Cicipasz a döntő előtti percekben tudta meg, hogy meghalt a nagymamája

A Novak Djokovics 19. Grand Slam-győzelmével véget ért Roland Garros után a férfi egyes döntőjének két résztvevője értékelte az eseményeket. Sztefanosz Cicipasz ma reggel hozta nyilvánosságra, hogy a nagymamája a vasárnapi döntő kezdete előtt pár perccel halt meg. A görög játékos nem erre fogta a vereséget. Novak Djokovics a belső hangjairól beszélt.

Magyar Nemzet
2021. 06. 14. 10:49
Roland Garros
Cicipasz sem érti, Djokovics hogyan tudott visszajönni a Roland Garros döntőjében Fotó: Europress/AFP/Christophe ARCHAMBAULT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Öt perccel azelőtt, hogy beléptem a Philippe Chatrier-pályára tudtam meg, hogy a szeretett nagymamám elhunyt. Bölcs nő volt, akinek az életbe vetett hite, valamint az adakozásra és gondoskodásra való hajlandósága nem hasonlítható össze más emberekével, akikkel valaha találkoztam. Mit mondhatnék? Köszönöm, hogy felnevelted az apámat. Nélküle ez nem lett volna lehetséges – írta az Instagram-oldalán Sztefanosz Cicipasz, a vasárnapi döntő vesztese. A 22 éves játékos az első görög férfi teniszező, aki eljutott a Grand Slam-döntőbe.

Cicipasz sokáig uralta a meccset
Fotó: Europress/AFP/Christophe ARCHAMBAULT

Cicipasz kétszettes előnyről veszített, elárulta, nem igazán érti, mi történt Novak Djokoviccsal a második szett után. – Nem hiszem, hogy túlságosan ellazultam a kétszettes előnyöm birtokában, és azt sem gondolom, hogy sokat változott a játékom. Én csak ugyanazt a tempót tartottam, mint az első két szettben. Megtartottam a számomra bevált dolgokat. Novak két szett után elhagyta a pályát, de hirtelen úgy tűnt, mintha egy másik játékos tért volna vissza a pályára. Nagyon jól játszott. Nem adott nekem helyet, esélyt. Valahogy úgy éreztem, mintha hirtelen kicsit jobban olvasná a játékomat – mondta Cicipasz. Ez utóbbi gondolat szinte mindig felvetődik Novak Djokoviccsal kapcsolatban: a szerb azt üzeni a testbeszédével, hogy a végét járja, formán kívül van, az ellenfele ezt elhiszi, erre alapozva építi a győztes stratégiát. Majd Djokovics hirtelen újjá varázsolja saját magát, feltámad a halottaiból és elkezd magas színvonalon teniszezni. Legutóbb volt az „átalakulás” nagy vesztese: a 2019-es wimbledoni döntőben is mást mutatott a teste, aztán hirtelen összekapta magát.

A világelső nagyon feljavult a gyenge kezdése után
Fotó: Europress/AFP/Anne-Christine Poujoulat

De vajon mi történt a Roland Garros döntőjében a második szett vége után? Djokovics élt a szabályok adta lehetőséggel, szünetet kért, bevonult pár percre az öltözőbe. – Hogy őszinte legyek, soha nem vagyok igazán hangos, amikor magamhoz beszélek – árulta el Djokovics a meccs utáni sajtótájékoztatóján. – Mindig két hangot hallok: az egyik azt mondja, hogy nem tudod megcsinálni, kész, vége. Ez a hang a második szett után elég erős volt. Úgy éreztem, eljött a pillanat, amikor ténylegesen megszólaltatom a másik hangot, és elnyomom az elsőt, azt, amelyik azt mondta, hogy nem sikerül. Mondtam magamnak, hogy meg tudom csinálni, biztattam magam. Ismételgettem magamban, és megpróbáltam a teljes lényemmel e szerint mozogni. Miután elkezdtem játszani a harmadik szettben, láttam, hogy megvan, kezd összeállni a játékom, ez valamennyire támogatta a második hangot, amely pozitívabb, biztatóbb volt. Ezt követően nem volt kétségem afelől, hogy meg tudom-e csinálni, vissza tudok-e jönni a meccsbe – mondta Djokovics a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Novak Djokovics 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4-re győzött a Roland Garroson, ezzel megszerezte karrierje 19. Grand Slam-trófeáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.