Cristiano Ronaldo: azt a hétszázát!

Belgium, Olaszország, Oroszország és Lengyelország után hétfőn este ötödikként Ukrajna jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra, miután a B csoportban Kijevben 2-1-re legyőzte ­Portugáliát.

2019. 10. 16. 10:57
Ukraine vs Portugal
Ronaldo csak kapufáig jutott Fotó: MTI/EPA/Paulo Novais
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium, Olaszország, Oroszország és Lengyelország után hétfőn este ötödikként Ukrajna jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra, miután a B csoportban Kijevben 2-1-re legyőzte ­Portugáliát. Ukrajna még március­ban az első fordulóban Lisszabonban 0-0-ra végzett az Eb-címvédővel, a hat győzelme mellett ez az egy döntetlenje van, Szerbiát Lvivben 5-0-ra ütötte ki. A csoport második helyén a portugálok csak egy ponttal előzik meg a szerbeket, de a hátralevő két meccsükön a litvánokat fogadják, majd Luxemburgba utaznak, aligha maradnak le az Eb-ről.

Kijevben amúgy a góljukat a 72. percben 11-esből szerezte, aki pályafutása 700. találatát érte el. A 34 éves klasszisnak a válogatottban ez volt a 95. gólja, az örökranglistán csak az iráni Ali Daei előzi meg 109-cel. A Sportingban öt, a Manchester Unitedben 118, a Real Madridban 450 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, míg jelenlegi együttesében, a Juventusban eddig 32-szer. Még némi statisztika: Ronaldónak a hétszáz gól 974 meccsen jött össze, az átlaga 0,72, 113-szor büntetőből talált be, és van 54 mesterhármasa.

A portugál aranylabdás újabb mérföldkőhöz ért
Fotó: MTI/EPA/Paulo Novais

Az A csoportban az éllovas angolok nagyot léptek az Eb felé azzal, hogy Szófiában 6-0-ra győztek a bolgárok ellen, és a házigazdáknak nem csak a csúfos vereség miatt fájhat a feje. A találkozót kétszer is félbe kellett szakítani a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt. Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya elárulta, ha a színes bőrű játékosai a második félidőben is „huhogásnak” lettek volna kitéve, akkor levonultak volna a pályáról. A történtek után a bolgár kormány lemondásra szólította fel a helyi labdarúgó-szövetséget vezető Boriszlav Mihajlovot, aki tegnap délután be is dobta a törülközőt. Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin még ennél is szigorúbb büntetést helyezett kilátásba.

A nap rangadóján, a Franciaország–Törökország meccsen 1-1-es döntetlen született, így még egyik válogatott sem ért révbe, de mindkét csapat négy ponttal előzi meg Izlandot. Ám a párizsi találkozónak is lesz utóélete az UEFA-nál, mert a török játékosok többsége ismét katonai tisztelgéssel ünnepelte gólját, ezzel kifejezve támogatását országuk szíriai offenzívája mellett. Pénteken az Albánia elleni találkozón is ez volt a gólörömük a győztes találatuk után, és ki is váltották az európai szövetség rosszallását. Szombaton egyébként a stuttgarti torna-világbajnokságon a gyűrűn győztes Ibrahim Colak is katonai tisztelgést mutatott be a dobogó tetején – meglehet, a tévében megnézte az előző napi meccset.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.