Csányi Sándor Rossi mellett Szalait is a felemelkedés kulcsfigurájának tartja

Marco Rossival szerződést hosszabbítanak, már az idén bevezethetik a videobírót az NB I-ben, több tehetséget nevelnek az akadémiák, mint amennyit az edzők beépítenek a profi csapatokba, minél előbb visszahoznák a nézőket, no és Szalai Ádám – ezekről is beszélt a Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a szűk körű sajtókonferencián.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 01. 15. 9:19
null
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke és Aleksander Ceferint, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a Puskás Aréna nyitóünnepségén győzi meg arról, hogy jó a magyar futball iránya Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtókonferencián elhangzottakról a Nemzeti Sport terjedelmes írásban számolt be.

– Most jutottunk el oda, hogy talán van már látszata a tízéves munkánknak. Talán nem kell megint tíz évet várni az újabb sikerekre – mondta felütésképpen Csányi Sándor. Majd felidézte, honnan is indultak, milyen buktatók, sőt kudarcok is tarkították az elmúlt évtizedet.

Mint például a 2013-ban Hollandiában elszenvedett 8-1-es vereség... Nem volt túl hálás feladat az MLSZ elnökének lenni akkor, elevenítette fel a mérkőzést az MLSZ elnöke, de meglepetésre akkori kifakadásáért inkább hálás volt.

Igaza volt Szalai Ádámnak

– Igaza volt, amikor kritizálta a sportág hazai helyzetét, ezzel segített az MLSZ-nek abban, hogy szilárdabb erkölcsi alapunk legyen szigorúbb követelményeket támasztani a sportág szereplőivel szemben – mondta Csányi Sándor, akit ugyancsak megérintett Szalai öltözői beszéde az Izland elleni mérkőzés előtt. – Erős karakternek, pozitív személyiségnek tartom Ádámot, aki a pályán és az öltözőben is remekül motiválja a társakat – méltatta a válogatott csapatkapitányát a magyar futball első embere.

Csányi Sándor kiemelte a kormány szerepét a futball megújításában:

– Ha nincs az állam anyagi támogatása, természetesen nem tartana itt a magyar labdarúgás. Bár sok bírálatot kapnak a stadionépítések, és többen sokallják az erre költött állami pénzt, el kell mondani, hogy ami tíz év alatt pályaépítésre ment, az azt megelőző negyven évben kellett volna erre a célra elkölteni, ám ez elmaradt, ezért került most ilyen sokba a felzárkózás.

Az MLSZ elnöke szerint az infrastruktúra fejlesztése terén elsősorban a fővárosban van még feladat, mert bár a fővárosban él az igazolt futballisták 25 százaléka, a pályáknak csak hét százaléka van itt.

Átesett a Covidon

Csányi Sándor elárulta, hogy a közelmúltban maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, tüdőgyulladással, mégis viszonylag enyhe tünetekkel.

Azzal a közkeletű vélekedéssel kapcsolatban, amely szerint az akadémiákról a rájuk költött pénzhez képest nem érkezik elég tehetség, Csányi Sándor – nem cáfolva ezt a véleményt – fontosnak tartotta elmondani, hogy már csak a rájuk költött összegek miatt is jobban meg kellene becsülni a magyar játékosokat, és szerinte még így is lényegesen több tehetséges fiatalt nevelnek az akadémiák, mint amennyit a profi klubok edzői beépítenek a csapatokba.

A magyar játékosokat pártfogolja

– Emlékeznek, milyen jó játékosokat vetett be a Puskás Akadémia, amikor ősszel a járvány miatt nem játszhattak a külföldi futballistáik? És milyen jól szerepelt velük a csapat? – tette fel a költői kérdést.

Az MLSZ-elnök jól ismert törekvése, hogy a külföldiek helyett minél több magyar labdarúgó szerepeljen az NB I-es és NB II-es csapatokban, ám ennek szabályozásában a szövetség lehetőségei végesek, s mint mondta, a klubok és az edzők némi joggal hivatkoznak arra, hogy a 12 csapatos bajnokságban, a kiesés állandó rémétől fenyegetve kevéssé mernek kockáztatni, fiatalokat is bevetni az edzők és a klubvezetők. Nem kevésbé igaz az eredménykényszer a nemzetközi kupákban szereplő csapatokra, például a Ferencvárosra, amelynek sikereire nagyon büszke Csányi Sándor, és fontosnak tartja azokat a magyar futball szempontjából, mégsem mulasztotta el megjegyezni, hogy boldogsága még nagyobb volna, ha a Fradiban pályára lépő játékosoknak legalább a fele magyar lenne.

Ebben a kérdésben, kiemelte, személyes példával is igyekszik elöl járni:

– A Vasast szponzoráló, a XIII. kerületben székházat építő OTP Bank vezetőjeként például kikötöttem, hogy csak addig támogatjuk az angyalföldi klubot, amíg külföldi játékos nem lép pályára a csapat színeiben. S ezen a feltételen nem változtatunk akkor sem, ha a Vasas esetleg feljut az élvonalba.

Nem hagyják magukra a veteránokat

Szóba került a Nemzeti Sport, az Origo és a Magyar Nemzet által tavaly óta felkarolt törekvés, amely szerint a ma már nem nélkülöző futballcsalád nagyobb szolidaritásról tehetne tanúbizonyságot azokkal a tagjaival szemben, akik önhibájukon kívül kerültek-kerülnek nehéz, sokszor méltatlan helyzetbe aktív pályafutásuk befejezése után. Nagyon hiányzik ugyanis a magyar profi futballból egy olyan játékos-szakszervezet vagy speciális nyugdíjpénztár, amely a legtöbb nyugat-európai ligában megtalálható, s a legjobb egykori futballisták és edzőik az olimpiai érmesek állami életjáradék-rendszerén is kívül rekedtek.

– Azon túl, hogy az MLSZ a fegyelmi büntetések bevételeit eddig is a volt játékosok segélyezését végző alapítványába fizette be, már foglalkozunk a szolidaritás anyagi kifejezésének további lehetőségeivel, akár az egész bajnokságot érintő, intézményesített megoldást, akár a sokszoros válogatottak valamilyen megsegítését alkalmazva – felelte erre Csányi Sándor.

Még nézők nélkül a derbi

A legtöbb szurkolót persze az érdekli, lehetnek-e majd nézők a tavaszi bajnoki mérkőzéseken, és talán ennél is fontosabb, hogy a válogatott, köztük az Eb-meccseken hány százalékban lehet majd tele a Puskás Aréna lelátója. Csányi Sándor beszámolt róla, hogy az UEFA márciusban tervezi a döntést az ügyben, de ő abban bízik, hogy bármilyen határozat születik, ha javul a helyzet, lehet még enyhíteni a szigorúságon.

Jelenlegi ismeretei alapján nem tartja valószínűnek, hogy a februári derbin, a 3-án esedékes Újpest–Fradin már lehetnek nézők, ám azt egyenesen elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európa-bajnokságon nem lehetnek majd szurkolók.

Hosszabbítanak Rossival

teljesítményével nagyon elégedett az MLSZ elnöksége és elnöke.

– Meghosszabbítjuk a szerződését, amint megegyezünk a folytatással kapcsolatos feltételekről – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.