Csalóktól hemzsegett a mexikóvárosi maraton

2019. 09. 05. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár joggal feltételezhető, hogy a hobbisportolók csak a kikapcsolódás vagy az egészség megőrzése végett űznek egy-egy sportágat, s talán még élvezik is, hogy a pályán eltöltött idő alatt csak a játékszabályok betartására kell figyelemmel lenniük, ez közel sincs mindig így. Kiváló példaként említhetjük a mexikóvárosi maratont, amelyen mindig elképesztően nagy számban csalnak a résztvevők, volt olyan év, amikor a 28 ezer indulóból ötezret is ki kellett zárni a szabályok megszegése miatt!

A csalásnak új keletű, egészen szemtelen módja, amikor a versenyzők nemes egyszerűséggel metróra szállva rövidítik le a távot; megtehetik, mert gyakran csak az eredményhirdetés után napokkal, a térfigyelő kamerák felvételeiből derül fény a turpisságra. Ezért ha egy versenyző szabálytalanul ért is elsőként célba, jobb esetben is csak az érmét követelhetik vissza, ám az ünneplés élménye akkor is örökre megmarad.

A metrózás mellett a csalás ősrégi fajtája, amikor a futók „levágják” a kanyarokat, s noha a náluk lévő chipek alapján azonosíthatják őket, erre is csak napokkal később kerül sor. Az is előfordult, hogy egy futó az azonosító bilétáját egy bérfutónak adta át, aki a megrendelő helyett teljesítette a távot.

S hogy ennek akkor mi értelme? Nos, Mexikóvárosból is lehet kvalifikálni a világhírű bostoni maratonra. Az sem ritka, hogy stafétaként egymásnak átadva a bilétát több futó gyakorlatilag váltóként próbálja lefutni a távot. Ezt újabban az egyes ellenőrző pontok közti részeredmények összevetésével próbálják kiszűrni, s ez könnyen meg is tehető, ha jelentősebb sebességkülönbségeket tapasztalnak a különböző szakaszokon. 2017-ben pedig még arra is volt példa, hogy egy nő nevére kiállított bilétával füleltek le egy férfit. A szabályszegő viselkedésre magas körökben is akad példa a közép-amerikai országban, hiszen egy korábbi elnökjelöltet, Roberto Madrazot 2007-ben a berlini maratonon diszkvalifikálták, amiért a táv egyharmadát elcsalta.

Pedig a győztes idők – a nőknél Vivian Kiplagat 2 óra és 33 perc, a férfiaknál Duncan Maiyo 2 óra 13 perc alatt teljesítette a 42 kilométert – arról árulkodnak, hogy Mexikóvárosban a legjobbak is örömmel megméretik magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.