigéria végül megnyerte a tornát. A kollégájától gólt kapó Vincent Enyeama maga is jó ítélet-végrehajtó volt: húszéves pályafutása alatt éppen húsz gólt lőtt.

A minőségi rekord mellett a mennyiségi sem jött össze Chilavertnek. Az egyetlen kapus, aki száz gól fölé jutott pályafutása során, a szabadrúgásból és tizenegyesből is megbízható brazil Rogério Ceni, aki teljes karrierjét a São Paulóban töltötte. A 2002-es világbajnokságon aranyérmet nyert, de Marcos és Dida mögött nem volt esélye, hogy játékpercet és gólszerzési esélyt kapjon.

Az európai topbajnokságok legeredményesebbje a német Hans-Jörg Butt, aki huszonhat büntetőt értékesített a Bundesligában, bár volt, hogy ezzel nem sokra ment a csapata, mert utána a középkezdésből gólt kapott. A német élvonalban született kapusgólok közül is akadt néhány, ami akcióból esett. Az első a sorban Jens Lehmann volt, aki ráadásul a Dortmund elleni regionális derbin mentett pontot a Schalkénak. Bő egy évvel később már kevésbé kedvelték Gelsenkirchenben, amikor rövid milánói kitérő után a Dortmund játékosa lett.

De vissza Butthoz, ugyanis a Bajnokok Ligájában is ő a kapusgólok rekordere: a Hamburg, a Leverkusen és a Bayern München játékosaként is értékesített egy-egy büntetőt, ráadásul mindhármat a Juventus ellen! Butt a Leverkusennel és a Bayernnel is eljutott a BL-döntőig, de mindkét fináléban vereséget szenvedett a csapatával. Eljutott viszont a trófeáig Andrés Palop az UEFA-kupa 2006/07-es kiírásában, és ebben nem csak védéseivel játszott kulcsszerepet. A Sevilla a sorozat címvédőjeként a kiesés szélén állt, amikor Dani Alves szögletét a kapus befejelte, hosszabbításra mentve a Sahtar Doneck elleni összecsapást. A Sevilla innentől kezdve meg sem állt a címvédésig.

Az UEFA-kupához köthető egy rosszabb emlékünk, Szűcs Lajos elhibázott büntetője a Basel ellen. Pedig a Fradi kapusa az NB I legeredményesebbje kapusgólok tekintetében. Akciógólt viszont nem ő, hanem druszája, Hegedüs Lajos szerzett a magyar élvonalban, a Puskás Akadémia színeiben.

Szintén kevésbé kellemes emlék magyar szempontból Bogdán Ádám kapott gólja, igaz, az ellene betaláló Tim Howard is rendelkezik magyar felmenőkkel. Érdekes, hogy a Premier League öt kapusgólja kivétel nélkül akcióból született: Paul Robinson és Asmir Begović Howardhoz hasonlóan saját térfeléről talált be, utóbbit tartják a futballtörténelem leggyorsabb kapusgóljának. Peter Schmeichel és Brad Friedel pedig szöglet után talált be a hajrában, ennek ellenére egyikük sem örülhetett pontszerzésnek. A dán óriás kétgólos hátrányban csak szépített, míg amerikai poszttársa a szerzett gólja után a hosszabbításban kapott is egy újabbat.

A topligák végére maradt a Serie A, ahol néhány éve hálóőre találatának köszönhetően szerezte meg első pontját a Benevento. Az olasz bajnokság leghíresebb kapusgólja mégis egy olyan találat, amit valójában nem kapus szerzett. Francesco Toldo 2002-ben a Derby d’Italián ünnepelte sajátjaként az Inter egyenlítő találatát, de az utolsó érintés a földön fekvő Christian Vieiré volt. A szurkolók azonban azóta is Toldo góljaként emlegetik a pontmentést jelentő találatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.