„Szép volt, Laci!” – az olimpia eddigi legszebb magyar jelenete

Cseh László kicentizte, de a nyolcadik idővel bejutott a 200 vegyes pénteki fináléjába.

2021. 07. 29. 5:44
null
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 úszás középfutam Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Cseh László Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hajrá, Laci! Hajrá, Laci!” – biztatta az éppen szabadnapos úszókból verődött magyar tábor Cseh Lászlót a 200 méteres vegyes úszás elődöntője előtt. A 35 éves, úszásban már veteránnak számító klasszis a verseny előtt még nem vette a lapot, magával volt elfoglalva. A harsány szurkolás mindenesetre pontosan elárulta, mekkora tiszteletnek örvend, ilyen fergeteges magyar szurkolást még győzelmekor sem tapasztaltam az olimpiai uszodában.

még nem búcsúzik, csak megköszönte a biztatást
Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Cseh László kicsit mást taktikát választott, mint csütörtökön, már a pillangót is megnyomta, s ötven méternél elsőként fordult, miként száznál is a hát után. Mellen ugyan visszaesett harmadiknak, de az ideje és a helyezése továbbra is továbbjutást ért. Végül negyedikként csapott célba az első futamban. Izgulhattunk hát, a másodikban hányan férkőznek elé. A magyar tábor nem várta meg annak az eredményét, amikor Cseh László kiszállt a medencéből, „Szép volt, Laci!” köszöntéssel gratulált neki. Cseh Laci ekkor már odafigyelt és visszaintegetett a szurkolóknak. Az olimpia eddigi talán legszebb magyar jelenete volt e pillanat.

Néhány perc múlva aztán kiderült, az elnyűhetetlen klasszis 1:57.64 perces ideje éppen elég, nyolcadikként – hat századdal előzte meg a kilencediket – becsúszott a pénteki fináléba. Nem kell elkapkodni azt a búcsúúszást...

– Hát akkor még egy plusznap... – bökte ki a lényeget Cseh László. – Nagyon örülök, végül is ezt akartam elérni, ha már itt vagyok, legyen meg a döntő. Teljesen felszabadultnak érzem magam, semmi nem nyomaszt, régen, ha így nyolcadikként megyek be a döntőbe, már legyintettem volna, hogy kész, nem tudok úszni, mehetek haza. Most egy pillanatig nincs bennem ilyen, élvezem minden percét az úszásnak, az első két hossz ma is jó volt, a mellúszással még mindig háborúzom kicsit, de azért nem panaszkodhatok. Holnap döntő, én garantáltan nem fogok izgulni egy percig sem, meglátjuk, a többi srác mennyire lesz képes kezelni a helyzetet, én azt mondom, bármi lehet.

Megkérdezték tőle, a mostani jó úszás hatására talán meggondolja magát, s mégis folytatja a pályafutását?

– Nem, arról szó sincs. Ugyan már! Rengeteg dolgom van. Rendbe kell tenni a garázst végre, tízéves a ház, vár egy csomó felújítás. Meg persze el kell menni nyaralni is... Szóval holnap lesz az utolsó, aztán elköszönök.

Hát akkor, búcsúzóul még egy nagy dobást!

A csütörtök hajnali úszószámokról ITT olvashatnak részletesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.