Cseh László: Az motivált, hogy beszólhassak, de nincs értelme

Legjobb magyarként, az elmúlt egy évben berobbanó Kós Hubertet is megelőzve jutott tovább Cseh László az úszó Európa-bajnokság középdöntőjébe 200 vegyesen a Duna Arénában. A 35 éves klasszis nagy elégtételt érezhet, ugyanis reagált Sós Csaba szövetségi kapitány döntésére, amely a márciusi ob után megkérdőjelezte a tokiói olimpiai indulását.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 10:33
null
Budapest 20210325 Úszás 2021 Országos bajnokság OB Fotó Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Cseh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a pillanatban, amikor ma elrajtolt a 200 vegyes egyik előfutamában, alighanem egy sokáig megdönthetetlen csúcs született: a mostani a magyar legenda 10. Európa-bajnoksága, amihez fogható sorozatot még sohasem látott a kontinentális úszósport. Ízlelgessük: amikor Cseh 2002-ben debütált az Eb-n, még csak kétéves volt. Ráadásul a 23 Eb-érménél csak egyvalakinek, Alekszandr Popovnak (26) van több valaha.

Ezúttal nem a bajnoki címet, hanem túlélést vártuk Cseh Lászlótól. Mint ismert, a 35 éves klasszisnak a 2019-es vb-ről van olimpiai A szintes ideje 200 vegyesen, de mivel azóta nem tudott bizonyítani, például a márciusi ob-n is csak ezüstérmes lett Holló Balázs mögött, Sós Csaba szövetségi kapitány függőben tartotta a tokiói indulását. – Annyit tudok tenni, hogy drukkolok neki – fogalmazott lapunknak a szövetségi kapitány. – Már mindent letett az asztalra, de látnom kell azt, hogy Tokióban a hírnevéhez méltón tud majd teljesíteni.

Cseh László végre elégedett lehetett a teljesítményével Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Csehnek kapóra jött, hogy Holló rosszullétre panaszkodva visszalépett a mai előfutamtól, de így is voltak magyar riválisok, és ugye egy nemzetből csak a két legjobb juthat tovább. A negyedik futamban indult akitől Sós Csaba azt várta, hogy ezen az Eb-n a nemzetközi élmezőnybe is berobbanjon. Erősen kezdett a 2003-as születésű tehetség, Európa-csúcs részidőn belül fordult száz méternél, később ugyan visszaesett, de az 1:58,87-tel az összesített ötödik helyén került a délutáni középdöntőbe. Ugyanebben a futamban Sós Dániel 2:00,54-et tudott, amivel kiesett.

A következő futamban következett Cseh László, aki nagy hajrával a második helyen csapott be a célba, az 1:58,46-tal pedig legjobb magyarként a negyedik helyen jutott tovább. Cseh a márciusi ob-n még két percen kívül teljesített, amihez képest jelentőset lépett előre. Úgy tűnik, bejöhet, hogy mindent egy lapra, a 200 vegyesre tett fel az Eb-n Tokió érdekében.

– Az elmúlt jó pár hétben az motivált, hogy ha itt jól úszom, akkor valami nagy beszólást megengedek magamnak, de rájöttem, hogy ennek nincs értelme, inkább a tetteim beszéljenek helyettem – fogalmazott Cseh László, aki arra is reagált, hogy Sós Csaba a korábbi szabályain változtatva nem tekintette védettnek az olimpiai indulását. – Az volt a bajom ezzel az egész helyzettel, hogy a szövetségi kapitány a döntés előtt nem ült le velem, hogy megbeszéljük. Egyébként igaza volt, mert az a teljesítmény, amit mutattam, nem volt elégséges. Ez most már jobb volt, reggeli úszásnak meg pláne.

Hasonlóan izgalmas volt a női 200 pillangó előfutama, amelyben a szám vb- és Eb-címvédője, mellett és is indult. Utóbbinak volt a legnagyobb a tét, hiszen ő a márciusi ob-t betegség miatt kihagyta, így ott nem volt esélye bizonyítani. A papírformának megfelelően Kapás volt a legjobb magyar, aki 2:07,61-gyel jutott tovább a délutáni középdöntőbe, ahová Hosszú követi őt 2:08,36-tal. Jakabos a 2:09,35-tel kiesett.

A férfi 100 hát előfutamából az olimpia szempontjából védett Telegdy Ádám némi meglepetésre nem jutott tovább, Bohus Richárd viszont a 12., Kovács Benedek pedig a 14. helyen került a középdöntőbe. Női 200 gyorson Veres Laura a 11., Fábián Fanni a 16. helyen jutott tovább.

A férfi 4×200 méteres gyorsváltó a Kozma Dominik, Zombori Gábor, Márton Richárd, Németh Nándor felállásban indult. Kozma 1:48,14-gyel, az idei legjobb eredményével a harmadik helyen adta át a stafétát az utolsó előfutamban, de végül hatodik lett a magyar váltó 7:16,05-tel, amely összesítésben nem volt elég a döntőbe jutáshoz.

A 18.00-kor kezdődő délutáni-esti programban a reggeli előfutamok középdöntői mellett izgalmas, magyar érdekeltségű finálékat is rendeznek. Férfi 100 gyorson Németh Nándor a dobogóért küzdhet, 200 pillangón pedig Milák Kristóf és csaphat össze újra az arany-, illetve ezüstéremért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.