Cseh újjászületett, Kenderesi is döntős

Nem csillapulnak a Szun Jang ellentmondásos világbajnoki győzelmeit övező botrány hullámai. A New York Times megírta, hogy a 200 méteres gyorsúszás keddi eredményhirdetése után a kézfogást és a dobogóra állást demonstratív módon mellőző brit Scott Duncannek odaszólt a kínai: „Én egy győztes vagyok, te meg egy vesztes.” Kenderesi megnyerte a szétúszást, ott van a 200 méter pillangó esti döntőjében a legjobb idővel finalista Milák Kristóffal együtt, Cseh László pedig a délelőtt legjobb idejével jutott tovább 200 méter vegyesen! Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána a második és harmadik legjobb eredménnyel szintén középfutamos 200 méter pillangón.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 24. 7:53
CSEH László
Debrecen, 2019. március 27. Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt már megírtuk, Szun Jang győzelmeit fura eredményhirdetések kísérik. Amikor megnyerte itt a kvangdzsui vizes vébén a 400 méter gyorsot, a ceremóniát követően az ezüstérmes ausztrál Mack Horton – aki egyébként a riói olimpián megverte Szunt ebben a számban – nem állt oda az ilyenkor obligát közös fotóra, tiltakozásul a kínai úszó rovott múltja ellen. (Szunt egyszer már három hónapra eltiltották 2014-ben, s tavaly szeptemberben ellenszegült a doppingellenőröknek, a gyanú szerint kalapáccsal összetörte a vizeletmintáját tartalmazó üvegcsét. Az ügyet a WADA a lausanne-i döntőbíróság, a CAS elé vitte, a FINA viszont egyelőre hozzájárult Szun indulásához a kvangdzsui vb-n.)

Kedden a 200 méter gyors után a brit bronzérmes, Scott Duncan sem állt fel a regényes körülmények között győztes Szun mellé. (A vízben elsőként célba érő litván Danas Rapsyst kizárta a versenybíró, mert a rajt előtt egy milliméternyit bemozdult, jóllehet nem ugrott ki.)

Az ügynek van utóélete is. A New York Times újságírói szájról olvasó specialistával elemeztették az esetről készült videót, és kiderült, hogy Szun gőgösen odavetette az őt negligáló Duncannek: „You are a loser, I am a winner!”

De még itt nincs vége a sztorinak. A litván szövetség elnöke óvott, nagy nehezen összeguberálta és átadta a FINA illetékesének a beadványhoz szükséges ötszáz eurót (amelyről nem kapott elismervényt!), az óvást természetesen elutasították, az ötszáz euró ugrott (szintén természetesen), amit valószínűleg a saját zsebéből kell megtérítenie a sportvezetőnek, mivel nem kapott róla bizonylatot...

És még mindig van folytatás. Mack Horton Instagram profiljára ezrével özönlenek Kínából a halálos fenyegetések, nemcsak neki címezve, hanem a családjának és a menyasszonyának is. Az ausztrál szövetség kiáll Horton mellett, és személyes kvangdzsui tapasztalatom is azt mutatja, hogy az úszók 99 százaléka Hortonnal és Duncannel érez együtt. Más kérdés, hogy egyelőre késik az összehangolt, bátor kiállás, miközben a FINA szankcióval fenyegeti Hortont, amiért nem állt oda a dobogóra...

Végül a slusszpoén: a magyar úszók mesélték, hogy amikor kedd este a vacsoránál megjelent Horton, vastaps fogadta az étkezdében...

Ez volt hétfőn és kedden, szerda reggel pedig – szinte hajnalban, mert itt a tíz óra „hajnalnak” számít – vágta ki a rezet. Megnyerte a bolgár Ivanov elleni szétúszást, és ezzel bekerült a 200 méter pillangó esti döntőjébe. (Előző este mindketten a nyolcadik legjobb időt teljesítették a középfutamban.)

Bizarr úszás volt, annyi szent. Ötvennél és száznál Kenderesi vezetett, százötvennél a bolgár, aztán a hajrában a pécsi úszó megverte ellenfelét. Az idő? 1:59.39 perc...

„Ez egy serdülő idő, de ott sem a döntőben, hanem az előfutamban. Nem téptük magunkat, csak az utolsó ötvenen. Nem akarok mentegetőzni, de tegnap nagyon fájt a fejem, előző éjjel jó, ha két órát aludtam, most sem tudtam kipihenni magamat, de a lényeg, hogy bent vagyok – mondta a riói olimpia bronzérmese. – Jól sikerült a felkészülésem, bízom benne, hogy a fináléban ki tudom úszni magamból azt, ami bennem van.”

Burián Kata sajnos nem tudta, az 50 méter hát előfutamaiban csak a 24. időt teljesítette, nem került be a középdöntőbe.

Németh Nándornak viszont annál jobban ment a királyszámban, 100 méter gyorson. A BVSC kétszeres junior világ- és háromszoros Európa-bajnok sprintere a napjaink legjobb úszójának tartott amerikai mellé került a hatos pályára, és ezt ki is használta, szépen utazott a világklasszissal, és 48.36-os kiváló idővel, legjobbjától mindössze 19 századdal elmaradva simán továbbjutott a középdöntőbe.

„Most tényleg kiúsztam magam, a vége fájt is, kell most a levezetés, a tejsav kiűzése a szervezetből. Kihasználtam, hogy Dressel mellé kerültem, ilyenkor húz magával. Szeretném megjavítani az 48.17-es rekordomat, reggel még sohasem úsztam ilyen jó időt!”

És akkor nagy úszása, amire nem sokan számítottak! A 35. életévét taposó kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes, a világ úszósportjának nagy öregje az 50 méter pillangó kudarca után 200 méter vegyesen próbálkozott.

Próbálkozott? Szárnyalt! A negyedik előfutamban nemcsak, hogy végig tartotta a lépést a japán kétszeres világbajnokkal (400 vegyesen), hanem le is hajrázta Daija Szetót, és az egész délelőtt legjobb idejével, 1:57.79 perccel az első helyen jutott a középfutamba!

– A végén, a gyorson, azért elfáradtam, de még mindig nem tudtam kiúszni magam – lihegett Cseh a vegyes zónában. – Még gyakorolni kell. Láttam, hogy hol van Szeto, azt mondtam magamban, egy párszor már megégettem magam azzal, hogy spóroltam az előfutamban, tudtam, hogy kell a jó időeredmény, meg minden, és inkább úgy döntöttem, hogy meghúzom. Nincs semmi gond a pillangómmal sem, azt is jónak éreztem, de az ötven más! Egyszer-kétszer nagyon nagy szerencsém volt, mert a londoni Eb-n is felállhattam a dobogóra, egy kicsit elhitettem magammal, hogy sprinter vagyok. De sajnos mégsem... Ennyi. Ez most egész jó volt. Ha délután ugyanígy tudok úszni, nagyon örülök, ha a döntőbe bejutok, akkor még jobban örülök. Ez abban erősít meg, hogy azért van még bennem tartalék, tudok még úszni, csak vannak problémák, amik ezt megakadályozzák...

Bernek Péter 2:02.56-os idejével csak 31. lett, nem jutott tovább.

Ellenben a két magyar pillangózó hölgy remekelt a 200-as előfutamban. Az amerikai Hali Flickinger (2:05.96 perc) mögött a szám Európa-bajnoka lett a második (2:07.60), (2:08.16) pedig a harmadik, és összesítésben is a második, harmadik idővel sétáltak be a középdöntőbe.

– Amolyan reggeli úszás volt – mondta Kapás, aki azért örült, Szilágyi pedig azt mondta, rá ösztönzőleg hatott Kapás úszása a mellette lévő pályán.

A délelőtt csattanójaként a Bohus Richárd, Sztankovics Anna, Szabó Szebasztián, összetételű 4x100 méteres mixed vegyes váltó ugyan csak a 14. időt érte el, és ezzel nem került döntőbe, sőt, első pillantásra az olimpiai kvótát sem sikerült megszerezni, ami az első tizenkettőnek járt. Igen ám, de az előttünk végzett japán és kínai stafétát rossz váltás miatt kizárták, így meglett a 12. hely, és ezzel az olimpia – örömtánc kíséretében. Ami külön figyelmet érdemel, az Szabó Szebasztián káprázatos, 50.98-as ideje a pillangózó szakaszon, amely az egész mezőnyben a legjobb volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.